CRÍTICA DE CINE

'Jacques': la mística subaquàtica de Cousteau

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Jacques ★★★

Direcció:  Jérôme Salle

Repartiment:  Lambert Wilson, Audrey Tautou, Pierre Niney, Michael Brunded, Jenna Saras

Títol original:  'L’odyssée'

País:  França

Durada:  122 minuts

Any:  2016

Gènere:  Drama

Estrena:  15 de setembre del 2017

Jacques és un film sobre Jacques-Yves Costeau, gran observador de les profunditats marines que va recórrer el món sencer a bord del vaixell d’investigació de la seva pròpia invenció, amb un nom afrocaribeny i musical, Calypso, que és tan o més conegut que el del mateix Costeau. A la seva manera, Wes Anderson li va rendir un sorprenent homenatge a Life aquatic.

    

Però no és només una pel·lícula sobre les aventures marines i descobriments científics de l’oceanògraf i director del documental El mundo del silencio. El seu títol original, L’odyssée, es refereix tant a l’odissea submarina com a l’odissea personal de Costeau i el seu fill Philippe, amb qui va tenir una relació complexa.

Notícies relacionades

    

El relat se centra en un dels viatges que van fer junts. Des del primer moment es converteix en un viatge de coneixement personal abans que d’exploració marina. El director Jérôme Salle oposa dos personatges enfrontats, fins a cert punt contradictoris, en un espai concret i inalterable, però també inabastable, contemplat des de la mística del Calypso. El mar i els afectes, la soledat i la reconciliació. Jacques no és doncs un biopic estricte sobre Costeau, sinó que captura un moment particularment revelador en la seva vida.