FESTIVAL ESTIUENC

Porta Ferrada 2016, de Barbara Hendricks a Estopa

Pat Metheny, Omara Portuondo i Diego El Cigala, Manolo García i Manel destaquen en un cartell que, un any més, fa bandera de l'eclecticisme

2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Enfront de la inclinació essencialment pop (fins i tot amb algunes fugues notables cap a altres gèneres) que caracteritza any rere any la programació del festival de Cap Roig, el cartell de l’altra gran cita generalista de l’estiu a la Costa Brava torna a fer bandera de l’eclecticisme més lliure de prejudicis. Pop, rock, jazz, flamenc, fados, música cubana, música electrònica, òpera, clàssica, comèdia, circ, musicals…, tot hi cap en la proposta de la 54a edició del Festival Porta Ferrada, que se celebrarà a Sant Feliu de Guíxols del 15 de juliol al 20 d’agost. Seran 21 actuacions, entre les quals destaquen noms com Omara Portuondo i Diego el Cigala, Manolo García, Estopa, Manel, Earth, Wind & Fire i Barbara Hendricks.

    El concert inaugural, el 15 de juliol, anirà a càrrec del guitarrista Pat Metheny i el contrabaixista Ron Carter, un tàndem carregat d’història amb un diàleg instrumental que recorrerà cinc dècades de jazz. La segona jornada, el 16, redoblarà l’aposta pel valor de la veterania amb la presència de la cubana Omara Portuondo (¡85 anys!), que compartirà escenari i aventura musical amb el cantaor Diego el Cigala. I completa el trio d’asos amb solera la soprano nord-americana Barbara Hendricks (2 d’agost), que torna a Sant Feliu per oferir un recital de lamenti barrocs i espirituals negres.

    El contingent pop és eminentment local i està encapçalat per Manolo García, Estopa i Manel. El primer, després de capitanejar el fugaç retorn als escenaris de Los Rápidos i Los Burros, presentarà el 23 de juliol a Porta Ferrada el seu sisè disc en solitari, Todo es ahora, en un concert en què tindrà com a convidada la cantautora vallesana Ivette Nadal. El quintet madrileny Izal i el reconstituït quartet barceloní Elefantes conformen el doble cartell de l’1 d’agost. La cita amb Estopa, en el marc de la titànica gira de presentació de Rumba a lo desconocido, tindrà lloc el 9 d’agost. El 16 d’agost arribarà el torn de dos noms de referència del pop comercial espanyol dels 80, Hombres G i Duncan Dhu. I, tancant el programa, el 20 d’agost, es produirà la compareixença de Manel (també presents en el cartell de Cap Roig), presentant el seu quart àlbum, Jo competeixo, de publicació imminent.

Notícies relacionades

    L’oferta de música clàssica és així mateix diversa, i inclou des d’un programa amb música de Bach i els Beatles a càrrec de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (5 d’agost) fins a l’òpera Anna Bolena de Donizetti (18 d’agost), passant per un concert de la Turkish National Youth Philarmonic (8 d’agost) i la presència del cèlebre violinista libanès Ara Malikian (11 d’agost).

HOMENATGE A QUEEN / La programació inclourà també un recital de la fadista portuguesa Mariza (22 de juliol); un espectacle d’homenatge a Queen a càrrec de la prestigiosa tribute band argentina God Save the Queen (24 de juliol); un muntatge del monologuista còmic Goyo Jiménez (30 de juliol); el musical El Petit Príncep en versió d’Àngel Llàcer, Manu Guix i la Perla 29 (6 d’agost); una actuació del grup infantil Macedònia (7 d’agost); el ballet flamenc Fuego, de la Compañía Antonio Gades (14 d’agost); la banda francesa d’electro-swing Caravan Palace (15 d’agost), i els veterans Earth, Wind & Fire, grup estendard del disco-funk dels anys 70 (17 d’agost).