Ciència i naturalesa: 13 llibres recomanats per Sant Jordi 2017

jgblanco10818089 badalona  barcelones  23 06 2009  sociedad   encuentro infor170228112026

jgblanco10818089 badalona barcelones 23 06 2009 sociedad encuentro infor170228112026 / JOAN PUIG

5
Es llegeix en minuts

La literatura anglosaxona té una llarga tradició de relació amb la naturalesa. Des dels cants d'amor a les immensitats indòmites del continent americà a la confortable elegia de l'ordenat camp anglès, les aventures zoològiques en els cinc continents o el naturalisme domèstic de Durrell. En els últims temps alguns han atret l'atenció del lector, unint-se al sostingut interès pels llibres de divulgació científica. Aquí va una selecció de textos amb gruix literari per als que no creuen en la divisòria entre lletres i ciències.

EL GEN. UNA HISTÒRIA ÍNTIMA / EL GEN. UNA HISTORIA ÍNTIMA Siddhartha Mukherjee. La Campana / Debate. 24,90  

Fa mig segle, Jürgen Thorwald va aconseguir convertir en un supervendes ‘El siglo de los cirujanos’, combinant divulgació mèdica i dots narratius. Després d'aconseguir el Pulitzer amb el seu llibre sobre el càncer ‘El emperador de todos los males’, Mukherjee aconsegueix el mateix efecte amb el seu relat del segle de la genètica, amb dos valors addicionals, la seva experiència mèdica i l'impacte de les malalties hereditàries en la seva família.

EL GRAN CUADRO Sean Carroll. Pasado & Presente. 35 euros

El físic i divulgador Sean Carroll es planteja dos objectius. El primer, explicar la història de l'univers, el ‘gran quadro’ que ofereixi una imatge completa d'aquest. El segon, “oferir una mica de teràpia existencial”, és a dir, deixar clar que malgrat la nostra insignificança còsmica, “importem”, “acceptar el món com és, afrontar la realitat amb un somriure i convertir les nostres vides en alguna cosa valuosa”.

EL UNIVERSO EN TU MANO Christophe Galfard. Blackie Books. 23 €

'El universo en tu mano', que aborda la història i l'estructura de l'univers com una novel·la d'aventures (a diferència de les set breus lliçons de Rovelli), s'ha convertit en un fenomen editorial. Deixeble de Stephen Hawking, Gallfard destaca que l'avenç científic ha permès a la humanitat ser més conscient que mai del que desconeix. El 95% de l'univers.

EL AZOR T. H. White. Àtic dels Llibres. 16,90 euros

'El azor', de T. H. White, era una referència constant en el reconegut ‘F de Falcó’ de Helen MacDonald. Molts lectors es van quedar amb les ganes de descobrir aquesta obra fins ara inèdita a Espanya. T. H. White fracassa en el seu intent de domar l'astor Gos, en una història, segons MacDonald, «sobre la lamentable incapacitat de la humanitat per concebre la naturalesa com una cosa més que un reflex de nosaltres mateixos».

EL INGENIO DE LOS PÁJAROS Jennifer Ackerman. Ariel. 21,90 euros

Les aus tenen cervells petits, però això no significa que siguin ximples. Jeniffer Ackerman descriu les investigacions i els experiments que porten a incloure els ocells (amb el corb, l'espècie amb l'IQ més alt) en la restringida llista d'animals, al costat dels simis, els elefants o els cetacis, capaços desenvolupar un llenguatge, realitzar operacions matemàtiques i utilitzar instruments.

LA MEMORIA SECRETA DE LAS HOJAS Hope Jahren. Paidós. 20 euros

Hope Jahren explica una història d'amor per la botànica, treball dur de laboratori i convivència amb el trastorn bipolar. És capaç, sense antropomorfismes de cap tipus, de fer-nos sentir com els arbres suen o creixen buscant la llum igual que les persones buscant el coneixement, com els camps de blat de moro cruixen mentre les canyes creixen una polzada al dia o l'aventura d'una arrel per buscar aigua.

EL LIBRO DE LA MADERA Lars Mytting. Alfaguara. 22,90 euros

Seleccionar un ésser viu. Partir-lo a trossos. Deixar-los assecar. Partir-los un altre cop utilitzant un instrument tallant. Apilar-los amb compte. Incinerar-los. És a dir, fer llenya. Una activitat que el periodista noruec Lars Mytting ha aconseguit convertir en motiu d'un èxit editorial. Entre l'elogi del bricolatge típicament nòrdic al cant a la naturalesa salvatge inspirat pel ‘Walden’ de Thoreau.

DIARIO DE OAXACA Oliver Sacks. Anagrama. 16,90 euros

El neuròleg Oliver Sacks no només va saber convertir en literatura les inusuals històries clíniques dels seus pacients. També era des de la seva infància un apassionat de les falgueres, fet que el va portar a viatjar amb un grup d'experts a Mèxic per contemplar varietats exòtiques d'aquests vegetals. Però Sacks parla gairebé tant d'elles com de la història sepultada sota la naturalesa exuberant i de la figura del naturalista aficionat.

LA INVENCIÓN DE LA NATURALEZA Andrea Wulf. Tayurus. 19,90 euros

La mirada global a la naturalesa, comprenent-la no com un gabinet d'espècimens per ordenar sinó com un sistema interconnectat, utilitzant tant els instruments del mètode empíric per entendre-la com els de la literatura per explicar-la, tenen un il·lustríssim pioner en la figura d'Alexander von Humboldt (1769-1859), objecte d'aquesta biografia que segueix el seu itinerari viatger i intel·lectual.

EL PLACER DE DECIDIR Rolf Tarrach. Ediciones B. 14 euros

El físic quàntic Rolf Tarrach ofereix una breu introducció al raonament científic, basat en dues conferències que ha impartit en els últims anys, respectivament a directius i a joves estudiants. El plaer de decidir, de fer amb coneixement fonamentat de les causes i conseqüències d'aquestes decisions. Els actes més terribles de la humanitat, recorda Tarrach, s'han comès obeint ordres.

MENTES MARAVILLOSAS. LO QUE PIENSAN Y SIENTEN LOS ANIMALES Carl Safina. Galaxia Gutenberg. 21,50 euros

L'etòleg nord-americà Carl Safina, especialitzat en els mamífers marins, deixa clar al seu llibre que no hi ha una separació dràstica entre els sentiments i els pensaments d'homes i animals: no podem identificar-nos amb ells, però compartim una bona part del nostre comportament. Tot és una qüestió de gradació: i en aquest sentit l'home és l'“animal extrem”, el capaç de tot el millor i tot el pitjor.

LA CONQUISTA DEL CEREBRO Daniel Tammet. Blackie Books. 19,90 euros

Daniel Tammet ha sigut diagnosticat amb una forma especial d'Asperger que inclou una memòria inesgotable, una capacitat de càlcul desbordant i una habilitat artística afavorida per la seva capacitat sinestèsica d'associar entre si diversos sentits. Després de ‘La poesía de los números’, al seu últim llibre explica com funciona un cervell, sigui el seu, tan particular, com el de tots nosaltres, a través dels últims avenços de les neurociències.

EL FENOTIPO EXTENDIDO Richard Dawkins. Capitán Swing. 25 euros

Notícies relacionades

Richard Dawkins actualitza el seu clàssic 'El gen egoísta' i amplia l'abast del seu plantejament inicial. Els organismes no només serien màquines creades pels gens per garantir la supervivència d'aquests últims, sinó que la seva influència va més enllà del cos en què habiten i també la intervenció en el medi d'alguns animals (els dics dels castors...) formarien part del fenotip, les característiques físiques definides pel gen.