Tortosa descobreix la seva muralla romana

Les excavacions a l'entorn de la catedral topen amb el llenç de la muralla i una plaça pública associada al fòrum de l'antiga Dertosa

 

  / ACN

2
Es llegeix en minuts

Els arqueòlegs que treballen en les excavacions del solar situat davant de la catedral de Tortosa han descobert un tram de muralla de la Dertosa romana, datada al voltant del segle V dC, de l'etapa tardoromana. Es tracta d'una secció de 40 metres de llargada per tres metres d'alçada. També han exhumat part d'una plaça pública de l'etapa altoimperial, del segle I o II, que podria estar vinculada al fòrum, del qual ja es van trobar indicis a l'interior de l'actual edifici de l'Hospitalitat de la diòcesi de Tortosa.

Més enllà d'alguna paret de domicilis particulars o restes funeràries, no s'havia trobat mai un vestigi tan important de l'antiga Dertosa, que ha sigut qualificat de "sorprenent, extraordinari i espectacular" pel coordinador de les excavacions, Jordi Diloli. Al solar també hi ha restes medievals i andalusines.

L'Ajuntament de Tortosa s'ha responsabilitzat de preparar un projecte per a aquest espai que posi en valor les troballes però ja preveu que requerirà "més cost i més temps" construir la nova plaça que obrirà la catedral al riu Ebre. El tram de muralla localitzat servirà per materialitzar per primera vegada un espai públic "de primer ordre" i transforma les "intuïcions" en certificacions de gran rellevància científica i històrica.

LA FAÇANA FLUVIAL DE DERTOSA

La plaça monumental trobada també està feta en 'opus caementicium', una barreja de morter i pedra. Diloli ha detallat que també han aparegut uns dipòsits adossats a la muralla pròxima a la plaça dels quals es desconeix el significat. En el pròxim edifici de l'Hospitalitat hi va aparèixer un podi, possiblement la base d'un edifici monumental. "Estaríem davant un conjunt públic importantíssim de la ciutat que miraria de cara al riu", ha dit el professor.

Notícies relacionades

Segons Diloli, es manté obert el debat sobre si en l'època altoimperial (anterior a la muralla tardana ara localitzada) hi havia una muralla que tancava la ciutat davant el riu Ebre o si eren els edificis públics els que feien de façana fluvial. "Ho hem d'aclarir a mesura que avancem amb l'excavació. Ara sabem que al segle V o VI, en l'època romana tardoantiga, la ciutat necessita ser tancada, possiblement pels perills externs o una necessitat defensiva, i es construeix el gran tram de muralla que ara s'ha descobert", ha detallat Diloli. Els vestigis certifiquen que la muralla romana es va reaprofitar més tard, en època islàmica, a la Tortosa dels segles IX i X, aixecant-la encara més.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, s'ha declarat molt satisfet per la "constància física" de la Tortosa romana que s'aconsegueix amb la troballa de la muralla. Una vegada acabades les excavacions al setembre, es formarà un grup de treball entre el Departament de Cultura, l'ajuntament i els arqueòlegs per determinar el disseny de l'espai que es pot projectar al solar.