Barcelona multiplica l'oferta literària de Sant Jordi

L'Icub no es vol limitar a regular l'espai públic i organitza un espectacle homenatge a set autors al Born i un cicle de diàlegs amb 14 escriptors

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

El pes del dia de Sant Jordi l'han portat sempre els llibreters. També, cada vegada més, institucions culturals que acullen actes singulars o obren les seves portes. Però segons Jaume Collboni, el paper de l'Ajuntament de Barcelona s'havia limitat fins ara gairebé exclusivament (al marge de les activitats de les biblioteques) a gestionar l'espai públic. Després de la designació de Barcelona com a ciutat literària de la Unesco, amb el Sant Jordi com un dels seus actius, la cosa ha canviat, i des de l'Icub s'ha decidit "posar el focus en la literatura" amb diverses activitats: la Nit del Drac, un espectacle al Born, la nit del 22 d'abril, en què s'homenatjarà set clàssics de qui es compleixen aniversaris, els Diàlegs de Sant Jordi, un cicle de trobades amb autors destacats que passaran aquests dies per Barcelona (del 20 al 22 d'abril) i una trobada de la xarxa de ciutats literàries de la Unesco.

La Nit del Drac serà un espectacle ("una revetlla; si Sant Joan la té, per què no Sant Jordi", diu el director del muntatge, Joan Ollé), una "nit d'homenatges" en què es recordarà a l'esplanada de davant del Born, amb lectures de les seves obres o interpretació de cançons basades en poemes dels homenatjats, el centenari del naixement de Josep Palau i Fabre, el 25 aniversari de la mort de Joan Fuster, el 150 aniversari del naixement de Prudenci Bertrana, el naixement fa 125 d'Aurora Bertrana, el 75 aniversari de la mort de Màrius Torres, els 50 anys de la mort de Carles Soldevila i el 30 aniversari de la mort de Josep Vicenç Foix. Amb dos extres, els centenaris de Joan Capri i de la revista 'TBO'.

Notícies relacionades

El pregó de la lectura de Sant Jordi, reconvertit des de fa uns anus en un diàleg amb un escriptor convidat, es fondrà en el programa Diàlegs de Sant Jordi. La seva protagonista serà Yasmina Reza, en conversa amb Xavier Albertí, a les 18 hores del dia 20 d'abril al Saló de Cent. Els Diàlegs pròpiament dits pujaran a l'escenari el dia 20 d'abril al CCCB, el dia 21 al Disseny Hub Barcelona ("la zona de Glòries és una aposta per la cultura i la creació", explica Collboni) i el dia 22 al Mobile Word Center del carrer Fontanella, a autors forans en col·loqui amb autors locals: Teju Cole i Enrique Vila-Matas (dijous), Petros Màrkaris, Lionel Shriver i Siri Hustvedt, respectivament, amb Francesc Serés, Empar Moliner i Gabriela Wiener, divendres, i Sara Mesa i Max Besora, dissabte.

Pel que fa a la gestió de l'espai públic, i la possibilitat que el repartiment d'espais entre llibreters no sigui tan caòtic com l'any passat o que s'arribi a tallar el passeig de Gràcia com va succeir de forma forçada l'any passat, tot està en mans d'una comissió formada per l'Icub, els districtes afectats i els llibreters que, segons Collboni, encara està treballant.