Aliança estratègica entre dues grans institucions europees
Aterratge britànic a CaixaForum
L'acord, per un valor de dos milions d'euros, preveu quatre grans exposicions entre el 2016 i el 2020
El British Museum i la Fundació La Caixa firmen un conveni que portarà a Espanya part dels fons londinencs

ATLETA3’L’escultura de Diadumen’, una de les peces gregues més valorades. /
Els escacs de Lewis són uns dels més famosos del món. Daten del segle XII, encara que no es van trobar fins a 1831, a les Illes Hèbrides. Les seves peces, 78 que pertanyen a diferents jocs, estan tallades en ullal de morsa i són d'una exquisida factura. El seu perfecte estat, antiguitat i bellesa en fan un dels objectes més estimats del British Museum, tant, que els seus reis, reines, alfils, cavalls i torres són de les reproduccions més venudes del marxandatge de la institució. I rarament deixen la seva ubicació habitual. Encara que un dels seus reis sí que ho farà l'any que ve, primer anirà a CaixaForum Madrid i després a Barcelona a la mostra titulada Europa Medieval: poder i llegat. El viatge d'una peça tan preada serà possible gràcies a l'acord firmat ahir per la Fundació La Caixa amb la institució anglesa.
Un conveni amb un import de dos milions d'euros -rubricat als peus del colossal bust de Ramsès II- que els responsables de les dues institucions qualifiquen d'«històric» i que contempla la celebració de quatre megaexposicions, entre el 2016 i el 2020, amb els fons del British Museum que itineraran pels vuit centres de CaixaForum a Espanya (Barcelona, Madrid, Saragossa, Palma, Girona, Tarragona, Lleida i Sevilla). La inauguració està prevista per al 2017).
L'acord, el primer d'aquestes característiques que firma la sala londinenca, permetrà als dos centres aprofundir en els seus objectius: «Arribar al màxim nombre de públic possible» i «situar-nos en un nivell d'excel·lència» per part de CaixaForum, segons l'opinió d'Elisa Durán, directora adjunta de la fundació. I «donar l'oportunitat a la gent de reflexionar sobre els seus llegats culturals i històrics per comprendre el món actual», per part del British Museum, segons apunta Sir Richard Lambert, president del seu patronat, que no dubta a definir el centre anglès com «un museu del món per al món».
JOIES POC VIATGERES / Les quatre exposicions programades permetran veure peces que rarament viatgen, moltes de les quals són inèdites a Espanya, de les col·leccions egípcia, fenícia, grega i medieval de la institució britànica. Quatre projectes que s'han pensat per abordar períodes del passat claus per entendre el present. Així, la primera de les mostres que arribarà, Europa medieval: poder i llegat, repassarà els elements essencials en la creació de la idea d'Europa. Mil anys que arrenquen en la caiguda de l'imperi romà i s'allarguen fins al final del segle XV.
En la competició com a element essencial en la cultura hel·lenística posarà el focus la segona de les exposicions programades, el 2017. Grècia antiga: atletes, guerrers i herois reunirà la que serà una de les sortides més grans de peces gregues del British Museum, entre les quals hi ha L'escultura de Diadumen, l'atleta amb la cinta de la victòria al cap, que és un altre dels hits de la col·lecció. Però no hi figurarà cap dels marbres del Partenó, encara que sí que hi haurà una altra de les joies poc viatgeres: el cap del sarcòfag de Ramsès VI, un dels únics reials que hi ha fora d'Egipte i que habitualment reposa mirant el bust de Ramsès II.
Notícies relacionadesEl fragment funerari serà un dels objectes que recollirà, el 2018, Faraons: reis d'Egipte, un recorregut per 3.000 anys d'història de l'antic Egipte a partir de la presentació dels seus monarques més venerats d'una forma nova que entre altres coses incidirà a trencar mites, com que tots els faraons eren homes o egipcis. L'última de les mostres encara s'ha de definir -no tindrà lloc fins al 2019-, però tindrà com a protagonistes els fenicis i les restes trobades al jaciment de Tharros, a Sardenya.
En total, quatre projectes i un «important conveni» que arriben en «un bon moment» per a dos països que «han treballat conjuntament en el passat» i que ara viuen «moments d'incertesa» segons Lambert, en referència als referèndums (o eleccions plebiscitàries) que Espanya i el Regne Unit han celebrat o celebraran. «Sigui quin sigui el punt de vista polític, les obres d'art donen als ciutadans l'oportunitat de reflexionar», diu el president del patronat del British Museum.
- Pep Guardiola i Cristina Serra, a prop de firmar el divorci
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Mor Margot Friedländer, supervivent de l’Holocaust
- Nou Pontífex Parla l'investigador de Tortosa que va dissoldre la secta Sodalicio del Perú: "El papa Lleó XIV va tenir un paper imprescindible"
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família de Barcelona convidarà el Papa Lleó XIV pel centenari de Gaudí al juny de 2026
- Febre per Bad Bunny: 10 concerts a Madrid i 2 a Barcelona
- Mor James Foley, el director predilecte de Madonna i responsable de dues pel·lícules de la saga ‘Cincuenta sombras de Grey’