ÚLTIMA FUNCIÓ

'Mar i Cel' arria veles

El Teatre Victòria acomiada l'exitós musical de Dagoll Dagom aquest diumenge

1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Mar i cel s’acomiada avui de la cartellera. El musical català més longeu va ser recuperat el 2014 amb motiu del 40è aniversari de la companyia Dagoll Dagom. Anna Rosa Cisquella, una de les veteranes del grup català, valora molt positivament l’acollida que ha tingut la reposició al Teatre Victòria. Més d’1.200.000 persones han vist el muntatge des de la seva estrena el 1988. En aquesta última edició, molts han sigut joves. Fins a 84.000 estudiants han passat per l’«aula» del Victòria en les sessions matinals ofertes aquests últims 11 mesos. En total s’han comptabilitzat 351 funcions i 310.000 espectadors.

    La història d’amor entre el pirata sarraí Saïd i la cristiana Blanca ha triomfat a Catalunya cada vegada que s’ha muntat. La partitura d’Albert Guinovart (Flor de nit, Gaudí, La vampira del Raval) i el llibret de Xavier Bru de Sala (basat en un títol homònim d’Àngel Guimerà) han encantat diverses generacions des de la seva estrena.

    «Ens interessa arribar al públic jove. Ells són el futur i representen el més important per al futur del teatre», comenta Cisquella, ànima de Dagoll Dagom juntament amb Joan Lluís Bozzo i Miquel Periel. «Més enllà dels ingressos que representen, t’aporten entusiasme, vitalitat i energia. Ells ens impulsen a seguir endavant i arriscar en més pro­jectes».

    La companyia prepara un nou musical de grans dimensions, amb una vintena d’actors i música en directe. La idea és estrenar-lo a principis de la pròxima temporada. Albert Guinovart crearà la partitura. El llibret, que serà l’adaptació d’una obra, s’elaborarà entre Bozzo, David Pintó, ajudant de direcció de Mar i cel, i Joan Vives, director musical de la cèlebre obra.

Notícies relacionades

    La majoria dels musicals produïts a Catalunya són de petit format, encara que aquesta temporada el TNC ha apostat amb èxit per Molt soroll per no res, adaptació musical d’una comèdia de Shakespeare dirigida per Àngel Llàcer i Manu Guix que tornarà la temporada que ve. «De talent no en falta a Catalunya però la situació és molt dura, i més des que l’IVA està al 21%. Gairebé ningú s’arrisca a produir molt», ressalta Cisquella.

    L’impressionant vaixell de vuit tones en què naveguen els protagonistes de Mar i cel arria veles, però els motors de Dagoll Dagom segueixen a tota màquina.