ACTUACIÓ

Estopa posa rumb a Porta Ferrada

Els germans Muñoz recalen aquest dimarts a Sant Feliu de Guíxols dintre de la seva titànica gira 'Rumba a lo desconocido'

3
Es llegeix en minuts
DAVID GARCÍA MATEU / BARCELONA

Fa més d’un any que estan de gira presentant el seu últim disc, 'Rumba a lo desconocido'. Després dels últims concerts oferts a Mallorca, Cambrils i Ciudad Real, els germans Muñoz atraquen aquesta nit (22.30 hores) al port de Sant Feliu de Guíxols. No serà la primera vegada que Estopa actuï a la població de la Costa Brava, però sí que serà la primera vegada que doni canya al Festival de la Porta Ferrada. 

    El concert, que se celebrarà a la instal·lació marítima de l’Espai Port, ja té pràcticament tot el peix venut, per això l’organització del festival està a punt de col·locar el cinquè cartell d’«entrades esgotades» des de començament d’estiu. Prop de 3.000 persones podran disfrutar d’un espectacle d’aproximadament dues hores i quart pensat perquè el públic «surti cansat de tant cantar, ballar i saltar», segons explica Jose Muñoz en una conversa telefònica amb aquest diari. Més enllà de continuar amb la infatigable gira del nou disc, el duo de Cornellà també farà vibrar els assistents amb unes cançons que han marcat diverses generacions de seguidors.

    Si bé en l’anterior disc que van llançar, 'Estopa 2.0', van buscar «sons nous que cridessin l’atenció, picotejant una mica d’electrònica», reflexiona el guitarrista, en aquest últim han tornat «al so més humà de les cançons rumberes». És a dir, Estopa en essència. De fet, el repertori del nou treball dels Muñoz està encapçalat per un single amb un  títol que també fa recordar altres pastilles mítiques d’Estopa, les de fre. Pastillas para dormir marca l’inici de 'Rumba a lo desconocido' i ja ha arribat a cotes de reproducció de rècord.

Referència a Spotify

Així, a la plataforma on line Spotify, 'Pastillas para dormir' s’ha convertit en un sol any en la 10a cançó més escoltada de la història del servidor, si agafem  com a referència els grups d’origen català. «No esperàvem que creixés tant», comenta sorprès el guitarrista. «Sempre que traiem un disc ens sorprèn que soni tant a la ràdio i a les plataformes de música. La veritat és que mola», afegeix. Amb aquesta última entrada al podi musical, Estopa ja ocupa quatre dels 10 primers llocs ('El run run' és tercera en la classificació; 'Como Camarón', la vuitena; 'Tu Calorro', la novena, i 'Pastillas para dormir', la desena.

    Són molts els grups que viuen de la renda que els va aportar alguna cançó de la seva trajectòria, però en el cas d’Estopa els èxits no cessen disc rere disc. «La gent que ve als concerts ja s’ha après totes les lletres de l’últim i les canta com si fossin 'La raja de tu falda'», explica Jose. «Abans em feia certa gràcia quan escoltava un pare comentar-li al seu fill: ‘Mira, aquests són els de 'La falda'’. Anys després els deien als xavals: ‘Mira, aquests són els d’El run run’. I ara ja directament els diuen que som els del 'paparapapa' ['Gafas de Rosa']».

Recta final

Notícies relacionades

El concert de Sant Feliu de Guíxols serà dels últims que oferiran els Muñoz aquest any. La gira s’acabarà al Palau Sant Jordi el 15 d’octubre, escenari que Estopa considera el seu Camp Nou personal, després d’acumular desenes de milers d’entrades venudes. «Per a nos-

altres sempre és un plaer que a la gent els agradin les nostres cançons; per aquesta raó neixen, de fet», comenta el petit dels germans, que el 1999 van aconseguir deixar un llistó inabastable en vendes amb el seu disc debut, Estopa. Van arribar a les 1.800.000 còpies. Després de  finalitzar el tour, el duo farà un descans i no tornarà als escenaris fins a haver treballat en un nou disc. Per tant, encara no hi ha data de tornada.