125 ANIVERSARI DEL COR

Josep Vila s'acomiada de l'Orfeó Català

El director i compositor tanca el seu cicle davant la formació amb l'estrena de la seva obra 'Veni Creator Spiritus'

fcasals33783525 icult  pla a del rei concert de nadal amb l orfe  160506185211

fcasals33783525 icult pla a del rei concert de nadal amb l orfe 160506185211 / Lorenzo Di Nozzi

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

L'Orfeó Català inicia aquest diumenge les celebracions del seu 125 aniversari amb l'estrena a la seva seu, el Palau de la Música Catalana, de 'Veni Creator Spiritus'. Amb aquesta obra composta pel director Josep Vila Casañas (Sabadell, 1966), el mestre de la formació tanca un cicle de 18 anys de treball amb la coral catalana. La seva creació parteix d'un text litúrgic de Rabanus Maurus utilitzat en la 'Simfonia dels mil' de Mahler en què intercala poemes de San Juan de la CruzRamon LlullWalt WhitmanChristine de TrepitgenFriedrich Hölderlin i Dante.

El text en què es basa és una lloa de les qualitats més bàsiques de l'ésser humà. "En un món tan confús com el nostre volia transmetre un missatge optimista que ressaltés el millor de l'ésser humà. Però, a diferència del poema en llatí de Maurus, no volia que la meva obra fos un diàleg amb Déu, sinó dirigir-me als homes i dones de la nostra societat", destaca el director. En la seva peça, el text de Maurus s'alterna amb les obres dels poetes citats en el seu idioma original. L'Orfeó Català la cantarà amb quatre solistes: Marta Mathéu (soprano), Gemma Coma-Alabert (mezzo), Joan Cabero (tenor) i Josep-Ramon Olivé (baix). "L'obra és una amalgama de textos i la música segueix aquesta línia. Cada idioma proporciona una estètica diferent de la composició. No m'interessava crear una obra tancada sinó fer-ne una de més universal i en consonància amb l'esperit de l'Orfeó Català".

NOVA ETAPA

El director s'acomiada amb aquesta obra de la formació coral a la qual ha estat unit els últims 18 anys. A partir de la pròxima temporada només continuarà com a principal director convidat del Cor de Cambra, la titularitat de la qual assumirà l'anglès Simon Halsey juntament amb la del Orfeó Català. "Estic molt satisfet del treball realitzat i de l'oportunitat de poder-me acomiadar amb aquesta obra". Va ser el mateix director general del Palau de la Música, Joan Oller, qui el va animar a estrenar aquesta obra . "Jo sóc molt lent escrivint i tenia por de no tenir prou temps. Per sort m'han ajudat, m'han descarregat de part de la meva feina perquè pogués aconseguir-ho. Sempre els ho agrairé. No trobo una manera millor d'acomiadar-me".

Notícies relacionades

Vila treballarà com a director convidat mentre decideix el seu futur entre diverses propostes que ha rebut, algunes d'elles internacionals. "M'enfronto a aquesta nova etapa amb il·lusió", afirma el músic, que el 1987 va debutar com a director amb la Coral Belles Arts de Sabadell. Tres anys després va fundar el Cor Lieder Camera (el va dirigir fins al 1995) i es va responsabilitzar del Cor de Radio Televisió Espanyola del 2007 al 2010.

ALTRES CONCERTS

Sis concerts més al Palau completaran les celebracions del 125 aniversari de l'Orfeó Català. Entre ells destaquen el 'Rèquiem' de Verdi amb la Simfònica de Londres (12 de setembre), la 'Novena Simfonia' de Beethoven amb l'Orquestra Simón Bolívar de Veneçuela (15 de març) i una nova obra encarregada a Salvador Brotons que s'estrenarà el 26 de de novembre en un programa que també inclou el 'Rèquiem' de Fauré. Aquest concert es repetirà l'endemà al Monestir de Poblet amb motiu del 75 aniversari de la seva restauració.