CONFLICTE PATRIMONIAL

¿Lleida entregarà avui les obres de Sixena?

El termini per traslladar-les s'acaba aquest dilluns, però la Generalitat ja ha advertit que les peces no es mouran del museu

4
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dilluns s'acaba el termini donat per la jutge del Jutjat número 1 de Primera Instància d'Osca perquè la Generalitat entregui a Aragó les 44 obres d'art provinents del monestir de Sixena dipositades al Museu de Lleida des que van ser comprades a les monges del cenobi als anys 80 i 90. I així es compleixi amb l'execució provisional de la sentència de l'abril del 2015 que va declarar la compravenda "nul·la de ple dret". La Generalitat ja va anunciar el dia 25, data en què havia d'haver presentat (i no ho va fer) un pla de trasllat, que les obres no emprendran el camí de tornada, ja que "no es compleixen ni els requisits físics ni els jurídics" per a això. Mentrestant, des del museu asseguren que les peces són al lloc on sempre han estat: a les sales o a la reserva. Ni una sola s'ha empaquetat. De manera que per avui no es preveu que surtin. Ni que siguin incautades. Ja que la jutge del cas va rebutjar la setmana passada la petició feta per part del Govern d'Aragó d'enviar la brigada de Patrimoni de la Policia Nacional o de la Guàrdia Civil perquè anessin a buscar-les.

Però a la comunitat veïna no defalleixen i van repetir la demanda policial, en porten més de 20, per a l'1 d'agost. Sobre aquesta última no hi ha hagut resposta de la jutge, i si no arriba durant el dia d'avui, s'haurà d'esperar al setembre ja que l'agost és inhàbil judicialment parlant. Una dilació temporal que sembla buscada per guanyar temps a l'espera que l'Audiència Provincial d'Osca dictamini (fa dos anys que té el recurs sobre la taula) i evitar així la imatge de la policia entrant al Museu de Lleida. Encara que amb Sixena no se sap mai. Però l'enviament de les forces de seguretat no és l'únic sobre què es pot pronunciar la jutge, té una altra causa sobre la taula: en el mateix acte en què va fixar la data d'entrega dels béns, va avisar que si no es complia amb els terminis es deduiria "testimoni per desobediència", això significa obrir un procés penal al conseller de Cultura Lluís Puig per desobediència a l'autoritat judicial que podria acabar amb multa i inhabilitació.

Fa un any van sortir les peces del MNAC

La d'avui no és la primera data fixada per traslladar les peces. És la segona. Fa un any, el 25 de juliol, va expirar el primer termini marcat pel jutjat. Llavors, amb un dia de retard, van sortir cap a Sixena 51 béns (els reclamats eren 53, però dos estan extraviats) dipositats al MNAC. Eren les peces de menys valor i les no catalogades de les 97 que formen part del litigi. El mateix dia el Consell Executiu va denegar la sortida de les 44 restants, les custodiades a Lleida. Els arguments de llavors eren els mateixos que els d'ara: són obres catalogades i per tant protegides per la llei catalana de patrimoni; formen part d'una col·lecció inseparable; i la sentència no és ferma, el dictamen està recorregut davant l'Audiència Provincial d'Osca i en última instància es podria elevar al Tribunal Suprem.

Notícies relacionades

Però un any és molt temps i la Generalitat ha sumat més motius per no traslladar unes peces que haurien d'emprendre el camí de tornada si les instàncies superiors decidissin a favor de Catalunya. Motius de seguretat i judicials. Per un costat, les mesures de conservació de la sala del monestir on s'exhibeixen les obres que van sortir del MNAC no semblen les millors (de fet, fins i tot la plataforma Sixena Sí ha recriminat al Govern d'Aragó no haver aprovat encara un pla director per gestionar les peces). I per un altre costat, ha entrat un nou actor en joc: l'Audiència Provincial d'Osca va admetre, el 13 de juliol, el Consorci del Museu de Lleida com a part implicada en el litigi, cosa que obre una nova realitat.

Els tècnics aragonesos esperaran al monestir

En l'acte es reconeix el consorci com a "posseïdor de part dels béns litigiosos", cosa que permetrà presentar noves proves clau al tribunal, i va permetre a la Generalitat, dimarts passat, comunicar-li a la jutge que no podria complir amb l'execució provisional de la sentència al no disposar de "la possessió immediata de les peces" a l'estar aquestes "en poder de terceres persones". Tot i així, el termini d'entrega segueix vigent, té data de 31 de juliol. I a Aragó estan a l'espera. Ahir van comunicar que un equip, amb Nacho Escuín, director general de Cultura i Patrimoni, al capdavant, passarà el dia al monestir esperant unes obres que el més probable és que no arribin. O almenys que no arribin avui. Tot és tan absurd que la interlocutòria de dijous passat en què la jutge negava l'entrada de la policia i demanava a la Generalitat que especifiqués on són les obres, permet presentar recurs de reposició en cinc dies hàbils. Això significa que encara que la data d'entrega, avui, segueix vigent, Catalunya té temps de recórrer-la fins al 5 de setembre. Doncs això, possiblement les peces seguiran al museu que les ha restaurat, conservat i donat a conèixer durant un temps més. Però amb Sixena tot és possible.