CÒMIC

El futurista i esperançador retorn de Daniel Clowes

L'influent dibuixant nord-americà publica 'Paciencia', una psicodèlica història d'amor i ciència i ficció en què ha treballat cinc anys

dcaminal32994719 icult   comic  paciencia160229122720

dcaminal32994719 icult comic paciencia160229122720

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cinc anys ha trigat Daniel Clowes (Chicago, 1961) a donar forma a Paciencia i n’han passat sis des de la publicació de Wilson o, com ell mateix en diu, la seva primera novel·la gràfica original. El retorn d’un dels autors de còmic nord-americans més influents, guanyador d’una dotzena de premis Harvey i sis Eisner, arriba en 180 ambicioses pàgines plenes a vessar d’acolorida psicodèlia, amb notes pulp i retro, i en forma de thriller de ciència-ficció i d’una història d’amor que transcendeix les fronteres de la mort.

Paciencia, que l’editorial Fulgencio Pimentel ha publicat a Espanya avançant-se un mes a l’edició americana de Fantagraphics, obre inusitadament la porta a l’esperança (cosa que l’autor ja va destil·lar a Mister Wonderful) però sense renunciar a la essència Clowes, personificada en éssers fracassats, perdedors, acomplexats o alienats, amb problemes per encaixar en la societat moderna, l’arquetip dels quals va ser l’odiós protagonista de Wilson, un divorciat entossudit a mostrar la pitjor cara de si mateix.

Com li agrada dir a Clowes, els seus còmics són «sobre gent normal, no sobre herois». I en aquesta línia es manté a Paciencia. El coprotagonista es diu Jack i està casat amb la dona que dóna nom al còmic. És l’any 2012 i ell és un paio corrent que amaga a la seva dona –que acaba de descobrir que està embarassada– que es dedica a repartir publicitat al carrer. Ella, al seu torn, no li ha confessat mai certes coses que li van passar en l’adolescència que la segueixen turmentant i angoixant d’adulta. Un dia, un assassí entra a la casa i mata Paciencia. Aquest drama perseguirà Jack fins a l’any 2029.

 

Viatge en el temps  

Clowes torna a trepitjar elements futuristes –un camí que ja va explorar a El rayo mortal– i introdueix un viatge en el temps amb què el seu personatge intentarà canviar el destí, perquè, com ell mateix ha comentat, som acumulacions d’errors i de penediments. Gràficament, contrasta l’anodí món del 2012 amb la psicodèlia del 2029. Tot i que no evita les escenes violentes, el dibuixant convida a reflexions existencials i sobre la venjança, sobre el destí i l’existència, que potser són conseqüència, igual que les notes esperançadores, de la seva paternitat o de l’operació a cor obert que va patir el 2009.

Notícies relacionades

L’autor de David Boring, un dels indiscutibles del còmic independent dels anys 80 i 90, va aconseguir la popularitat gràcies a la història d’amor i soledat, pessimisme i alienació adolescent, de Ghost World (1993-1997). També en va firmar el guió de l’adaptació al cine del 2001, pel qual va ser nominat a l’Oscar, i que va dirigir Terry Zwigoff i van protagonitzar Scarlett Johansson, Thora Birch Steve Buscemi

Abans també va abraçar el futurisme retro a la sèrie Lloyd Llewellyn, per a la que seria la seva editorial fetitxe, Fantagraphics, on també va llançar la col·lecció Eightball, amb històries breus, com Como un guante de seda forjado en hierro, Ice Haven El rayo mortal. En els últims temps, paral·lelament a Paciencia, ha estat immers en el guió de l’adaptació de Wilson al cine, en un film dirigit per Craig Johnson i protagonitzat per Woody Harrelson Laura Dern que està en fase de postproducció. 

Temes:

Còmic Llibres