CITA AMB LA HISTORIETA DEL 5 AL 8 DE MAIG

El Saló del Còmic escalfa motors

La fira obre dijous amb una gran mostra de cotxes, motos i bicicletes, una altra d'homenatge a Ibáñez i la visita de Frank Miller

aabella33696562 comic blacksad de juan di  az canales y juanjo gua160428175741

aabella33696562 comic blacksad de juan di az canales y juanjo gua160428175741

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un nou model de descapotable turbo blau per a Espirú i FantàsticMortadel·lo intentant córrer una volta ciclista muntat en una bici de rodetes; Blacksad, al volant del seu flamant Cadillac groc descapotable; un comicaire Marc Márquez sobre la seva potent moto o les desenes de cotxes en què va pujar Tintín. El Saló del Còmic de Barcelona està, literalment, escalfant motors per obrir les portes de la seva 34a edició dijous que ve, 5 de maig, fins al diumenge 8. La seva exposició principal, ‘Vinyetes sobre rodes’, es mourà a través de més de 200 originals i reproduccions de tot el món. No hi faltaran vehicles de mida natural com les que han usat cèlebres personatges de la historieta. 

Entre ells, ha avançat en la presentació d'aquest divendres en una sala de Cinesa Diagonal Mar, Antoni Guiral, director del continguts del Saló, no hi faltarà un Ford Mustang com el de 'Sin City', un Delorean, com el de 'Retorn al futur', una Harley Davidson com la de Lobezno, un Citroën com el que Moebius va dibuixar a 'Sobre la estrella', diversos Seat que als anys 50, 60 i 70 es colaven als tebeos de Bruguera, o altres de cedits per pilots del Dakar com Juan Porcar, Nani Roma, Marc Roma i Laia Sanz.

MÉS METRES QUADRATS

El Saló torna al recinte de Fira Montjuïc amb la "intenció de divulgar i fer arribar la cultura del còmic" tant a professionals com a aficionats i nou públic que té curiositat, i amb l'"aspiració" de tornar a superar el nombre de visitants del 2015 (113.000), segons ha comentat Patrici Tixis, president de Ficomic, organitzador de la fira, i del Gremi d'Editors de Catalunya. De nou torna a créixer en espai, amb una superfície de 45.000 metres quadrats (9.000 més que l'any passat), repartits entre els palaus 1 i 2 i la plaça de l'Univers, on, ha avançat Guiral, hi haurà un circuit de seguretat viària amb cotxes reals i una gran reproducció de la nau d''Independence Day'. 

Un altre gran reclam serà la mostra que homenatjarà l'incombustible Francisco IbáñezFrancisco Ibáñez, que aquest any ha complert 80 anys i firma a més l'estel·lar cartell d'aquest Saló del Còmic. En un espai inspirat en els seus tebeos, més de 120 originals, "alguns que no s'han vist mai", ha revelat Guiral, recorreran la trajectòria del creador de Mortadel·lo i Filemó, Trencasostres, Pepe Gotera y Otilio, el botones Sacarino o '13, Rue del Percebe', mítica sèrie reunida ara en un integral, i recordaran les adaptacions al cine dels seus personatges.

SUPERHEROÏNES I IL·LUSTRADORS 2.0

L'oferta expositiva seguirà amb un viatge per la història de les superheroïnes a ‘Elles tenen superpoders’. Des de les dues primeres protagonistes, Fantomha i Wonder Woman, creades el 1940, fins a Batgirl, Catwoman, Elektra, Hulka, la Dona Invisible, Ms. Marvel, Power Girl o Supergirl, passant per les autores que les han dibuixat, com les espanyoles Natacha Bustos, Carmen Carnero o Emma Ríos.  

Les noves generacions d'il·lustradors, que es mouen com peixos a l'aigua en les xarxes socials i internet, on tenen milers de seguidors i promocionen el seu treball, estaran representades a ‘Ilustr@’ per 15 d'ells: Amaia ArrazolaPaula BonetRicardo CavoloModerna de PuebloJuan Díaz-FaesAgustina Guerrero (La Volátil), Maria HerrerosÓscar LlorensGabriel MorenoMundopiruuuMarta NaelAna OncinaLaura PachecoPedrita Parker i Conrad Roset.  

COMPROMÍS I SOLIDARITAT

Novel·les gràfiques compromeses’, amb seccions prologades entre altres per Ana Pastor i David Fernández, mostrarà com nombrosos autors espanyols, entre ells Miguel BrievaCristina BuenoJorge Carrión, Sagar Forniés i Miguel Gallardo, han tractat en les seves obres temes com els indignats, la corrupció, el racisme, els desnonaments, la indigència, la marginalitat o la solidaritat.   

A més, una exposició recordarà el desaparegut dibuixant Luis Bermejo i una altra posarà l'accent en el plurilingüisme de TintínTintín, traduït a multitud d'idiomes. Seguint la tradició, entre les mostres dedicades als guanyadors dels premis del 2015, la de la millor obra d'autor espanyol, ‘Las Meninas’, de Santiago García i Javier Olivares, tindrà doblet (al Saló i al Museu Nacional d'Art de Catalunya, MNAC). Per a elles s'ha comptat, a més de la col·laboració del MNAC, amb la del Museu del Prado, que oferirà tallers de còmic sobre la vida de Velázquez.  

FRANK MILLER

A més dels autors espanyols, entre els convidats estrangers despunta l'esperat Frank Miller, que impartirà una conferència amb aforament limitat i presentarà, amb el guionista Brian Azzarello, la tercera entrega de 'Batman. El retorn del Cavaller Fosc’. També viatgen al Saló, entre molts altres, els francesos Cyril Pedrosa (‘Portugal’), Marion Fayolle (La ternura de las piedras’) i Pierre Alary (‘Silas Corey’), el belga Bosse, la libanesa Zaina Abirached (‘El piano oriental’), els italians Zerocalcare (‘La profecía del armadillo’) i Lele Vianello, la veneçolana Sara Frantini.        

Notícies relacionades

Completaran l'oferta del Saló la carpa dels autors, tallers, activitats pedagògiques, activitats infantils, taules rodones i conferències, presentacions, sessions de firmes i concursos de Cosplay.  

Les entrades ja es poden comprar anticipadament a la web de Ficomic i com ja és habitual, per evitar cues d'antigues edicions, cada tiquet permet l'entrada a un dia determinat. Determinats col·lectius (Carnet Jove, Cinesa Card...) compten amb descomptes.