Fantasia i ciència-ficció: 10 llibres recomanats per Sant Jordi 2017

ealos37371944 china miville170221001728

ealos37371944 china miville170221001728

4
Es llegeix en minuts

La ciència-ficció i la fantasia èpica xinesa o sinoamericana, representades pels emergents Cixin Liu i Ken Liu, és una de les sorpreses recents en el panorama del gènere. Però no és necessari mirar tan lluny: la relativa normalització del gènere també arriba a la reivindicació d'autors locals (aquí destaquem Marc Pastor i Guillem López) i a la hibridació entre la ficció literària o la de gènere, o entre la novel·la negra i la fantasia (vegeu John Connolly), o a la recuperació de temes clàssics com el viatge en el temps o més recents com la 'climate fiction'... un panorama divers i efervescent.

LA ESTACIÓN DE LA CALLE PERDIDO China Miéville. Nova. 25 euros

‘La estación de la calle Perdido’ és el primer volum de la trilogia 'Bas-Lag', situada en una metròpolis fosca, plena de fum i humitat, sotmesa a la milícia dels poderosos i poblada per races estranyes i híbrids d'home i màquina. És un bon inici per conèixer China Miéville, encara que el seu llibre més recent sigui ‘Los últimos días de Nueva París’, on es barregen satanistes, nazis i surrealistes en el París ocupat.

FARISHTA Marc Pastor. Catedral / Ara. 20,50 / 20,90 euros

Una nena afganesa adoptada per un oficial soviètic, òrfena novament, és reclutada per una misteriosa empresa russa per treballar en un misteriós ‘resort’ a la Polinèsia francesa, on a cada illa viu una parella que cria un fill i ha renunciat a carreres milionàries per viure aïllada i vigilada. Pastor ofereix les claus dels viatges en el temps que lliguen les seves obres, les escrites i les que han de venir.

EL PROBLEMA DE LOS TRES CUERPOS Cixin Liu. Nova. 20 euros

'El problema de los tres cuerpos' permet acostar-se a la visió que té la Xina actual de les barbaritats de la Revolució Cultural, inclou un 'thriller' internacional conspiratiu i obre, a través d'una trama paral·lela en un videojoc carregat de física, d'història i d'al·legoria, una finestra al que ens podria passar si una civilització extraterrestre més avançada que la nostra conegués la nostra existència.

EL MURO DE LAS TORMENTAS Ken Liu. Runas. 29,50 euros

Segona entrega de la sèrie ‘La dinastía del diente de león’, inspirada en la mitologia de la segona dinastia imperial xinesa, els Han, però no menys en la novel·la picaresca o en altres referents mitològics occidentals com Homer: els déus estan a punt d'intervenir en favor dels seus protegits. Liu es treu de la màniga tot un nou gènere, el ‘silk punk’. I aviat, els seus excel·lents contes d'‘El zoo de papel’.

FILOS MORTALES Joe Abercrombie. Runas. 21,50 euros

'Filos mortales' (Runas), reuneix una sèrie de contes que completen el món de les sis novel·les de 'La primera ley'. En alguns coneixerem què els va passar abans o els passarà després als personatges dels llibres anteriors. En altres veurem escenes ja conegudes narrades des del punt de vista d'un participant anònim. I altres són contes protagonitzats per una curiosa parella, una espadatxina i una lladre lesbianes.

ARAÑAS DE MARTE Guillem López. Valdemar.  13,20 euros

En la seva cinquena novel·la, Guillem López, multipremiat l'any passat per ‘Challenger’, dibuixa un drama familiar amb el teló de fons del funcionament quàntic del cervell humà, a partir del patiment d'una parella després de la mort del seu fill que sumeix la mare en una profunda depressió, i explora el camí de la ficció especulativa fosca, el que és estrany i també l'horror en una València ubicada en un futur pròxim.

CHAMÁN Kim Stanley Robinson. Minotauro. 21,95 euros

Kim Stanley Robinson, conegut per la seva aproximació mediambientalista al gènere de la ciència-ficció, viatja a un passat llunyà en lloc d'un futur pròxim a ‘Chamán’, una història que té lloc fa 32.000 anys, en plena edat de gel, amb homes moderns descobrint els rudiments de la ciència pel mètode de prova i error, convivint amb els últims neandertals i experimentant els rigors de la glaciació. 

CALAMITY Brandon Sanderson. Nova. 21 euros

Tercer i últim volum de la trilogia 'The Reckoners', en què Brandon Sanderson ha creat una versió molt particular de l'univers dels superherois dirigida al que en el mercat editorial anglosaxó es defineix com a ‘young adult’. Aquí només adquireixen poders extraordinaris els malvats. O més ben dit: el poder et converteix en un d'ells. Semblava que hi havia una excepció a aquesta llei: però potser no és així.

ESTADOS UNIDOS DE JAPÓN Peter Tieryas. Nova. 20 euros

Notícies relacionades

'Estados Units de Japón' és una distopia situada en el món que va imaginar Philip K. Dick a 'El hombre en el castillo', però amb diverses dècades més d'evolució tecnològica: mòbils, jocs de simulació i robots de combat. El Japó i Alemanya es reparteixen els EUA, i l'imperi del sol naixent controla la Costa Oest, on dècades de colonització cultural i repressió violentíssima estan transformant el país.

DOBLAN POR LOS MASTINES. MALAZ VIII Steven Erikson. Nova. 33 euros.

Un tancament editorial va deixar la decalogia ‘Malaz’ interrompuda en la seva setena entrega. Nova comença la recuperació de l'obra d'Erikson reeditant el volum inicial i, ara, publicant el primer que havia quedat inèdit a Espanya. Una de les sagues de fantasia èpica contemporànies (publicada entre el 1999 i el 2011 en la seva versió original) de més impacte internacional, i que mereix una segona oportunitat a Espanya.