FESTIVAL DE CINE D'AUTOR DE BCN

El festival D'A premia Andrés Duque

El seu retrat del pianista rus Oleg Karavaitxuk 'Oleg y las raras artes' va obtenir el premi Talents i una menció especial de la Crítica

fcasals33717248 icult oleg y las malas artes 160430184651

fcasals33717248 icult oleg y las malas artes 160430184651

2
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE / BARCELONA

El Festival D’A de Barcelona va entregar ahir els premis de la sisena edició. El jurat d’aquest any, format per l’actriu Natalia de Molina, Diana Santamaría (directora de la productora Capricci Cine) i el cineasta Matías Piñeiro, va atorgar el premi Talents, a què tan sols poden accedir directors amb un màxim de tres llargmetratges, a Andrés Duque per Oleg y las raras artes, el seu retrat documental d’aquest personatge únic que és el pianista rus Oleg Karavaitxuk.

El jurat la va voler premiar «per la intimitat aconseguida en el viatge i la defensa d’un personatge indomable que espera la mort del que és clàssic amb optimisme». Per a aquest projecte, Duque va capturar (després d’una àrdua recerca) l’ermità pianista a l’Hermitage de Sant Petersburg, on se li permet tocar el piano imperial els dies que el museu tanca, o al seu barri, Komarovo. La pel·lícula es disfruta pels dots al cine de Karavaitxuk però potser, o sobretot, per les reflexions d’un artista d’actitud incorruptible.

Així mateix, el jurat va fer una menció especial a John from, del portuguès João Nicolau, per «la seva aposta per una ficció original, vibrant i alliberadora». Nicolau va filmar una oda a la passió juvenil i el despertar amorós amb un estil que passa gradualment del realisme a una personal visió fantasiosa. Entre els seus objectius, l’exploració de l’atracció entre una adolescent i un home més gran sense justificar-la com un trastorn psicològic o un símptoma de malestar social.

PÚBLIC AMB AGUANT

Notícies relacionades

Per un altre costat, el premi de la Crítica a la millor pel·lícula de Talents, concedit amb la col·laboració de l’ACCEC (Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics), va anar a parar a Baden Baden, de la francesa Rachel Lang. Segons el jurat de la crítica, format per Marla Jacarilla, Víctor Blanes i Estanis Bañuelos, aquest relat del trànsit d’una noia a les responsabilitats adultes «és capaç d’aconseguir el somriure còmplice de l’espectador mentre tracta temes crucials en la formació de l’individu». El mateix jurat va concedir una menció especial a Oleg y las raras artes per «aconseguir un retrat fidel del protagonista sense perdre la mirada autoral».

El premi del Públic, atorgat a partir dels vots dels espectadors, va recaure en la japonesa Happy hour, de Ryusuke Hamaguchi, cinc hores de pel·lícula, cinc, al voltant de les relacions entre quatre amigues que ronden els trenta. Ara a veure si alguna distribuïdora s'atreveix a sumar-se a la moda del cine nipó amb una pel·lícula de 317 minuts. Seria tota una fita.