UN CONCERT D'"AGRAÏMENT"

L'últim rock'n'roll de Jordi Tardà

La sala Luz de Gas acull un homenatge al desaparegut periodista i promotor musical en què prendran part artistes com Sopa de Cabra, Sidonie i Carlos Segarra

rtapounet15566258 jordi tard160706162140

rtapounet15566258 jordi tard160706162140 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Des que, l’1 de març de l’any passat, una malaltia respiratòria es va emportar Jordi Tardà amb 60 anys acabats de complir, la sensació que s’havia de muntar alguna cosa, un esdeveniment en memòria seva, corria de boca a orella entre amics i còmplices d’aventures. El desig es consuma aquesta nit a Luz de Gas (21.00 hores) amb un concert en el qual prendran part artistes amb trajectòries que es van trobar amb la tasca periodística i divulgadora de Tardà, «un home que va viure per al rock’n’roll», com destaca Gerard Quintana.

    

El grup de Quintana, Sopa de Cabra, serà un dels que pujarà a l’escenari, juntament amb Sidonie, Lax’n’Busto, Carlos Segarra (Los Rebeldes), Glaucs, Aurelio Morata (Aurelio y Los Vagabundos), Xavi Vidal Band i el periodista Manel Fuentes, així com els veterans Pere Gené (Lone Star), Gaby Alegret (Los Salvajes) i Santi Carulla (Los Mustang), i tres grups d’una generació més jove, Obeses, Viven i Major Arcana.

AROMA ‘STONIANA’

Els Smoking Stones, que en els seus primers dies, als anys 90, es deien Tardà Rock Band perquè era el grup resident del Tardà Rock Cafè, al Port Olímpic, posarà la base instrumental de diverses actuacions. «Un bolo per al Jordi, amb tot el cor», apunta Sergi Ortiz, cantant d’aquesta banda amb ànima stoniana. El repertori se centrarà en versions de clàssics rockers, sobretot de Jagger Richards, i els actors Àlex Casanovas i Fermí Fernández seran els presentadors de la nit.

  

 Tots els grups guarden records de Tardà i li atribueixen un paper destacat en la seva embranzida. Quintana assegura que la connexió va ser «total» des del principi, fins i tot abans del primer disc de Sopa. «Començant pel nostre nom, d’inspiració stoniana, i perquè veia en nosaltres una actitud rock’n’roll verdadera que li agradava. Estàvem fets per trobar-nos», reflexiona. Per a Sidonie, Tardà era «the professor», recorda el seu cantante, Marc Ros. «Ho sabia tot de totes les figures del rock i era un gust parlar amb ell», assenyala. El creador de la Fira del Disc de Col·leccionista era alguna cosa més que un radiofonista popular. «Va ser el primer periodista a qui vaig veure com una estrella del rock», apunta Ros.

MITÒMAN APASSIONAT

Al seu torn, era un mitòman. «Establia les seves connexions: deia que Xarim Aresté era el Joe Perry català», evoca Quintana en al·lusió al guitarrista d’Aerosmith. Sopa interpretarà a la sala Luz de Gas el clàssic Rock’n’roll, de Led Zeppelin. «Sempre la feia escoltar a la gent de fora. És el millor homenatge que li podem fer», explica. Morata el descriu com el rocker apassionat que una nit va saltar a l’escenari de la sala Savannah a cantar 'Jumpin’ Jack Flash' i «va acabar estirat a terra i cantant, una escena increïble».

Notícies relacionades

  

 El concert d’homenatge a Tardà, titulat 'Paraula de stone', que era el seu lema i la seva rúbrica, l’han organitzat entre Morata, Ortiz, Fede Sardà (Luz de Gas) i el periodista Pep Blay, sempre en estret diàleg amb la viuda de Tardà, Romy Masferrer. Amb la finalitat, resumeix Morata, de «donar les gràcies al Jordi pel que va fer pels músics a l’agafar la bandera del rock en aquest país».