Sant Jordi tindrà dos dies de descomptes a les llibreries

Els gremis aproven que el 10% es pugui aplicar tant dissabte, 22 d'abril, com diumenge, 23

fsendra33640033 barcelona  barcelon s  23 04 2016  sociedad    dia160423201025

fsendra33640033 barcelona barcelon s 23 04 2016 sociedad dia160423201025 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

El descompte que legalment es pot aplicar el dia de Sant Jordi sobre el llibre (un 10%, davant el 5% optatiu de la resta de l'any) ha enfrontat tradicionalment el Gremi de Llibreters de Catalunya, partidari de restringir-lo exclusivament al dia 23 d'abril, i editors i llibreters que defensen una aplicació més laxa i que voldrien que s'estengués a tota la setmana anterior. Però el fet que aquest any Sant Jordi coincideixi en diumenge ha permès el que, segons Antoni Daura, president del gremi de llibreters, és una "excepció". Les llibreries catalanes aplicaran el 10% de descompte tot el cap de setmana, els dies 22 i 23 d'abril.

La decisió va ser aprovada en assemblea del gremi i a la junta de la Cambra del Llibre de Catalunya, que reuneix llibreters, editors i distribuïdors, requisit necessari, segons la interpretació més estesa de la llei del llibre, perquè el descompte per la diada es pugui interpretar de forma extensa.

Notícies relacionades

Tradicionalment, el sector ha temut els dies de Sant Jordi en cap de setmana, pel perill que les sortides a segones residències o escapades a l'exterior restin públic que, en dies laborables, se sol passejar per buscar un llibre al migdia o a la sortida de la feina. L'any passat, no obstant, un Sant Jordi en dissabte va ser un autèntic èxit, i Daura assegura que "no és per estar espantats". "Aquest any -vaticina- crec que acabarem fent més o menys el mateix".

Altres factors juguen a favor d'un Sant Jordi concorregut: cau entre dos caps de setmana, el de Setmana Santa i el del pont de l'1 de maig, en què se suposa que les ànsies de viatjar ja s'hauran aplacat. Al mateix temps, coincideix amb un Madrid-Barça, que restarà probablement una hora de vendes al vespre però que tampoc afavoreix l'escapisme urbà. I finalment, ha recordat avui el tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Collboni, s'ha decidit que el 22 i 23 d'abril sigui un cap de setmana de comerços oberts a la capital, fet que garanteix en principi una afluència de públic almenys al centre de la ciutat.