Els discos més esperats del 2017

Els grans del pop i el rock preparen els seus llançaments, d'U2 a Mike Oldfield i de The XX a The Jesus & Mary Chain

En l'escena espanyola destaquen els discos de Sabina i Los Planetas, i en la catalana, els de Mishima, Els Amics de les Arts i Txarango

u2-portrait-2014

u2-portrait-2014

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

L’'streaming' s’està convertint en hegemònic mentre el vinil viu un revival que transcendeix l’anècdota. Però, més enllà del format, el disc (així seguim anomenant la unitat de 10, 12 o 20 cançons subjectes a un títol i a un concepte) torna a determinar el ritme de l’activitat musi-

cal també en aquest acabat d’estrenar any 2017. A continuació passem revista als llançaments dels quals més es parlarà en aquests pròxims mesos.

ELS GEGANTS: DE U2 A DEPECHE MODE

ELS GEGANTS: DE U2 A DEPECHE MODE

U2 publicarà, en una data per determinar, la continuació de 'Songs of innocence', coneguda com a 'Songs of experience''. Els irlandesos faran gira d’estadis en què combinaran el nou material amb la commemoració del 30è aniversari de The Joshua tree'. També s’espera disc de Bruce Springsteen, un treball de solista més que d’E Street Band envoltat en l’habitual misteri.

  

 El nou de Depeche Mode es titula 'Spirit', suposa l’estrena amb la banda del productor James Ford, de Simian Mobile Disco, i sortirà a la primavera. El 'teaser' difós a la xarxa convida a pensar en un guió d’electrònica i rock més voluminós que el minimalista 'Delta machine', del 2013. També Coldplay ha anunciat material d’estrena, tot i que 'Kaleidoscope', encara sense data, serà un epé.

    

Entre els clàssics del rock, Mike Oldfield, que ja té a punt una operació rescat del seu passat amb 'Return to Ommadawn' (20 de gener), i Deep Purple, el seu 'inFinite' (7 d’abril) es presenta com el seu disc de comiat. Fleetwood Mac espera llançar un treball que serà el primer amb la seva formació clàssica des de 'Tango in the night', 30 anys enrere.

    

I en el pop de grans audiències, novetats encara sense data de Taylor Swift, Katy Perry, Shakira i Lana del Rey. I del raper Jay-Z, mentre Kanye West diu que disposa de material per a un ràpid relleu de 'The life of Pablo', llançat l’any passat.


L'ARENA ALTERNATIVA: THE XX I ST. VINCENT

L'ARENA ALTERNATIVA: THE XX I ST. VINCENT

En el pop de signe alternatiu és imminent la sortida del nou de The XX, 'I see you', que veurà la llum el 13 de gener, més de quatre anys després del llorejat 'Coexist'. Les tres cançons que ja han sigut airejades han sorprès per les seves formes més càlides i dinàmiques. Una altra estrella moderna, St. Vincent, reapareixerà a la primavera amb un disc marcat, ha dit, per les convulsions polítiques globals.

    

A punt estan les novetats de dos noms consolidats, The Flaming Lips ('Oczy mlody', 13 de gener) i The Magnetic Fields ('50 Song memoir', 3 de març). Llargs silencis veuran el seu final al voltant de The Jesus & Mary Chain ('Damage and joy', 25 de març, el seu primer disc amb cançons noves des de 1997) i Slowdive, mentre que Elbow tornarà amb 'Little fictions' (3 de febrer) i Liam Gallagher, el que va ser cantant d’Oasis, s’estrenarà com a solista. Arcade Fire, Beck, Sigur Ros, The Killers, Fleet Foxes i The War on Drugs figuren entre els grups que han de publicar disc el 2017.

  

  Nine Inch Nails anuncien llançaments per a l’any que ve, inclosa la banda sonora del film 'Dia de patriotes'. En territori metàl·lic, Marilyn Manson ('Say 10', 14 de febrer), Mastodon (disc previst per a aquest primer trimestre) i tres treballs que trenquen llargues esperes, encara sense data concretada, els de Rammstein (el primer en vuit anys), System of a Down i Tool.


ESTRELLES ESPANYOLES: DE SABINA A RUSSIAN RED

ESTRELLES ESPANYOLES: DE SABINA A RUSSIAN RED

En el panorama espanyol despunta l’edició, al març, de 'Lo niego todo', de Joaquín Sabina, amb producció de Leiva, excomponent del duo Pereza. En aquest primer trimestre també s’esperen novetats de Russian Red (un disc de versions: de Bonnie Tyler a The Human League), Amaral ('Nocturnal solar sessions', 27 de gener), Lori Meyers ('En la espiral', febrer), Maga ('Salto horizontal', 24 de febrer) i Los Planetas: el 27 de gener veurà la llum un senzill, 'Espíritu olímpico', avançament d’un àlbum que sortirà al març.

    

Després d’un altre dels seus anys sabàtics, Pablo Alborán entregarà el seu quart disc, que ha qualificat de «lliure i diferent», en algun moment d’un 2017 que acollirà també noves obres d’Enrique Iglesias, Rosa López i Amaia Montero.


ESCENA CATALANA: DE PAU VALLVÉ A TXARANGO

ESCENA CATALANA: DE PAU VALLVÉ A TXARANGO

Notícies relacionades

Un grup emergent de les últimes temporades, Pantaleó, serà el primer en el pop català amb 'L’apartament', que sortirà el 13 de gener. Una setmana després, Pau Vallvé publicarà un doble disc, 'Abisme cavall hivern primavera i tornar'. Al febrer, Miqui Puig, excantant de Los Sencillos, llançarà 'Escuela de capataces'; Anímic, 'Skin', i Renaldo & Clara, 'Els afores'. Dins d’aquest primer trimestre, nou treball de Maria del Mar Bonet gravat a Cuba, 'Ultramar'.

    I la primavera es preveu calenta: novetats de Mishima, Els Amics de les Arts, Joan Miquel Oliver (l’excompositor i guitarrista d’Antònia Font), Txarango, La Iaia, Blaumut i Brams, i el primer disc llarg de Maria Arnal i Marcel Bagés