CITA AMB LA HISTORIETA

El Saló del Còmic corona Gaudí

El Torres i Jesús Alonso guanyen el Premi a Millor Obra en els guardons del certamen, que reconeix amb el Gran Premi Josep Maria Blanco, històric del 'TBO'

aabella33781625 icult comic el fantasma de gaudi 160506164453

aabella33781625 icult  comic  el  fantasma  de gaudi 160506164453
fcasals33781852 icult dibujante hist rico de el tbo josep maria bl160506163430

/

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La història d’«un assassí que odia Gaudí i alhora l’estima», que davant l’empremta de l’arquitecte modernista se sent tan confós i aclaparat com el seu guionista, El Torres, s’ha alçat, amb dibuixos de Jesús Alonso Iglesias, amb el Premi a Millor Obra del Saló del Còmic de Barcelona. El seu títol: 'El fantasma de Gaudí' (Dibbuks), que bé podia ser, com revelaven els autors a l’àlbum, 'Trencadís', «fantàstic per a un assassí que fa miques les seves víctimes i que està obsessionat amb l’artista». El certamen ha coronat a més, amb el Gran Premi a la trajectòria, dotat amb 10.000 euros, un històric del 'TBO', Josep Maria Blanco Ibarz (Barcelona, 1926), dibuixant, entre d’altres, de més de 500 historietes de 'La familia Ulises', mítica sèrie que ell va il·lustrar des del 1969, quan Benejam ja no va poder fer-ho, però que en un gest que el defineix mai va voler firmar per respecte al seu mestre. 

Segons El Torres, en 'El fantasma de Gaudí', un 'thriller' policíac amb intriga, terror, passió i bogeria, hi ha «la necessitat de comprendre i la capacitat de fascinar-se, i la ràbia per no poder comprendre-ho tot», com les teories màgico-simbòliques i la «impressionant forma i presència que l’arquitecte universal dóna a Barcelona».  En la història, un assassí va deixant un rastre sagnant de cadàvers mutilats i torturats que van apareixent en emblemàtics edificis de Gaudí, el primer, a l’interior de la Casa Vicens, a Gràcia. En escenaris perfectament reconeixibles de la capital catalana, una caixera de supermercat, Antònia, salva un avi de ser atropellat i assegura que ha vist el fantasma de Gaudí.

Amb aquest premi, dotat amb 10.000 euros, 'El fantasma de Gaudí' (que també es publica en català) es va imposar en una disputada edició en la qual també figuraven com a finalistes obres dels premis nacionals Paco Roca, Alfonso Zapico, Santiago García i Luis Bustos i Juan Díaz Canales i d’autors com Daniel Torres, Álvaro Ortiz, Nadar, Jorge Carrión, Sagar i Rubén Pellejero.

 

HOMENATGE A BLANCO

El Gran Premi significa tot un homenatge per a Josep Maria Blanco, un dibuixant i guionista autodidacta que des dels seus inicis, als anys 50, fins a la seva jubilació va compaginar la feina de comptable en un banc amb la d’historietista. Després de passar per Bruguera i Toray va arribar al 'TBO', on la seva figura es va convertir en emblemàtica gràcies a sèries com 'Los Kakikus' i 'La familia Ulises', en la qual va agafar el relleu de Benejam conservant el seu estil i esperit. Allà va estar fins al 1983, quan va tancar la quarta etapa de la revista.

Com ell mateix ha explicat, Blanco solia freqüentar el cafè El Oro del Rhin, al qual solien acudir artistes. Allà –i també en qualsevol terrassa de les Rambles o assegut a la plaça de Catalunya– s’inspirava per als seus dibuixos en' els vianants i en qualsevol situació quotidiana que li cridés l’atenció. Molts anys després utilitzaria aquelles jornades d’observació per al volum d’estampes 'Barcelona de Blanco'. Amaníaco va recuperar fa un parell d’anys un llibre historietes inèdites d’'Otto, el cañón', creades el 1966 però que no van arribar a publicar-se al TBO.

SPIROU, MILLOR OBRA ESTRANGERA

El Premi a Millor obra estrangera se l'ha emportat ‘Una aventura de Spirou. El botones de verde caqui’, dels francesos Olivier Schwartz i Yann, publicada també per Dibbuks, que amb aquest àlbum ha començat a editar a Espanya la sèrie del cèlebre personatge, sempre acompanyat de Fantasio. La història guanyadora està ambientada el 1942, a la França ocupada, on Spirou, a més de grum de l'Hotel Moustic, que ha sigut requisat pels nazis, és membre de la resistència belga. Per la seva part, Fantasio treballa per al diari ‘Le Soir’.

JAVI DE CASTRO, AUTOR REVELACIÓ

Notícies relacionades

L'Autor revelació, premi apadrinat per la Fundació Divina Pastora i dotat amb 3.000 euros, ha recaigut en el prometedor Javi de Castro (Lleó, 1990), que acaba de publicar ‘Que no, que no me muero’ (Modernito Books), amb guió de María Hernández Martí. Després de col·laborar en fanzins i autoeditar-se un propi, ‘Oiga mire’, és autor de ‘Sandía para cenar' (Thermozero) i ‘La última aventura’ (Dibbuks), amb el guionista Josep Busquet.

FANZÍN I PREMI DEL PÚBLIC 

Nimio’, realitzat per Anabel Colazo, Ferro, Luís Yang, María Ponce i Núria Tamarit, ha guanyat el guardó al Millor fanzín i la votació popular va premiar ‘Ekhö. Mundo espejo 3’ (Norma Editorial), d'Alessandro Barbucci i Christophe Arleston, que, amb humor i aventures, homenatja el cine clàssic de Hollywood.