La trama de 'la roda' de socis de la SGAE hauria defraudat 100 milions

Es feia en connivència amb les televisions que van emetre les peces

Dos guàrdies civils, a l’entrada de la seu de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), durant el registre d’aquest matí, a Madrid.

Dos guàrdies civils, a l’entrada de la seu de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), durant el registre d’aquest matí, a Madrid. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

La trama de 'la roda', integrada per diversos socis de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), hauria defraudat entre els anys 2006 i 2011 un total de 100 milions d'euros mitjançant una operativa consistent en el registre fraudulent de suposades modificacions d'obres originals (i per tant lliures de dret d'autor) sense cap variació de les autèntiques per ser emeses en programes nocturns de televisió.

El magistrat de l'Audiència Nacional Ismael Moreno raona que aquestes obres de domini públic plagiades es van titulitzar a nom de familiars i testaferros sota diferents editorials pertanyents als investigats, segons exposa en una resolució en què acorda llibertat subjecta al pagament de fiança de 100.000 euros per a tres dels 18 detinguts.

Aquestes societats formalitzaven contractes amb els responsables de contractació de música de les diferents cadenes de televisió, que, a canvi, cobraven un percentatge variable dels drets d'autor d'aquestes obres. "Aquesta cessió és la verdadera motivació de les cadenes per emetre els repertoris musicals dels investigats, ja que, en virtut d'aquesta, es converteixen en titulars de drets i per tant en receptors d'una quantitat econòmica per part de la SGAE", diu la resolució.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional detalla que aquest sistema "preconcebut i perdurable en el temps" potser es va portar a terme "en connivència" amb treballadors de productores de televisió mitjançant el pagament de comissions perquè el repertori musical es difongués en horaris nocturns, i donant preferència a aquestes obres, realitzades per persones amb "dubtosos coneixements musicals".

FIANÇA DE 100.000 EUROS

Els tres detinguts que van passar ahir a disposició judicial són el pianista gadità Manuel Carrasco, el compositor Fernando Bermúdez i el productor Rafael Tena -germà del cantant Manolo Tena, que va morir-. A tots els imputa delictes de pertinença a organització criminal i delicte de corrupció en els negocis i els dona un termini de 72 hores per pagar la fiança de 100.000 euros.

Notícies relacionades

Tant Bermúdez com Carrasco (cofundadors d'EurodeltaMusic) són, segons el magistrat, dues persones "fonamentals" en el marc de la trama de la música inaudible, ja que tots dos van posar en marxa un entramat d'empreses tendent a obtenir "quantiosos" beneficis, que tenia com a principal emissor la SGAE, i que no hauria sigut possibles basant-se únicament en la qualitat d'uns temes musicals compostos, en moltes ocasions, "per persones amb dubtosos coneixements" en aquest àmbit.

A més del benefici econòmic, hi ha un benefici polític, ja que la SGAE reparteix el nombre de vots entre els seus socis d'acord amb les quantitats que perceben per la generació de drets d'autor, i això els permet tenir poder de decisió a la Junta i "perpetuar el frau". D'acord amb el que s'exposa a la resolució, d'aquestes actuacions n'haurien resultat perjudicat tots dels socis, és a dir, 120.000 persones.

Temes:

Corrupció