FESTIVAL DE 'LIED'

Victòria dels Àngels torna a la universitat

La fundació dedicada a la soprano estrena seu a l'edifici històric de la UB, on va viure fins als 25 anys

zentauroepp39281810 un moment de la roda de premsa de presentaci  del life victo170713185003

zentauroepp39281810 un moment de la roda de premsa de presentaci del life victo170713185003 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Rosa Massagué
Rosa Massagué

Periodista

ver +

Victòria dels Àngels ha tornat a la universitat, la de Barcelona, on va néixer, va créixer, va passar la seva joventut i en què molts anys després va ser doctor honoris causa. La fundació dedicada a la difusió del llegat de la gran soprano i a la formació de futures generacions de cantants ja té la seva seu a l’edifici històric de la UB. «Victòria torna a casa», va dir ahir el rector Joan Elias després de la firma del conveni, i va recordar que la cantant havia viscut a l’últim pis del pati de Ciències, on hi havia les vivendes dels bidells.

    

Victòria no va voler mai oblidar que era la filla d’un conserge d’aquell centre, un edifici que evocava amb certa nostàlgia segons es desprèn de declaracions arxivades fetes per la soprano: «La meva infància la recordo com una cosa molt especial: el jardí d’aquella època era un bosc, viure en aquelles pedres tan grans com un castell, això va crear en mi una gran imaginació. La Universitat era una ciutat i la que hi havia a fora era una segona ciutat». La cantant va viure a la seva primera ciutat fins als 25 anys.

    

La Fundació Victòria dels Àngels, que presideix Helena Mora, celebra aquest any el desè aniversari. En aquesta dècada ha tingut la seva seu al conservatori municipal de música de Sant Cugat, que porta el nom de la soprano. No obstant, la fundació no trobava l’impuls i el suport necessaris que el projecte dedicat a la gran artista es mereix. Que el destí de la fundació sigui l’edifici de la plaça de la Universitat sembla una solució de pura lògica.

  

 La firma del conveni amb la universitat va ser també l’ocasió per presentar la pròxima edició, la cinquena, del LIFE Victoria, el festival de 'lied' que homenatja la cantant i que se celebrarà del 20 de setembre al 30 de novembre. El cartell anunciador d’aquest any utilitza la portada d’un desplegable en què s’anuncia el debut el 1950, al Carnegie Hall de Nova York, de «la nova soprano de la Metropolitan Opera» d’aquella ciutat.

  

  Aquell debut al temple musical novaiorquès va marcar una llarga i intensa relació de la cantant amb Nova York que duraria fins als seus últims anys de vida professional. Amb aquest motiu, la soprano Kate Royal acompanyada al piano per Joseph Middlenton, oferirà un programa amb el qual vol rendir homenatge a Victòria dels Àngels interpretant cançons del seu repertori (Ravel, Strauss o Schumann), però també l’ària 'Porgi amor', de 'Le nozze di Figaro'.

 

   Obrirà el LIFE Victoria la soprano Elena Copons, amb Sholto Kynoch al piano. El tancarà la soprano wagneriana Iréne Theorin acompanyada per Magnus Svensson en un recital a benefici de la fundació al Paranimf de la UB. Durant el festival també es podran sentir les veus de Ketevan Kemoklidze, Mercedes Gancedo, Miren Urbieta-Vega, Mireia Tarragó, Ulrike Haller, David Alegret i Benjamin Appl.

Notícies relacionades

  

 No hi faltaran joves cantants que actuaran com a teloners en el programa LIFE New Artists, ni les classes magistrals dels pianistes Kynoch, Manuel García Morante i Francisco Poyato, ni el Tast de Lied format per 35 minuts de cançó amb maridatge gastronòmic. Seran novetat els recitals-vermut i una jam session de 'lied'.