LA NIT DEL CINE CATALÀ

J.A. Bayona i 'La propera pell' triomfen en els Gaudí

'Un monstre em ve a veure' i la pel·lícula d'Isaki Lacuesta i Isa Campo es reparteixen els principals premis

Eduard Fernández guanya com millor actor per 'El hombre de las mil caras', i Emma Suárez, millor actriu per 'La propera pell'

abertran37101968 170130012732

abertran37101968 170130012732
abertran37100923 170130002751
abertran37100924 170130002739

/

3
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

La Acadèmia del Cinema Català va repartir ahir a la nit de manera salomònica els Gaudí entre 'Un monstre em ve a veure', el taquiller film de J. A. Bayona (L’orfenat, Lo imposible) i la inquietant 'La propera pell', filmada a quatre mans per Isaki Lacuesta i la seva companya i guionista Isa Campo. Les dues cintes s’endinsen en els llaços familiars i en el dolor a partir de mirades diferents. La de Bayona, una superproducció internacional rodada entre Catalunya i Anglaterra, es va emportar el premi a millor pel·lícula en llengua no catalana i millor director, a més de sis premis tècnics (so, direcció artística, efectes visuals, fotografia, muntatge, direcció de producció). I la de Lacuesta i Campo va aconseguir el de millor pel·lícula, millor guió i millor actriu, Emma Suárez. El premi al millor actor va recaure en Eduard Fernández per 'El hombre de las mil caras', que ja havia guanyat a Sant Sebastià.

HISTÒRIA DE SUPERACIÓ

També També es va fer un lloc als Gaudí del 2016 el film 100 metros, una història de superació, inspirada en Ramon Arroyo, dirigida per Marcel Barrena. Es va emportar els dos premis destinats a actors secundaris: Karra Elejalde, pel seu rol de sogre rondinaire pel qual també està nominat als Goya i Alexandra Jiménez, la seva filla en la ficció i dona entregada del protagonista, un home amb esclerosi que decideix plantar-li cara a la malaltia de manera radical a través de l’esport. «Aquesta terra em porta sort. Crec que m’hi quedaré», va dir al recollir el seu premi l’actriu aragonesa, encantada amb la bona acollida dels seus treballs a Catalunya.

 El film del polèmic Albert Serra, 'La mort de Louis XIV', va aconseguir dos guardons menors, vestuari i maquillatge. Molt més que altres pel·lícules nominades que se’n van anar sense res com 'El rei borni', de Marc Crehuet; 'Les amigues de l’Àgata', firmada per quatre joves directores; 'Tots els camins de Déu', 'opera prima' de Gemma Ferraté, i 'Callback', thriller psicològic de Carles Torras.

COLAU I 'ALCALDESSA'

La gala, celebrada ahir a la nit a l’Auditori del Fòrum, va comptar amb la presència de l’alcaldessa Ada Colau i dels principals representants de la política i la cultura del país com el president Carles Puigdemont, Santi Vila, Oriol Junqueras, Jaume Collboni Carme Forcadell. A la seva manera, Ada Colau també va ser protagonista ja que 'Alcaldessa', que Pau Faus va rodar sobre la seva aventura política per arribar a manar a la plaça de Sant Jaume, es va coronar com a millor documental. 

Aquesta victòria no va sorprendre gaire, perquè ja havia obtingut importants premis en altres ocasions. També estava bastant cantat el millor curtmetratge, 'Timecode', una obra de Juanjo Giménez nominada als Oscars com a millor curt de ficció. Els seus protagonistes són dos ballarins de llarg recorregut, Lali Ayguadé Nicolas Ricchimi.

En la gala, presentada per Bruno Oro, hi va haver molta presència de música amb actuacions d’Els Amics de les Arts, Sopa de Cabra i Àngels Gonyalons. Va ser animada, divertida i emotiva. Només cal dir que Bruno Oro, vestit de vigilant de seguretat, va anar a buscar Isona Passola, presidenta de l’acadèmia, a la platea perquè donés «la xapa». 

PASSOLA DEMANA "NORMALITZACIÓ" 

El discurs d’Isona Passola va servir perquè el públic tornés a la realitat. Malgrat prometre que seria breu, Isona es va esplaiar per reclamar més inversió per a l’audiovisual català.

«No rodem en català. La normalització no ha arribat al cine», va recordar. I, després de criticar la retallada a la meitat dels pressupostos per a ficció de TV-3 comparant-lo amb els de fa 10 anys, va sol·licitar als polítics més inversió en la televisió pública catalana «si no volem que els nostres productors i directors se’n vagin a Antena 3 i Tele 5».

POU, EL MÉS APLAUDIT 

Notícies relacionades

Des d’un punt de vista més personal, el polifacètic Josep Maria Pou, Gaudí d’Honor, va arrencar els aplaudiments més sonors recordant, a més dels seus 50 anys d’ofici, la necessitat de «feina». «Perquè el talent ja existeix. El que fa falta és acabar amb la precarietat laboral. ¡Som professionals, no aficionats voluntaristes!». I va compartir el premi amb els actors «tant grans com joves que no rebran mai un premi».

Seguint amb el palmarès, 'Ozzy', d’Alberto Rodríguez Nacho La casa, va ser el millor film animat (l’únic que es presentava). I el premi a la millor música original va ser per a una emocionada Sílvia Pérez Cruz per 'Cerca de tu casa', un drama que interpreta la cantant i compositora sobre l’abusiu maltractament dels bancs a les persones que no paguen les hipoteques. Un premi per a una altra realitat que cou.