PROVES D'ADN

L'exhumació del cos de Dalí començarà dijous a les 20.00 hores

El canvi horari, previst inicialment per al matí, s'ha fet per no perjudicar l'activitat diària del Teatre Museu Dalí de Figueres

El canvi horari s’ha fet per no perjudicar l’activitat diària del Teatre-Museu Dalí de Figueres. / JAUME MOR / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

L’exhumació del cos de Salvador Dalí per poder extreure’n mostres d’ADN, ordenada per un jutjat de Madrid per resoldre una demanda de paternitat efectuada per una veïna de Figueres, Pilar Abel, es portarà a terme avui a partir de les vuit del vespre, després que es tanqui al públic el Teatre-Museu Dalí. Així ho va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va precisar que la Fundació Gala-Dalí havia sol·licitat al Jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid, encarregat de tramitar aquesta demanda, que es modifiqués l’hora de les diligències amb l’objectiu de no perjudicar la seva activitat diària.

Els responsables del Teatre-Museu –on descansa l’artista sota una llosa d’una tona i mitja– han organitzat un dispositiu especial per facilitar la tasca de la comitiva judicial, que pot prolongar-se durant tota la nit, sense que els informadors puguin accedir a l’interior ni prendre imatges de la intervenció. Els resultats trigaran entre un i dos mesos a ser comunicats a la jutge.

La Fundació Gala-Dalí ha convocat per demà a les vuit del matí una conferència informativa per pronunciar-se sobre tot el procés judicial, incloent-hi el recurs contra l’exhumació, que s’haurà de resoldre a posteriori ja que la jutge no l’ha paralitzat de forma cautelar. A la roda de premsa assistiran el gerent i el secretari general d’aquesta institució, Joan Manuel Sevillano i Lluís Peñuelas, així com la directora dels museus Dalí, Montse Aguer, i un advocat del bufet Roca Junyent com a representant legal.

EL PROCÉS FORENSE

Notícies relacionades

El fet que el cos de Salvador Dalí fos embalsamat fa que l’extracció de teixits que puguin aportar ADN en bon estat sigui particularment laboriosa. Els treballs aniran a càrrec de dos forenses i un tècnic de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Ca-talunya (IMLCFC). En declaracions a Efe, la directora de l’IMLCFC, Aina Estarellas, ha explicat –sense entrar en detalls sobre el cas concret de Dalí– que en els casos en què el cadàver ha sigut conservat mitjançant l’embalsamament és necessari extreure, a més de queixals, mostres d’ungles i de medul·la òssia procedent d’ossos llargs –com la tèbia i el fèmur–, que són les parts del cos «on l’ADN es manté més estable».

La directora de l’IMLCFC també ha descrit les precaucions que han de prendre els professionals encarregats de l’operació durant el procés d’exhumació, ja que si es desprengués un pèl dels especialistes o una gota de saliva «contaminarien la mostra», motiu pel qual els forenses han d’anar equipats amb una granota de doble protecció, guants i màscares. Per a més seguretat de les mostres durant aquests processos, Estarellas també ha explicat que els professionals s’encarreguen de delimitar un perímetre i de registrar qualsevol persona que entre o surti de la superfície custodiada.