PALMARÈS

Màlaga corona la pel·lícula catalana 'Estiu 1993'

El lluminós i emocionant debut en la direcció de la barcelonina Carla Simón conquista la Bisnaga d'Or

El certamen premia les interpretacions de Nathalie Poza ('No sé decir adiós) i Leonardo Sbaraglia ('El otro hermano')

undefined37768149 icult fotograma de estiu 1993 dirigida por carla sim n y pr170322114917

undefined37768149 icult fotograma de estiu 1993  dirigida por carla sim n y pr170322114917
undefined37768380 170322 malaga festival de malaga de cine espanol   largometr170322114855
undefined37720314 170318 malaga festival de malaga de cine espanol  el  actor 170325102032

/

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Totes les quinieles apuntaven a aquest film i, efectivament, el jurat li ha atorgat el màxim guardó. 'Estiu 1993', la pel·lícula més completa, tendra, lluminosa i emocionant vista a Màlaga, ha conquistat la Bisnaga d'Or, que se suma als premis que ja va obtenir a Berlín: el del públic i la millor 'opera prima'. Aquest suport nacional i internacional implica dues coses. La primera, que estem davant d'una de les pel·lícules imprescindibles del 2017 (s'estrena al juny). La segona, que la debutant Carla Simón és una cineasta a tenir en compte.

Rodada en català, 'Estiu 1993' explica un capítol de la seva vida: com els seus oncles materns la van adoptar el 1993, quan ella tenia 6 anys i acabava de perdre la seva mare, víctima de la sida, la mateixa malaltia que havia matat el seu pare tres anys abans. Lluny de ser un melodrama d'emocions barates, el film mostra amb absoluta naturalitat com la nena vol trobar un espai en la seva nova família i com els oncles miren d'acoblar-se a una filla que no han parit.

CINE CUBÀ

Per primera vegada en els seus 20 anys d'història, el certamen de Màlaga -que ja no es diu festival de cine espanyol sinó “en espanyol”- ha obert la seva secció oficial a concurs a la indústria llatinoamericana i ha decidit atorgar dues Bisnagues d'Or. Una a la indústria espanyola i una altra a la llatina. El jurat l'ha concedit a 'Últimos días en La Habana', brillant i gens complaent film sobre la vida a Cuba i el desencant dels cubans dirigida per Fernando Pérez ('Suite Habana'). El millor director que ha desfilat per Màlaga és, segons el veredicte del jurat, Víctor Gaviria, que torna a mostrar-nos les misèries del seu país natal (Colòmbia) a 'La mujer del animal', que narra el segrest i el maltractament d'una noia durant anys. Els cops, les violacions i les humiliacions són tan explícits que, a judici d'aquesta cronista, la pel·lícula -basada en fets reals- resulta excessiva en tot. Dolorosa i gairebé impossible per a l'espectador.  

Presidit pel director Emilio Martínez Lázaro ('Ocho apellidos vascos'), el jurat també ha reconegut el poder interpretatiu de Nathalie Poza a 'No sé decir adiós',Nathalie Poza excel·lent drama sobre com afrontem la mort. Malgrat la duresa del tema, el film està narrat amb una exquisida subtilesa. El guió és excel·lent (s'ha emportat la Bisnaga en la seva categoria i també un premi especial), però el que la converteix en una gran pel·lícula són els seus tres protagonistes: Juan Diego (que s'ha emportat la Bisnaga al millor actor de repartiment), Lola Dueñas i, és clar, Nathalie Poza.

Notícies relacionades

La Bisnaga a la millor interpretació masculina ha recaigut en Leonardo Sbaraglia, el gran protagonista del festival ja que va presentar dues pel·lícules a concurs ('Nieve negra' i 'El otro hermano', per la qual ha guanyat el guardó), a més de rebre el premi Màlaga-SUD. El seu paper a 'El otro hermano' -film sobre la corrupció dirigit per Adrián Caetano- posa els cabells de punta. És, de fet, el millor de la cinta, on dona vida al dolent, una espècie de 'capo' local, un home repulsiu.

Mentrestant, la pel·lícula més divertida, refrescant i subversiva del festival, 'Selfie', de Víctor García León, ha conquistat el premi de la crítica i, a més, una menció especial del jurat oficial.