aposta lIterària

Anagrama s'estrena en la novel·la en català amb Albert Forns i Anna Ballbona

'Jambalaia' i 'Joyce i les gallines', obra de dos joves periodistes, guanyador i finalista del primer Premi Llibres Anagrama de Novel·la

 

  / ANDREU DALMAU

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

L’editorial Anagrama ha publicat al llarg de la seva història molts més llibres en català del que sembla (traduccions en coedició amb Empúries de 1997 al 2014 i en solitari des d’aleshores) i també literatura catalana, en castellà i traduïda del català al castellà. Però fins ara no havia publicat mai cap novel·la original en català. I ho farà per primera vegada, el mes de març vinent, amb 'Jambalaia', d’Albert Forns, i 'Joyce i les gallines', d’Anna Ballbona. Dos joves periodistes que han sigut el guanyador i la finalista, respectivament, del primer Premi Llibres Anagrama de Novel.la.

    «Ha sigut tota una aposta per veure el batec de la nova literatura catalana, i és molt notable la combinació de qualitat literària, frescor i originalitat dels dos premiats», va valorar ahir l’editor Jorge Herralde. «M’ha fet il·lusió que siguin autors joves», va afegir. 

 AUTORS QUE RONDEN LA TRENTENA

Encara que la dotació del premi (6.000 euros) no dóna per a grans fitxatges, hi havia el dubte de si el guardó serviria com a pista d’aterratge d’autors consolidats, procedents del cada vegada més inestable sistema editorial en català. No obstant, l’elecció del jurat (compost per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Isabel Obiols i Jorge Herralde) ha apuntat a autors que ronden la trentena(Forns va néixer el 1982, i Ballbona, el 1980), amb la seva segona i primera novel·la, respectivament, i amb un perfil literari que en el panorama present encaixaria bé en algun dels petits segells independents en català.

'JAMBALAIA', D'ALBERT FORNS

 La jambalaia és una espècie de paella picant. El llibre de Forns, «una segona novel·la sobre com escriure una segona novel·la», barreja encara més elements que aquest plat cajun. El narrador, transsumpte del mateix Forns, s’enfronta al problema tancant-se en una granja amb un grup d’escriptors, tracta el dramaturg Edward Albee, descobreix les similituds entre Montauk, un poble de pescadors assaltat per surfers i hiptsters i la Barceloneta, i explora les possibilitats del porno i la masturbació.

   

Notícies relacionades

'JOYCE I LES GALLINES', D'ANNA BALLBONA

Les bases del premi no preveuen la publicació d’un finalista, però el jurat ha sol·licitat (i ha aconseguit) un tracte d’excepció per a Joyce i les gallines, de Ballbona. La protagonista del llibre és una periodista que s’enfronta a les pitjors rutines de la informació local que es mou entre un món rural i perifèric (el del Vallès Oriental on les masies donen pas als polígons) i el de la cultura, amb la lectura sempre posposada de L’ofici de viure de Cesare Pavese i un viatge al Dublín de James Joyce.