La jutge María Servini accepta investigar la desaparició de García Lorca

La magistrada argentina ja ha enviat un exhort a Espanya per iniciar les diligències

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

La jutge federal argentina María Romilda Servini de Cubría, que des de fa anys investiga violacions de drets humans durant el franquisme, ha acceptat la denúncia per la desaparició del poeta Federico García Lorca presentada per l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH). El president d'aquest col·lectiu, Emilio Silva, ha informat avui Efe que la jutge ja ha enviat un exhort a Espanya per iniciar diligències.

L'inici d'aquesta investigació judicial coincideix amb el 80è aniversari de l'assassinat del poeta nascut el 5 de juny de 1898 a Fuente Vaqueros (Granada) i després de la troballa d'uns documents que l'associació havia custodiat.

La denúncia, a la qual ha tingut accés Efe i que va ser formalitzada l'abril passat, traslladava a la jutge argentina un relat que acreditava "de manera fefaent" les circumstàncies de la detenció i l'assassinat de Federico García Lorca, a partir d'un document de la Prefectura Superior de Policia de Granada datat el 9 de juliol de 1965.

VERSIÓ OFICIAL DEL RÈGIM FRANQUISTA

El referit informe, que va mostrar per primera vegada la versió oficial del règim franquista sobre la mort del poeta, assenyalava que García Lorca va ser afusellat amb una altra persona i defineix el poeta com a "socialista i maçó", i alhora li atribueix "pràctiques d'homosexualisme, aberració que va arribar a ser vox populi".

Notícies relacionades

A partir d'aquest relat, l'ARMH va traslladar a la jutge la importància d'aquest cas per a la configuració del que considera un "context de crims contra la humanitat" i que "resulta indispensable" comptar amb tota la documentació vinculada a aquest fet que pugui trobar-se en els arxius del Ministeri de l'Interior espanyol.

Com a mesura de prova, van sol·licitar que es remetés una comissió rogatòria al Jutjat d'Instrucció de Madrid que correspongués per torn perquè recollís del ministeri còpies certificades de l'expedient de la Prefectura Superior de Policia de Granada del 1965, així com tota documentació que hi hagi als seus arxius relativa a la detenció i l'homicidi de García Lorca.