EL NOU CURS ESCÈNIC

Explosió de teatre en la temporada de Focus

Les sales Romea, Condal, Goya i La Villarroel aposten per les produccions pròpies i la presència de primeres figures

Aclamats muntatges procedents de Madrid, com 'Incendios' i 'El laberinto mágico', alternen amb les estrenes de 'Moby Dick', 'Adossats' i 'Edip'

zentauroepp39988856 temporada focus moby dick170907125735 / MOBY DICK

zentauroepp39988856 temporada focus  moby dick170907125735
zentauroepp39988862 la calavera de connemara la temporada de focus170907125723
zentauroepp39989337 temporada focus edip julio manrique170907130716
zentauroepp39988852 temporada focus teatre romea adossats170907125859
zentauroepp39989336 temporada focus mag lari 25 il lusions170907130727
zentauroepp39988948 temporada focus obra de teatro caligula170907125756

/

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Focus, la principal productora de teatre privat de Bar-celona, es proposa en la nova temporada que ara s’inicia superar les magnífiques xifres del curs anterior, i per a això ha dissenyat una imponent programació en les quatre sales que gestiona a Barcelona: Romea, Goya, Condal i La Villarroel. Algunes de les estrenes per anar fent-se una idea: 'Moby Dick', adaptació de la novel·la de Herman Melville amb el veterà Josep Maria Pou com a capità Ahab; 'Edip', tragèdia de Sòfocles que interpretarà Julio Manrique; 'La calavera de Connemara', una comèdia negra que reuneix dos asos com Pol López i Oriol Pla, i 'Les noies de Mossbank Road', una radiografia de l’evolució de l’amistat protagonitzada per tres asos, Clara Segura, Marta Marco i Cristina Genebat, dirigides per Sílvia Munt.

Molts dels protagonistes d’aquests i altres muntatges han assistit a la presentació del nou curs de Focus a l’Antiga Fàbrica Damm. En aquesta temporada hi haurà més espectacles (45) i produccions pròpies (13, a les quals cal sumar-hi 7 coproduccions). Tot això amb un pressupost total d’11 milions, dels quals 4,5 es destinaran a producció.

Daniel Martínez, president de Focus, es va mostrar optimista i va destacar les bones xifres del curs 2016-2017, en què la productora va programar a Barcelona 40 espectacles i va atraure 360.000 espectadors (17.000 més que l’any anterior). La recaptació va augmentar en 286.000 euros i va arribar als 6.234.000 euros. Després de cinc anys reclamant la baixada de l’IVA, Martínez espera que ara, amb l’impost reduït al 10%, l’empresa pugui disfrutar de marges més amples i destinar una bona part a noves produccions. «La producció pròpia continua sent l’eix programàtic, amb atenció a l’autoria catalana i a uns repartiments que ens permeten seguir somiant amb l’excel·lència artística».       

Teatre Romea: entre grecs i romans

Les obres en castellà dominen a la programació del Romea, en la qual destaca 'El laberinto mágico', un muntatge èpic basat en les sis novel·les de Max Aub sobre la guerra civil; es tracta d’una producció del Centro Dramático Nacional, dirigida per Ernesto Caballero i protagonitzada per una quinzena d’actors, que va commoure el públic madrileny la temporada passada. 'Calígula', ja estrenat al Grec, amb un magnífic Pablo Derqui com a emperador romà a les ordres de Mario Gas, rivalitzarà amb dues tragèdies gregues: 'Troyanas', d’Eurípides, amb un gran repartiment liderat per Aitana-Sánchez Gijón i dirigit per Carme Portaceli, i 'Edip', en una versió moderna i sense floritures dirigida per Oriol Broggi.'

Obriran la temporada 'Ahora es la noche', de l’aclamada companyia La Zaranda, i dues peces escrites i protagonitzades per Alberto San Juan, 'España ingobernable' i 'Autoretrato de un joven capitalista español'. Per Nadal, el Romea canviarà de registre i convidarà a riure amb 'Adossats', la quarta  obra de Ramon Madaula. En aquesta comèdia àcida sobre conflictes familiars, Madaula actua amb Carles Canut (que aquest any s’estrena com a director artístic del Romea), Jordi Bosch, Victòria Pagès i Guillem Balart .

Teatre Goya: Pou contra la balena

Molta gent es va quedar sense veure l’atrevit i modern 'Don Joan' de Molière que Julio Manrique va servir al TNC a les ordres de David Selvas, i el Goya el pot recuperar per obrir el nou curs. A l’octubre i el novembre el teatre acollirà un altre gran èxit, 'Incendios', de Wajdi Mouawad, una obra ja coneguda pel públic català (estrenada per Oriol Broggi) que ara torna en castellà amb direcció de Mario Gas i un espectacular repartiment amb Núria Espert i Laia Marull.

Lolita, que ja va triomfar al Goya amb 'La plaza del Diamante', tornarà per Nadal amb Prefiero que seamos amigos, una comèdia francesa de Laurent Ruquier. I després arribarà el nou gran repte artístic de Josep Maria Pou: 'Moby Dick'. L’obra, dirigida per Andrés Lima, «utilitza tots els elements tècnics d’imatge i so», ha destacat Pou, amb ganes de llançar-se al mar i enfrontar-se a la balena que obsessiona el capità Ahab, mític personatge al qual donarà vida.

La reposició d’'Art', en l’última versió catalana protagonitzada pels magnífics Pere Aquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva, completen la temporada.

La Villarroel, visions contemporànies

Després que rebés La Villarroel el Premi de la Crítica de Barcelona com a millor sala, l’espai que dirigeix Tania Brenlle intenta mantenir alt el llistó i la seva decidida aposta pel teatre contemporani. A les estrenes ja citades abans de 'La calavera de Connemara', de Martin McDonagh (amb direcció d’Iván Morales) i 'Les noies de Mossbank Road', d’Amelia Bullmore, arribarà 'Bull', una incisiva peça de Mike Bartlett sobre el bullying laboral. Aquesta segona co-producció amb Sitxo Paz compta amb un Joan Carreras i Mar Ulldemolins en el repartiment.  

'Fairfly', un dels èxits del teatre alternatiu de la passada temporada, arribarà a l’estiu. La comèdia de Joan Yago, estrenada per La Calòrica al Tantarantana, és una brutal sàtira sobre les bondats de convertir-se en emprenedor.

Teatre Condal, la màgia de la comèdia

Notícies relacionades

El teatre del Paral·lel acull la programació més eclèctica. Inclou des del 25è aniversari professional del Mag Lari fins a dues produccions catalanes amb projecció internacional: 'Desconcerto', un divertit concert protagonitzat pels 13 músics de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, i 'Block party', un tribut a James Brown concebut per Brodas Bros i Nació Funk All-Stars.

En teatre destaca 'Los vecinos de arriba', el gran èxit de Cesc Gay ja estrenat en català al Romea, que ara torna en versió castellana amb Eva Hache, María Lanau, Josep Julien i Andrew Tarbet. La principal novetat serà l’estrena d’'El fantasma de Canterville', versió de la comèdia d’Oscar Wilde amb Joan Pera, de nou a l’ordres de Josep Maria Mestres, amb qui ja va treballar a 'L’avar'.