Literatura en castellà: 25 llibres recomanats per Sant Jordi 2017

Aramburu, Cercas i Vila-Matas es troben amb els autors més joves

zentauroepp37301606 madrid  15 02 2017  javier cercas  escritor  foto  jos  luis170215134853

zentauroepp37301606 madrid 15 02 2017 javier cercas escritor foto jos luis170215134853 / JOSE LUIS ROCA

10
Es llegeix en minuts

Pel que fa a la literatura en castellà, sembla evident que el pròxim Sant Jordi retrà homenatge a 'Patria', la celebrada novel·la de Fernando Aramburu que ha aconseguit atrapar tota classe de lectors. Entre els llibres proposats hi ha tant els autors consagrats com els joves valors, com Álvaro Colomer, Gonzalo Torné, Carlo Padial o Cristina Morales. 

PATRIA Fernando Aramburu. Tusquets. 22,90 euros

L'èxit indiscutible de la temporada. La novel·la que, segons l'opinió general, encapsula les claus del conflicte basc a partir d'una trama ben calculada que intenta donar la veu a tots els seus actors, víctimes i victimaris per mostrar un fresc viu. Quan d'aquí molts anys s'intenti entendre (però no comprendre) el perquè de la violència d'ETA, necessàriament s'haurà de recórrer a aquesta obra escrita després del cessament de les armes.

EL MONARCA DE LAS SOMBRAS Javier Cercas. Random House. 22,90 euros

Per decidir si, com apunta Cercas, els soldats franquistes que lluitaven pels seus (suposats) ideals tenien la raó moral però no la política s'ha de llegir la seva última novel·la. Una nova entrega sobre el conflicte, possible continuació de ‘Soldats de Salamina’, en què Cercas torna a utilitzar una història real, en aquest cas la del seu oncle avi Manuel Mena, heroi familiar i alferes de l'exèrcit nacional, mort a la batalla de l'Ebre.

CLAVÍCULA Marta Sanz. Anagrama. 16,90 euros

Relat autobiogràfic sense embuts en què l'escriptora mostra les seves pors i els seus sofriments. Un dolor insistent a l'os del títol la porta a reflexionar sobre el seu propi cos i a mostrar intimitat en el marc social d'un cos més ampli. I és que amb la crisi econòmica les malalties s'han multiplicat exponencialment i les principals afectades són, una vegada més, les dones. 

MAC Y SU CONTRATIEMPO Enrique Vila-Matas. Seix Barral.19,50 euros

Reescriptura d'una novel·la de joventut, 'Una casa para siempre', aquest exercici oulipià també és un manifest juganer de la lògica distorsionada de Vila-Matas. Entre moltes altres coses, trobem un veterà advocat en atur desitjós d'esmenar-li la plana a un famós escriptor a partir d'un llibre que al seu torn funcionava com un pastitx d'obres de famosos. Deliciós exercici vilamatià en estat pur.

TUYO ES EL MAÑANA Pablo Martín Sánchez. Acantilado. 18 euros

Un altre exercici oulipià encara que la seva textura sigui en principi més clàssica és aquesta novel·la en què el seu autor utilitza la seva data de naixement, el 18 de març de 1977, com a punt de partida d'un relat coral de la transició espanyola. Sis veus s'entrellacen en aquest intricat fresc, entre elles les improbables però finalment inversemblants d'un gos i les d'un quadro. El resultat llança missatges directes al present.

LA PARTE SOÑADA Rodrigo Fresán. Random House. 22,90 euros

A Fresán no només li interessen els escriptors com a protagonistes de les seves ficcions, sinó mostrar el que passa als seus enfervorits caps. Aquesta novel·la mutant és la segona entrega d'una trilogia sobre la creació. A més de les múltiples referències culturals i pop habituals en l'autor, dos escriptors tan dispars com Nabokov i Emily Brontë recorren a aquest llibre per il·luminar el paper dels somnis en l'escriptura.

EL LIBRO DE GLORIA FUERTES Gloria Fuertes. Blackie Books. 24,90 euros

Com li hauria agradat saber a la fràgil poeta que en el centenari del seu naixement es desenterraria el seu record, es restaurarien els somriures i se la reivindicaria com a poeta. Això, com a poeta, i no poetessa, ella solia repetir que en tot cas els homes haurien de ser ‘poets’. Aquesta preciosa edició és un viatge al passat i una bona manera de conèixer una de les dones més transgressores i lliures en temps foscos.

LOS CINCO Y YO Antonio Orejudo. Tusquets. 18,50 euros

Orejudo, un dels autors en llengua castellana més interessants i poc prolífics, utilitza la seva passió infantil per les novel·les d'Enid Blyton per ordir una novel·la en què aquells nens protagonistes adquireixen una realitat inquietant convertint-se en adults, mentre el protagonista, transsumpte de l'autor, sembla lliscar cap a una ficció en què tot era més divertit, fàcil i emocionant.

COLECCIÓN PARTICULAR Juan Marsé. Lumen. 22,90 euros

Una selecció dels relats especialment estimats per l'autor, com 'Teniente bravo' o 'Noticias felices en aviones de papel' a què s'uneixen diversos textos periodístics en què és fàcil intuir aspectes que renaixeran més tard a les seves novel·les. A més, com a ‘bonus track’ el fan de l'autor tindrà un text inèdit, amb què es tanca el volum. Un suculent aperitiu mentre ens preparem per a la seva pròxima novel·la.

TERRORISTAS MODERNOS Cristina Morales. Candaya. 20 euros

Un fragment del formiguer polític de l'Espanya de fa 200 anys, la Conspiració del Triangle contra Ferran VII, li serveix a Cristina Morales per mostrar que hem canviat molt poc a partir d'una de les seves màximes obsessions: com ens comportem davant el que se'ns ha imposat com a poder. Encara que s'hauria d'avisar que aquesta no és una novel·la històrica a l'ús. 

LOS DIARIOS DE EMILIO RENZI: LOS AÑOS FELICES Ricardo Piglia. Anagrama. 17,90 euros

Possiblement els diaris de Piglia són l'obra magna de l'autor. El que sí que és segur és que tenen un caràcter absolutament testamentari perquè estan elaborats com una interpel·lació des del present cap al passat i perquè aquesta tasca l'autor la va fer amb l'espasa de Dàmocles de l'ELA que acabaria amb la seva vida. Aquesta segona entrega, on apareixen els aspectes més polítics del gran autor, es va publicar poc abans de la seva mort.

CORAZÓN TAN BLANCO Javier Marías. Alfaguara. 24,90 euros

Quan es compleixen 25 anys de l'obra que va catapultar definitivament la carrera internacional de Marías, Alfaguara llança una edició commemorativa en tapa dura amb pròleg de l'autor i una altra de limitada que també inclou un volum annex, ‘No he querido saber’, en què es reuneixen crítiques, entrevistes, a més d'una carta de Juan Benet que explica el que va ser aquest fenomen editorial.

AUNQUE CAMINEN POR EL VALLE DE LA MUERTE Álvaro Colomer. Random House. 18,90 euros

Unes 200 entrevistes fetes 'in situ' van servir a Colomer per armar aquesta novel·la reportatge que relata una de les experiències bèl·liques més vergonyoses de la història d'Espanya, la batalla de Najaf, a l'Iraq. Colomer narra amb molt nervi un episodi que en mans de Hollywood seria una gran pel·licula: la (nul·la i irrisòria) actuació d'un batalló espanyol llançat sense equip ni preparació a la guerra de veritat.

AÑOS FELICES Gonzalo Torné. Anagrama. 20,90 euros

Una novel·la de vocació anglosaxona que molt probablement li hauria agradat a Jane Austen o al Henry James més lleuger. Contra tot pronòstic, l'ha escrit un barceloní, Gonzalo Torné, que segueix un grup d'amics al Nova York dels anys 60 o 70 -no queda gaire clar-, persones ambicioses, intel·ligents i amb grans ambicions. La novel·la i la vida segueixen la trajectòria de com es traeixen aquests desitjos.

LA URUGUAYA Pedro Mairal. Asteroide. 15,95 euros

L'escriptor argentí Pedro Mairal l'ha tornat a encertar pel que fa a l'èxit comercial -que ja va assaborir amb ‘Una noche con Sabrina Love’- amb aquesta novel·la breu que relata la crisi existencial d'un argentí que viu una relació extramarital a Montevideo, tot plegat narrat amb una gran agilitat i una extrema elegància expressiva. Mairal està preparant el guió per convertir-lo en una pel·lícula.

FUNERALES VIKINGOS Michi Panero. Bartleby. 17 euros

El petit dels Panero, malgrat ser el més jove, i el menys conflictiu dels germans protagonistes d''El desencanto', va ser l'àgraf de la família. Aquesta era la versió oficial. La real és que va deixar uns relats escrits als 60 que ara es reuneixen en llibre. Els textos van acompanyats d'un retrat de l'autor realitzat per Javier Mendoza, fill de la segona dona de Michi Panero, amb qui va mantenir una relació pare-fill especial.

DOCTOR PORTUONDO Carlo Padial. Blackie Books. 19 euros

Crònica del que l'escriptor i realitzador de cine Carlo Padial defineix com ‘els meus dies de psicoanàlisi amb un savi desequilibrat’, el metge del títol. L'autor, que va ser pacient seu, construeix una divertida història a partir de la seva pròpia neurosi. Portuondo sembla tan extrem i embogit que es diria que tot és una invenció de Padial, que tampoc l'hi posa fàcil al lector a l'hora de decidir què és verdader o fals.

LOS PELIGROS DE FUMAR EN LA CAMA Mariana Enríquez. Anagrama. 16,90 euros

Aquesta escriptora i periodista cultural argentina ha aconseguit la proesa de renovar els contes fantàstics i de terror en un país on no van sobrats d'exemples. Deutora confessa tant d'Horacio Quiroga com de Stephen King, a qui més s'assembla és a Shirley Jackson, amb aquella fixació en l'adolescència contemplada com un procés terrible tan perillós per a qui el viu com per als que l'acompanyen.  

SONATAS Ramón del Valle-Inclán. Gadir. 14,50 euros

Lliure ja de drets d'autor, als 80 anys de la seva mort, Valle Inclán es multiplica en reedicions. A l'excel·lent edició de Gadir s'hi sumen, entre altres, les ‘Comedias bárbaras’ (Suma de Letras), ‘Tirano Banderas’ (Alianza), 'Luces de Bohemia' (Con Tinta me Tienes), la seva narrativa completa (Biblioteca Castro) i un curiós homenatge, ‘Ligazón y La pipa de kif’ (Círculo de Bellas Artes), que celebra els 20 anys de la madrilenya 'Noche de Max Estrella'.

EL ROSTRO DEL TIEMPO Imma Turbau. Navona. 18 euros

Donada a conèixer per la seva novel·la ‘El juego del ahorcado’, que Manuel Gómez Pereira va portar al cine, Imma Turbau torna a la ficció amb aquesta novel·la que mostra la trobada fortuïta d'un home i una dona en una casa sense tecnologia i en un temps sense mesures. El resultat té aires de faula i hi apareixen llibres que relaten la vida real, portes de golfes amagades i objectes antics que projecten llum sobre el passat.

DETRÁS DEL HIELO Marcos Ordóñez. Libros del Asteroide. 19,95 euros

Una història d'amor triangular a la manera de ‘Jules et Jim’ situada en un país europeu imaginari en uns difusos anys 60. Asteroide recupera aquesta novel·la de Marcos Ordóñez que explora el moment fonamental en la primera joventut en què el descobriment de determinades cançons o els llibres transformen i encunyen la teva identitat. Una educació sentimental en què és fàcil reconèixer-se.

EL ENFERMERO DE LENIN Valentín Roma. Perifèrica. 18,90 euros

Després de debutar amb ‘Rostros’, un assaig literari sobre el món de l'art, el gestor cultural Valentín Roma publica aquesta novel·la sobre un home gran que embogeix durant uns dies creient-se Lenin però sense que el seu caràcter divertit i valerós canviï en absolut. I tot plegat contemplat des de la perspectiva del fill, jove professor universitari, en una història a la vegada política i d'amor filial.

CUENTOS COMPLETOS Medardo Fraile. Páginas de Espuma. 33 euros

Dedicat gairebé en exclusiva al conte en un país com Espanya, on tradicionalment no se'ls aprecia, Medardo Fraile va ser el membre més desconegut de la Generació dels 50. A més, el fet que des dels anys 60 visqués a Glasgow, a Escòcia, on impartia classes, tampoc va ajudar a la seva difusió. Aquesta edició dels seus contes complets ajudarà a col·locar-lo definitivament al lloc que es mereix.

EN LA CIUDAD SUMERGIDA José Carlos Llop. Periférica. 18,90 euros

Llop rescata la Palma de Mallorca dels anys 60 i 70 en aquestes memòries sentimentals que es poden llegir com una novel·la. S'hi passegen Robert Graves, Jean Seberg, Joan Miró, mentre l'‘aristocràcia local’ s'atrinxera prudentment rere els seus vells costums i el turisme emergent fa perillar un ritme de vida invariable durant anys. Un dels millors llibres d'aquest escriptor exquisit.

DERECHO NATURAL Ignacio Martínez de Pisón. Seix Barral. 21 euros

Un pare tarambana, una mare que suporta les mil i una fins que decideix transformar la seva vida, un fill obligat a madurar per les circumstàncies i obsessionat pel dret. Martínez de Pisón torna una vegada més als seus retrats familiars, en aquesta ocasió amb el teló de fons històric de la transició espanyola, amb les seves ànsies de llibertat i de canvi. Ningú com l'escriptor aragonès per fixar en un relat la memòria recent

Notícies relacionades

.

TIERRA DE CAMPOS David Trueba. Anagrama. 20,90 euros.

Amb la seva particular mirada entre compassiva i irònica, Trueba segueix la vida del líder d'una banda de música, Dani Mosca, a partir dels records que desencadena la tornada al seu poble per la mort del seu pare. La novel·la és una mena de relat de formaciói i sentimental i d'al·legat a favor de la música sense que això exclogui el seu vessant més fosc a través de l'amenaça de la droga. I a més, Serrat hi té un 'cameo' de luxe.