Literatura catalana: 35 llibres recomanats per Sant Jordi 2017

14
Es llegeix en minuts

Aquesta és la nostra selecció de la producció recent de la literatura catalana. Hi ha altres títols, d'autors amb lectors fidels, vendes garantides, presència constant als mitjans... els trobareu en una altra de les nostres llistes, dedicada als 'best-sellers' que des de fa setmanes acaparen les llistes dels llibres més venuts. Hi incloem quatre traduccions d'un valor excepcional.

QUAN ARRIBA LA PENOMBRA / CUANDO LLEGA LA PENUMBRA Jaume Cabré. Proa / Destino. 20 euros

Ja fa sis anys de la publicació de ‘Jo confesso’, així que Jaume Cabré ha decidit mantenir-se en contacte amb els seus lectors, mentre segueix escrivint la seva pròxima novel·la, amb una col·lecció de 13 relats, alguns d'ells gairebé novel·les curtes, recopilats durant els últims anys. ‘Quan arriba la penombra' aborda diverses formes d'enfrontar-se a la mort, que en cap cas és natural.

ELS ESTRANYS Raül Garrigasait. Edicions de 1984. 17,50 euros

Un jove noble prussià és enviat pels seus pares per fer-se un home i defensar la santa tradició durant la primera guerra carlista. Acaba en una Solsona al marge de tota modernitat, sense que ningú sàpiga què fer amb ell, i sense que ell acabi d'entendre les peculiaritats dels seus habitants. Un llibre que beu de fonts avui heterodoxes en la literatura catalana com Joan Perucho i Marià Vayreda, plàstic i a la vegada irònic i reflexiu.

AVENTURES I DESVENTURES DE L’INSÒLIT I ADMIRABLE JOAN ORPÍ, CONQUISTADOR DE LA NOVA CATALUNYA Max Besora. Les Males Herbes. 19 euros  

Aquí no hi caben mitges tintes. O es disfruta de la més divertida anada d'olla de la recent literatura catalana o genera rebuig per la seva astracanada contínua. Un capità sense ganes de morir l'11 de Setembre explica a les seves hosts la història de Joan Orpí, fundador de la Barcelona de Veneçuela, amb un delirant pastitx de català barroc, aventures picaresques i tropicals i, sí, marcians. Montyphytonesc.  

EL NAVEGANT Joan-Lluís Lluís. Proa 18,50 euros  

Assiscle Xatot neix a Perpinyà el 1852 amb un do de llengües que li permet devorar-les quan en coneix un parlant. Xatot passa els primers 18 anys de la seva vida a la ciutat on encara tots parlaven en català, es veu embolicat en la revolta de la Comuna de París i acaba deportat a Nova Caledònia, on serà adoptat per un clan canac. Aventures encantadores. I divertidíssimes les pàgines que dedica al Patufet.  

CARRERS SALVATGES Àlex Gombau. Angle. 23,90 euros

Àlex Gombau (traductor de Franzen, Safran Foer i Chabon) dedica 600 pàgines a l'arruïnat i conflictiu Bronx dels anys 70, amb una família porto-riquenya que arriba a uns carrers dominats per bandes com la dels Savage Skulls, i a l'eufòric Manhattan del 2014, on una estudiant catalana entra en contacte amb el que ha quedat d'aquesta experiència. Una història de pobresa i de cultura urbanes.

VIDA FAMILIAR Jenn Díaz.  Proa. 18,50 euros

El llibre de relats curts, 16 en total, amb què Jenn Díaz va guanyar el premi Mercè Rodoreda, assumeix els diferents papers femenins del sistema familiar: mare, filla, germana, cosina, nòvia, neta, parella al caire de l'abisme... I en tots és una mica ella, després d'haver rebuscat en històries personals (pròpies o pròximes), totes més aviat desastroses, que li han permès crear una col·lecció de relats unitària .

LA DONA DEL CADILLAC Joan Carreras. Proa. 18,50 euros.

Algú arriba a un poble no identificat de la Catalunya interior per comprar un Cadillac clàssic sense saber que amaga secrets que van més enllà de l'interès col·leccionista. El cotxe, i tot el poble que el mira de reüll. Joan Carreras afegeix la intensitat del ‘thriller’a la solidesa de la trama, l'escriptura i el disseny dels personatges a què ja ens tenia acostumats en les seves últimes novel·les.

EL MÓN D’HORACI Vicenç Pagès Jordà. Empúries. 20,50 euros

Vicenç Pagès Jordà ha sotmès a una intensa reescriptura la seva primera novel·la, publicada el 1995. Gairebé cada paràgraf té alguna intervenció però l'estructura ha quedat intacta: els capítols es corresponen als cinc anys i les vuit estades que comparteixen diversos joves en un pis de Gràcia. Ple d'experiments textuals i referències insòlites, des de l'Horaci clàssic als primers passos de la teleporqueria, des de Borges a ‘Rayuela’.

LA BALLARINA DE BERLÍN Joan Daniel Bezsonoff. Empúries. 17,50 euros

Jerzy Sosnowski, un elegant oficial de l'Exèrcit de la nova república polonesa, és enviat a l'hedonista Berlín d'entreguerres en missió secreta. Els contactes femenins en el món dels cafès i cabarets li permetran recopilar informació sobre els plans del perillós veí del seu país i les pràctiques sexuals dels seus dirigents. Tot va més o menys bé fins a la consolidació del règim nazi.

EL FORAT Jordi Amor. L’Altra. 17 euros

Jordi Amor, llicenciat en Humanitats dedicat a múltiples activitats, incloent-hi l'ensenyament del català a l'Argentina, va guanyar el premi Documenta per a autors menors de 35 anys amb ‘El forat’, la seva primera novel·la. Amb un ús arriscat de la sintaxi i les convencions gràfiques (ús intensiu dels parèntesis i supressió de les majúscules), la narració mostra de forma torrencial la desolació d'un jove de la perifèria de Barcelona.

LA CARPETA ÉS BLAVA Adrià Pujol. Labreu. 16 euros

Adrià Pujol encara té recent la seva Guia sentimental de l’Empordanet’ i ha comparegut aquesta primavera a les taules de novetats de les llibreries per duplicat: la seva titànica traducció de ‘L’eclipsi’ de Georges Perec i la novel·la assaig ‘La carpeta és blava’. Peripècia d'un barceloní amb els indígenes del ‘triangle de les Bermudes’ de Begur, Rengencós i Palafrugell i teòrica del ‘collonar’, una particular forma local de sarcasme.

LLUM / LUZ Elisabet Riera. L’Altra / Sexto Piso. 18 euros  

‘Llum’ narra el retorn d'una dona al seu poble natal. Ha perdut pare i parella, torna a l'ara buida casa familiar, ha de superar un hivern fosc i el cel sembla que se li obra al conèixer la Llum. Ella té 40 anys. L'objecte del seu desig, 12. Molts lectors es quedaran amb la qualitat literària del text que, diu l'autora, “reflexiona sobre els límits de la passió”; a altres el plantejament els bloquejarà la lectura.

IL·LUSIONS ELEMENTALS Ponç Puigdevall. Edicions 62. 20 euros

Un viatge a les tenebres aboca un escriptor amb tendències autodestructives a la més pura indigència. Envoltat d'indigents que no tenen res a veure amb el romàntic vagabund. A 'Il·lusions elementals', ha escrit el crític Vicenç Pagès Jordà, contrasta “la deriva anímica del protagonista i la precisió de la sintaxi amb la qual aquesta deriva es descriu, entre el caos amb què se succeeixen els fets i la lucidesa extrema amb què es presenta la prosa”.

MÍSTICA CONILLA / MÍSTICA EN CUEROS Jordi Lara.  Edicions de 1984 / Entre Ambos. 17,50 €

‘Mística conilla' es compon de sis relats curts, o novel·les hiperconcentrades. Al primer, una regressió a la infància a Osona acaba posant en contacte l'autor amb la del poeta Jacint Verdaguer. A la segona, el parentiu de Lara amb el capità franquista que va defensar el santuari de la Mare de Déu de la Cabeza en la guerra civil li permet llançar una mirada distant a la regió d'origen del seu pare. A la resta, també humor, lirisme i una llengua precisa.

COSMONAUTA. POESIA COMPLETA Francesc Garriga Barata.  Labreu. 27 euros

Francesc Garriga Barata (Sabadell, 1932 - Bellaterra, 2015) ha sigut ferventment reivindicat per joves poetes catalans en els últims anys de la seva vida. Marc Masdeu i Marc Romera  han reunit en aquesta poesia completa de Garriga Barata llibres introbables fa anys i fins i tot un inèdit, i tots en les versions corregides per l'autor. En molts sentits, argumenten els editors, és un “llibre nou” del poeta mort fa dos anys.

HISTÒRIA DE LA LITERATURA CATALANA (IV) Josep Solervicens (ed.). Enciclopèdia Catalana / Barcino / Ajuntament de Barcelona. 39,50 euros

El llibre, dirigit per Josep Solervicens, integra per primera vegada en una visió de conjunt de la història de la literatura catalana el replantejament que s'ha fet en els últims anys de l'abans coneguda com a ‘Decadència’. L'opció és definir la literatura dels segles XVI a XVIII en el marc de la literatura europea, i defensar la dignitat dels principals autors en català del Renaixement, Barroc i Il·lustració.

ENCÈN EL LLUM / UN FRANCÉS A MEDIA NOCHE Anna Carreras. Labreu / Navona. 15 euros

‘Encén el llum’ és la sisena novel·la d'Anna Carreras i la primera en què té tan de protagonisme la sexualitat. La protagonista, Blanca, passa a formar part d'una secta originària de la Xina, les Tigresses Blanques, que consideren les fel·lacions com un ritual sagrat que extraurà la força vital dels homes (com més, però no qualsevol, millor) per rejovenir després d'un procés d'iniciació d'uns quants anys.

MARIA MERCÈ MARÇAL. UNA VIDA Lluïsa Julià. Galaxia Gutenberg. 23,90 euros

Lluïsa Julià repassa en més de 600 pàgines cada una de les facetes de la vida de l'enyorada poeta Maria Mercè Marçal: la seva activitat creativa personal i la seva participació en l'empresa col·lectiva de renovació de la poesia catalana que va ser Llibres del Mall, el seu compromís polític independentista i d'esquerres en el si del partits com el PSAN i Nacionalistes d’Esquerra i la seva militància feminista. Tot això viscut amb una “intensitat impregnada d'un alè d'utopia”.

CAFARNAÜM Jaume Subirana. Bromera. 19,95 euros

Aquest llibre és un Cafarnaúm. És a dir, diu Subirana, “un calaix de records, un àlbum de retallades”. Només breument es deixa portar per l'actualitat: una Diada la despatxa amb un “som una nació adversativa”, encara que a l'entrada anterior mostra el seu cansament per “la retòrica dels firaires incendiaris de les dues bandes”. Entre la microcrònica, el dietari i l'aforisme, és l'assaig que més li correspon a un poeta.

AMICS PER SEMPRE Lluís-Anton Baulenas. Bromera. 19,95 euros

Un català que ha viscut una experiència traumàtica durant les primeres setmanes de les guerres de l'ex-Iugoslàvia acaba sent espectador estupefacte dels fastos dels Jocs Olimpícs de Barcelona, convertit en una desferra humana, “un gos sobrevingut”, que comença a aixecar el cap amb una identitat prestada i acompanyat de dues noies que ni coneixen el seu passat ni s'interessen el més mínim per ell.

LA MEMÒRIA DE L’ARBRE Tina Vallès. Anagrama. 16,90 euros

El germen d'aquest llibre, amb què l'escriptora i traductora Tina Vallès ha guanyat el premi Llibres Anagrama, la conduïa a acabar en la literatura infantil. Finalment, l'escriptura la va dirigir a tots els públics. El narrador és un nen de 10 anys que veu com els seus avis es traslladen a casa seva: hauria d'estar content, però alguna cosa indica que no és així. Els arbres funcionen com a eina de comunicació entre avi i net.

EL BAR DE L’AVE Valentí Puig. Proa. 18,50 euros

Poderoses famílies de Barcelona, Madrid i Mallorca, unes empobrides necessitades d'un matrimoni avantatjós i altres muntades en el dòlar, retratades per un dels pocs novel·listes catalans que consideren matèria literària el poder, o l'erosió generacional del poder, i els personatges amb bona camisa i botons de puny, taula reservada a Via Veneto i pis amb escala de servei a Pedralbes.

D’ON TREC EL TEMPS Màrius Serra. Empúries. 16,90 euros

Bastant més que un recurs per omplir un Sant Jordi sense novel·la després de la voluminosa ‘Res no és perfecte a Hawaii’ de l'any passat. ‘D’on trec el temps?’ té té tres nivells de lectura, en funció de com vulgui administrar el temps el lector. Dividit en 24 capítols, cada un d'ells comença amb una idea succinta, amb aire d'autoajuda, ampliada en forma de reflexió i expandida a través d'un conte o joc creatiu.

INCERTA GLÒRIA Joan Sales. Club Editor. 22,50 euros

La pel·lícula d'Agustí Villaronga basada en la novel·la de Joan Sales ha anat més aviat regular a la taquilla però ha despertat l'interès per al text. Una oportunitat perquè ‘Incerta glòria’, amb molta més complexitat del que indica l'adaptació a la gran pantalla, sigui una novel·la més citada que llegida. I per a qui vulgui un relat del pas de Sales pel front, les interessantíssimes ‘Cartes a Màrius Torres’.

DIES DE RATAFIA Sergi Pons Codina Edicions de 1984 18 €

A la seva segona novel·la, Sergi Pons Codina segueix ancorat a Sant Andreu, un dels pocs barris immunes a la conversió de Barcelona en un escenari per al turisme o un dormitori sense personalitat, però evita reincidir en les històries de politoxicomanies: aquesta vegada és la ratafia, el licor rural, dolç i especiat, pres com a metàfora de la no modernitat, el que ocupa el lloc d'altres substàncies molt més potents.

ARGELAGUES Gemma Ruiz. Proa. 18,50 euros

La vida de tres generacions de dones que passen de la vida rural a la urbana sense moure's del Vallès, del Castellterçol agrícola al Sabadell rural, en una exhibició d'un català immune a les transformacions que aquest canvi social suposa. La periodista Gemma Ruiz ha recollit les vides de la seva besàvia, les seves àvies i les seves ties i àvies, a les quls va ser necessari convèncer que les seves històries importaven, i molt.

TROBADORS AMB TURBANT Josep Piera. Edicions de 1984 16,90 euros

El poeta valencià Josep Piera torna a un camp que ja va treballar a ‘El paradís de les paraules’ i ‘El jardí oblidat’, la recuperació de la poètica andalusina. A ‘Trobadors amb turbant’, subtitulat ‘Diwan andalusí’, Piera versiona fragments d'escriptors que van viure en llocs com València, Dénia o Alzira fins al punt de preguntar-se si és és el traductor d'aquestes paraules oblidades o l'autor d'una invenció literària.

LA CIUTAT CANSADA Maria Cabrera. Proa. 15 euros

Maria Cabrera, un dels noms darrere el fanzín ‘Cor pelut’, filòloga que investiga sobre la fonètica de l'alguerès i molts dels poemes anteriors de la qual han sigut musicats per diversos músics, va guanyar el premi Carles Riba de poesia amb ‘La ciutat cansada’, un llibre esquitxat de prosa poètica, un exercici de neurosis urbanes amb un títol que remet tant a la ciutat de Barcelona com al títol d'un llibre de Pere Calders.  

LLIBRES DE POESIA. 1904-1924 Josep Carner. Edicions 62. 60 euros

Editat per Jaume Coll, aquest primer volum inicia la publicació de l'edició crítica de les obres completes de Josep Carner. Recull 726 poemes dels 11 primers llibres publicats en la “primera edat” del poeta, fins que es va allunyar físicament de Catalunya. Aquí es poden llegir, en la seva forma ortogràfica original i un rigorós aparat crític, títols com ‘Els fruits saborosos’ i ‘Auques i ventalls’ i altres avui oblidats.

L’AMIC DE LA FINCA ROJA Mercè Ibarz. Tusquets. 18 euros

Un homenatge al desaparegut escriptor i figura clau del panorama museístic valencià Carlos Pérez, mort el 2013 a casa seva, la Finca Roja del títol del llibre que li dedica l'escriptora de Saidí Mercè Ibarz. Un recorregut pels interessos compartits amb aquest personatge erudit: Blasco Ibánez, Salvat Papasseit, Buñuel, Acín, Dalí, Duchamp, l'Equip Crònica, Joan Sales, Mercè Rodoreda, ...

EL GUANT DE PLÀSTIC ROSA Dolors Miquel. Edicions 62. 15 euros

Una reflexió sobre la mort que Dolors Miquel ha anat madurant al llarg de tres lustres i que va guanyar el premi de poesia Ausiàs March de Gandia. L'agonia d'un pare. Un naixement. Un cadàver (o dos) podrint-se a l'aigüera. Poemes, o contes, onírics i físics, animals que supuren fluids. El poema de Maria Mercè Marçal ‘Surt el guerrer vers el camp de batalla’, diu Miquel, ressona a tot el llibre.

CANÇONER Francesco Petrarca. Trad. de Miquel Desclot. Proa. 22,90 euros

En aquesta selecció hem inclòs tres obres traduïdes que mereixen figurar en l'apartat reservat a la literatura catalana per la importància de la labor efectuada pel traductor. Comencem per la primera versió íntegra en català del ‘Cançoner’ de Petrarca. En la seva traducció, Miquel Desclot ha optat per "la màxima literalitat", però l'ha sacrificat sempre que ha sigut necessari per respectar puntualment mètrica i rima.

TRIA D’OBRES William Shakespeare. Trad. De Miquel Desclot. Proa. 21 euros

Tres grans tragèdies (‘Romeu i Julieta’, ‘Otel·lo’ i ‘Macbeth’) i dues obres més lleugeres (‘Com us plagui’ i ‘La tempesta’) en la traducció novament de Miquel Desclot, per commemorar el quart centenari de la seva mort. La seva opció no és simplificar el text per facilitar la seva comprensió en el context dramàtic sinó intentar emular la “festa del llenguatge” que desplega Shakespare en els seus textos teatrals.

VERSIONS A PEU D’OBRA William Shakespeare. Trad. De Joan Sellent. Núvol. 49 euros

Deu obres més de Shakespeare (‘Hamlet’, ‘El rei Lear’, ‘El somni d’una nit d’estiu’...) cap de les quals es repeteix respecte de la selecció de Desclot. Totes elles traduïdes per Joan Sellent per ser representades als teatres de Barcelona i ajustades durant els assajos. El seu primer propòsit, confessa l'autor, és que resultessin “funcionals” per pujar a l'escena o, proposa, ser llegides en veu alta pel lector.

L’ECLIPSIGeorges Perec. Trad. d'Adrià Pujol. L’Avenç. 19 euros

Notícies relacionades

La recerca d'un desaparegut (en un text en què s'ha evaporat una vocal, i a més la més usada). Adrià Pujol Cruells ha realitzat la proesa de traduir ell sol aquest joc literari oulipista al català, sense que aparegui la lletra 'a'. La versió castellana va necessitar tota una dècada i quatre traductors. És alguna cosa més que una traducció: justament, el subtítol d'aquesta edició diu ‘Versió d'Adrià Pujol’.