CITA AMB LA HISTORIETA

Frank Miller: "Només em puc comparar amb Batman quan m'enfado"

L'autor de 'Sin City' i 'Ronin' desplega la seva llegenda al Saló del Còmic amb l'esperada continuació de 'Batman. El regreso del Caballero Oscuro'

 

  / MONICA TUDELA

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Camina a poc a poc, observa amb mirada penetrant, sembla un home de poques paraules. La seva imatge és inconfusible: texans, barret Stetson negre, a joc amb l’americana, sota la qual apareix una samarreta també negra amb el seu Cavaller Fosc estampat: el Batman que ell va saber fer renéixer més negre, complex i turmentat encara del que van imaginar els seus creadors, Bob Kane i Bill Finger, fa més de 75 anys. Encara que és tot amabilitat, Frank Miller (Olney, Maryland, Estats Units, 1957), una llegenda viva del còmic, imposa. Ahir al matí, abans de la breu tanda d’entrevistes, el dibuixant i guionista va decidir escapar-se uns minuts de l’hotel per anar a fer un cop d’ull al recinte del Saló del Còmic de Barcelona i, potser, tastar l’ambient i comprovar que no hi havia cap malvat esperant. Com a estrella indiscutible i cotitzada del festival arriba amb novetat sota el braç: 'Caballero Oscuro III'. La raza superior (ECC Ediciones), que firma amb el guionista Brian Azzarello ('100 balas') i el dibuixant Andy Kubert. És l’esperada continuació d’'El regreso del Caballero Oscuro' (1986) i 'El contraataque del Caballero Oscuro' (2001-2002), amb les quals l’autor de 'Sin City' (que va portar a la pantalla gran), 'Ronin' i '300' va marcar un abans i un després de l’home sota la màscara, Bruce Wayne, l’heroi de Gotham City. Han passat tres anys de la guerra contra Lex Luthor i Batman està desaparegut des d’aleshores. ¿És aquest el seu nou retorn? 

 

¿Per què es va atrevir amb el personatge de Batman? ¿Per què l’atrau més la foscor de Batman que la moralitat de Superman? En principi, Superman em sembla que és massa poderós i que sempre té massa control sobre totes les coses. Superman representa la visió d’un món massa bo i feliç i Batman, en canvi, és un personatge que viu en un món que fa bastanta més por. És una visió que jo comparteixo més. No crec que hi hagi algú que vingui a rescatar-nos. 

 

Vostè ens ha fet conèixer el Bruce Wayne més turmentat. ¿Què turmenta Frank Miller? Res que no turmenti qualsevol ésser humà. 

¿El món necessitaria avui un Bruce Wayne / Batman? ¿Contra què combatria? El que necessita el món crec que és gent que lluiti per la justícia. Els superherois, els herois, són símbols, però a la vegada són reals. La gent té fantasies amb superherois que donen cops de puny i deixen anar puntades de peu, però els herois quotidians són, en realitat, persones com els bombers, com els metges, gent que salva vides d’una altra manera molt diferent. 

 

¿Què és un heroi per vostè? Per mi, un heroi és algú que fa el que ha de fer, que fa el que és correcte. Algú que sempre dóna el millor de si mateix en qualsevol circumstància. ¿Hi ha alguna cosa de Bruce Wayne en mi? No, no sóc ni tan guapo com ell ni tampoc sóc tan ric. ¿Hi ha alguna cosa de Batman en mi? Bé, només en els moments en què estic molt enfadat puc comparar-me amb ell, però per descomptat que no lluito tan bé com lluita ell. I tampoc tinc cotxe. No puc presumir d’això ni puc ser tan cool com ell. 

  

Sembla enamorat del personatge de Carrie Kelly, a la qual en les anteriors 'El Retorno del Caballero Oscuro' i 'El contraataque del Caballero Oscuro' ens ha presentat amb el vestit de Robin, com una particular Catwoman… I ara la tornem a trobar a 'Caballero Oscuro III'. ¿Què pot dir sobre ella ara? Ella es va convertint en ella mateixa. Carrie Kelly és un personatge el pare de la qual, en realitat, és el mateix Batman, i el seu propòsit final és arribar a convertir-se en Batman. 

 

¿Què l’atrau d’ella? M’agrada molt el contrast entre el fet que Batman sigui un personatge fort, gran i fornit i que estigui al costat d’una noia, que és un personatge femení, que de fet és més aviat poqueta cosa físicament. Posar-los junts és una imatge bonica per dibuixar-la. Treballant el seu personatge em vaig enamorar de Carrie Kelly. En realitat, Batman l’està entrenant perquè ella el substitueixi algun dia, perquè ell sent que s’està fent vell. 

  

A 'Caballero Oscuro III'  torna amb Kelly, Wonder Woman i la seva filla Lara (el seu pare és Superman), la comissària Yindel… ¿Què li semblaria un món on les dones tinguin el poder? Seria un món i una societat millors, sens dubte. 

 

¿I què em pot dir d’aquest protagonisme de les dones cada vegada més accentuat en les històries de Batman? Sí. Wonder Woman ha sigut impressionant i important en Batman i torna en el segon Batman. I quan Superman està destruït i s’està morint, l’única persona que el salva és Wonder Woman, l’únic poder que el pot salvar és el de l’amor. És clar que les dones tenen força. Elles són les creadores de la vida. 

  

 

  

«No existeix una bona mort», «¿Ha mort Bruce Wayne?». Aquestes són frases que apareixen a 'Caballero Oscuro III'. Gairebé sembla desafiar la mort, vostè. Al principi de 'Caballero Oscuro', Bruce Wayne s’estava retirant i ens pensàvem que Batman estava mort, però tornava en la segona. Ell sempre ha estat amb la mort al seu voltant i això és degut al fet que els seus pares van ser assassinats quan ell només tenia cinc anys. Només ens hem de fixar en com va vestit, com un ratpenat, que és en realitat una claríssima referència a la mort. 

 

Notícies relacionades

Amb les seves històries de Batman ha tractat de l’era Reagan, de la guerra freda, dels atemptats de l’11 de setembre, de la revocació dels drets civils, de l’Estat policial, del poder dels líders mundials. ¿Hi ha algun missatge polític en el 'Caballero Oscuro III' que ens quedi per llegir? Ja ho veurem. Estem a les mans de Brian (Azzarello) i ell és una persona molt més subtil i intel·ligent que jo, per descomptat. Ja veurem què té en ment. 

¿Hi haurà més 'Sin City'? Sí, sí. Estic treballant en aquet projecte Estic pensant a tornar als anys 40.