CRÍTICA DE CINE
'Dr. Strange': superherois místics i èxtasi psicodèlic
Obrir els ulls i la ment cap a una altra percepció cognitiva. Aquesta és una de les bases en què se sustenta 'Doctor Strange' i també la clau d’entrada a tot l’univers creatiu que ha configurat Marvel per a la seva adaptació cinematogràfica. La factoria té regles internes a les quals no vol renunciar, uns patrons formularis que resulten inamovibles i que se suposen concebuts per establir una cohesió entre totes les seves sagues.
El que singularitza la proposta de Derrickson és la seva voluntat d’expandir les dinàmiques del cine de superherois cap a una dimensió fantàstica. Una adscripció genèrica que li permet certes llicències més enllà de les lleis de la física marveliana. Potser perquè ho demanava l’essència del personatge, aquell doctor cregut (un Cumberbatch que emana el seu magnetisme habitual) que després d’un accident s’introdueix en el submón de les arts místiques per convertir-se en un bruixot del món sobrenatural. A partir d’aquí, tot és possible: viatges astrals i temporals, obertura de portes supradimensionals, esoterisme new age... Un còctel explosiu ple d’idees visuals que arriben a l’extravagància i el deliri psicodèlic en escenes que constitueixen un treball d’orfebreria memorable, entre 'Origen' i 'Matrix', però amb un segell personal.
'Doctor Strange' es converteix en una simfonia d’imatges apoteòsiques que col·lisionen amb una realitat que es descompon en cada parpelleig donant lloc a composicions arquitectòniques i geomètriques que basculen entre l’èxtasi i l’al·lucinació. És avassalladora, encara que també una mica buida.
'Dr. Strange (Doctor Extraño)' ★★★
Direcció: Scott Derrickson Amb: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen, Michael Stuhlbarg Títol original: 'Doctor Strange' País: Estats Units Durada: 115 minuts Any: 2016 Gènere: Fantasia superheroica Estrena: 28 d'octubre del 2016
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"