MÀXIM GUARDÓ DE LES LLETRES HISPANES

Sergio Ramírez, premi Cervantes

El jurat destaca la capacitat del guardonat d'unir narració i poesia

El nicaragüenc, de 75 anys, va ser exvicepresident del seu país durant el primer govern sandinista

zentauroepp40968743 sergio ramirez171116182127

zentauroepp40968743 sergio ramirez171116182127 / Jorge Torres

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'escriptor nicaragüenc i exvicepresident del seu país natal durant el primer govern sandinista (1979-1990), Sergio Ramírez, de 75 anys, acaba de ser guardonat amb el premi Cervantes, el màxim reconeixement de les lletres hispanes i que comporta una dotació de 125.000 euros. Com mana la tradició, aquest any el jurat ha apostat per un autor llatí, ja que el barceloní Eduardo Mendoza el va rebre l'any passat.

Notícies relacionades

El jurat, segons recull l'acta, li ha atorgat el premi a Sergio Ramírez “per unir en la seva obra la narració i la poesia i el rigor de l'observador i l'actor, així com per reflectir la vivesa de la vida quotidiana convertint la realitat en una obra d'art, tot això amb excepcional altura literària i en pluralitat de gèneres, com el conte, la novel·la i el columnisme periodístic”. El guardonat, de fet, no se cenyeix a cap gènere en concret sinó que es mou "per on el porti la imaginació". Això sí, moltes de les seves obres estan marcades per la meta que es va marcar fa temps com a escriptor: explicar el que passa en la societat.

Ramírez, que va obtenir l'Alfaguara de novel·la per Margarita, está linda la mar, ha sabut barrejar el gènere negre amb la història contemporània del seu país, com va fer a Ya nadie llora por mí. Encara que el seu focus d'atenció no està exclusivament en Nicaragua sinó en tota l'Amèrica Llatina. L'autor sempre ha deixat clar que va entrar en política "de forma circumstancial" quan era necessari "un punt de vista intel·lectual". Les coses "no van funcionar" i va tornar als llibres i els articles.