MALALTIA NEURODEGENERATIVA

El creador de 'Bob Esponja' anuncia que té ELA

"Seguiré treballant tot el temps que em sigui possible", afirma l'animador i biòleg marí Stephen Hillenburg

 

 

3
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

Stephen Hillenburg, creador de la popular sèrie d'animació 'Bob Esponja', ha revelat que té esclerosi lateral amiotròfica (ELA), una cruel patologia neurodegenerativa per a la qual no hi ha cura. "Vull que la gent sàpiga a través meu que m'han diagnosticat ELA. Qualsevol que em conegui, sabrà que seguiré treballant en 'Bob Esponja' i la resta de les meves passions tot el temps que em sigui possible", afirma l'animador i biòleg marí, de 55 anys, en un emotiu comunicat en què agraeix "les mostres d'amor i suport" rebudes. No seran mai suficients per correspondre un home que, en totes i cada una de les aventures de Bob Esponja, Patricio i la resta d'habitants de Fons de Bikini, ha sigut capaç d'espantar la majoria de mals coneguts.

"Steve Hillenburg és un creador brillant que ha portat alegria a milions de fans", ha declarat en un comunicat la cadena Nickelodeon, que emet 'Bob Esponja' als Estats Units des de la seva creació el 1999 (aquí també es pot veure a través de Clan). Segons la revista 'Variety', Hillenburg hauria rebut el diagnòstic recentment i, per tant, es trobaria en les primeres etapes de la malaltia.

ALBERT BERTRAN

Stephen Hillenburg, fotografiat a Barcelona el 2011.

El dibuixant i guionista californià va estudiar biologia marina, professió que mai va exercir ja que les seves autèntiques vocacions eren l'art i el dibuix, però els coneixements científics li van servir com a context per crear el fabulós (i molt elaborat) univers submarí de la ciutat de Fons de Bikini. Estrenada als Estats Units l'1 de maig del 1999, la sèrie ha rebut infinitat de premis i ha acabat convertint els seus carismàtics personatges (Bob, Patricio, Arenita, Sr. Cranc, Plankton, Calamardo) en icones de la cultura popular i, sobretot, en ídols de nens i adults amb escasses ganes de créixer. Fans declarats de Bob i companyia són, per exemple, l'expresident Barack Obama i el dissenyador Marc Jacobs, que porta tatuada una esponja groga en un dels braços.

El mateix Hillenburg va dirigir el 2004 el primer dels dos llargmetratges dedicats a la criatura groga i quadrada, la hilarant 'Bob Esponja: La pel·lícula', de la qual es recorda, entre moltes altres coses, el 'cameo' de David Hasselhoff com a socorrista de platja. L'antic biòleg també va ser coguionista i productor executiu de la no menys brillant 'Bob Esponja 2' (2014) 'Bob Esponja 2' (2014), un autèntic deliri en què Antonio Banderas interpretava un pirata boig que volia robar la fórmula de la kangreburguer, especialitat d'El Krustaci Kruixent, el restaurant en què treballa Bob Esponja.

DUES TEMPORADES MÉS DE 'BOB ESPONJA'

El març del 2016, Nickelodeon va renovar 'Bob Esponja' per a dues temporades més, la 10a i l'11a. I en els últims premis Nickelodeon Kids' Choice Awards, la sèrie va guanyar, per enèsima vegada, el guardó als millors dibuixos animats, i va superar, entre altres, 'El asombroso mundo de Gumball', en una demostració que, malgrat la pas del temps, no hi ha qui pugui superar l'alegre esponja groga Bob i el seu grassonet amic rosa Patricio, possiblement un dels millors secundaris de la història.

Notícies relacionades

Més enllà del seu èxit entre nens i adults, la sèrie també ha generat la seva controvèrsia. Alguns estudis científics asseguren que 'Bob Esponja' afecta l'atenció i l'aprenentatge dels nens, a causa del seu nivell de frenesí i, a estones, bogeria. També hi ha qui ha vist tics homosexuals en la relació entre Bob i Patricio, com en un delirant estudi d'una comissió de moral del Govern d'Ucraïna que considerava la sèrie "una amenaça per als nens".

Hillenburg no ha donat mai importància ni a un assumpte ni a l'altre: "No em molesta que pensin que són gais. Si mires la sèrie amb els ulls i l'actitud d'un nen, es veu que tots els personatges són asexuats", va explicar el biòleg, declarat fan d''Hora de aventuras', el 2011, en una visita a Barcelona per participar en el festival Toon a Ville. "Pel que fa als problemes d'atenció... el millor és apagar la televisió quan es fan els deures".