ARQUEOLOGIA

La piràmide de Kheops amaga una cavitat tan gran com un avió

La revista 'Nature' publica el descobriment fet per un grup internacional de científics

zentauroepp40786823 this handout 3d artistic view made by the scanpyramids missi171102162819

zentauroepp40786823 this handout 3d artistic view made by the scanpyramids missi171102162819

2
Es llegeix en minuts

Durant 4.500 anys, la piràmide de Kheops, considerada una de les set meravelles del món antic, ha amagat una sorpresa al seu cor. Els científics han anunciat aquest dijous que han descobert una enorme cavitat a l'interior del monument funerari “tan gran” com “un avió de 200 places”, segons ha dit Mehdi Tayoubi, codirector del projecte ScanPyramids, organisme que hi ha darrere del descobriment.

Des de finals del 2015, la investigació, liderada per experts del Japó, França, el Canadà i Egipte, explora amb tecnologia no invasiva el ventre del temple amb la finalitat de trobar buits o estructures que permetin aprendre i entendre com es va arribar a construir la piràmide, un fet que sempre ha estat envoltat de misteri. "Hi ha moltes teories sobre l'existència de cambres secretes a la piràmide, i si les ajuntem, ¡obtindríem un gruyère!", segons Tayoubi. "Però cap de les teories va predir l'existència d'una cosa tan gran", ha afegit.

Segons l'estudi publicat per 'Nature', el 'big void' (gran buit), com els investigadors van decidir anomenar-lo, és d'almenys 30 metres de llarg i té característiques similars a les de la sala més gran coneguda de la piràmide. És a uns 40 o 50 metres de l'habitació de la reina. “Està completament segellat, no se n'ha tocat res des de la construcció de la piràmide. Es tracta d'un descobriment molt emocionant", segons Kunihiro Morishima, científic de la Universitat de Nagoya al Japó i codirector de la missió de ScanPyramids.

Difícil accés

Per arribar a la cavitat s'han utilitzat muons (partícules elementals massives d'alta energia generades quan els raigs còsmics col·lisionen amb la nostra atmosfera), i per evitar controvèrsies l'existència d'aquest enorme espai ha sigut confirmada per tres tècniques diferents de detecció de muons a través de tres instituts: la Universitat de Nagoya, el laboratori japonès KEK i el CEA francès.

Notícies relacionades

El que segueix sent un secret és el perquè de la cavitat i el seu contingut. Podria ser “una successió d'habitacions contigües, un gran corredor horitzontal, una segona gran galeria...”, ha apuntat Tayoubi. Mentre que Morishima ha reconegut que no es pot saber “si conté objectes; si en contingués serien massa petits per ser detectats per aquesta mena d'imatges”. Serà difícil resoldre el secret perquè arribar a la cavitat no serà fàcil: "Estem pensant en mètodes lleugers i no destructius", han apuntat els dos científics.

La piràmide de Kheops, de 139 metres d'altura i 230 metres d'ample, és a l'altiplà de Gizeh, als suburbis del Caire (Egipte), al costat de l'Esfinx i les piràmides de Kefren i Micerí.