UNA COL·LECCIÓ EN LITIGI

Miró tindrà el seu museu a Porto

El primer ministre portuguès anuncia que les obres de l'artista català que el seu antecessor volia subhastar s'exhibiran de forma permanent

rtapounet35697152 barcelona 27 09 2016 icult  preparativos para la subasta de 160927193516

rtapounet35697152 barcelona 27 09 2016 icult preparativos para la subasta de 160927193516

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / LISBOA

La col·lecció de 85 obres de Joan Miró que l’Estat portuguès es va quedar en propietat després de la nacionalització del Banco Português de Negócios (BPN) tindrà un espai d’exhibició permanent a Porto, segons va revelar ahir el primer ministre lusità, el socialista António Costa. L’anunci tanca una polèmica oberta fa un parell d’anys, quan l’anterior Executiu, de signe conservador, va iniciar els tràmits per subhastar les peces (84 pintures i una escultura) i va haver d’enfrontar-se a diversos processos judicials que li van impedir seguir endavant amb la venda.

Les obres en litigi s’exposaran –la majoria d’elles per primera vegada– en la mostra Joan Miró: Materialitat i Metamorfosi, que divendres, 30 de setembre, obrirà les portes a la Casa Serralves de Porto. En principi, la mostra havia d’estar oberta al públic només durant quatre mesos, fins al 28 de gener del 2017, però António Costa ha assegurat que la col·lecció es quedarà «definitivament a la ciutat de Porto» perquè aquesta urbs tingui un nou atractiu «que ajudi a consolidar i a reforçar» el creixement del seu turisme.

Notícies relacionades

SUBHASTA FRUSTRADA / Les 85 obres van ser comprades el 2006 pel BNP, entitat que va haver de ser nacionalitzada dos anys després davant el risc de col·lapse, i tot el seu patrimoni va passar a mans de l’Estat. A finals del 2013, el Govern liderat per Pedro Passos Coelho va anunciar la seva intenció de vendre les obres a Londres a través de la casa de subhastes Christie’s. L’operació, amb què es pretenia ingressar uns 35 milions d’euros, va generar una onada d’indignació en el sector cultural i va ser rebutjada per l’oposició d’esquerres. Finalment, l’ofensiva de la Fiscalia portuguesa, que va iniciar diversos processos judicials per prohibir la sortida a l’estranger i la venda dels quadros, va frustrar la maniobra governamental.

Amb la decisió de l’Executiu d’António Costa queda blindada la permanència a Portugal de les peces de Miró, que inclouen sis de les seves pintures sobre conglomerat de 1936 i sis sobreteixims (panells elaborats amb la superposició de teixits) de 1973. L’exhibició de la Casa Serralves està comissariada per l’expert Robert Lubar Messeri i el projecte expositiu va a càrrec de l’arquitecte Álvaro Siza.