RENOVACIÓ al palau DE LA MÚSICA

Simon Halsey dirigirà l'Orfeó Català

El director anglès rellevarà Josep Vila el juliol del 2016

2
Es llegeix en minuts
CÉSAR LÓPEZ ROSELL / BARCELONA

Simon Halsey (Londres, 1958) substituirà Josep Vila al capdavant de l'Orfeó Català i Cor de Cambra, segons va anunciar ahir Mariona Carulla, presidenta de la fundació que regeix els destins del Palau i de les corals de la casa. El relleu es produirà a finals de la temporada 2015- 2016. A falta d'uns serrells per tancar el contracte, el canvi arriba com a resultat del «desgast d'un lideratge» de 18 anys de l'actual responsable.

Halsey, un dels directors de corals més reconeguts, internacionalment, compatibilitzarà la seva gestió amb la de titular del cor de la Simfònica de Londres. El seu contracte serà per tres anys, prorrogables a dos més, i l'obligarà a treballar almenys 15 setmanes a l'any al Palau. Això donarà més protagonisme a la tasca de Pablo Larraz, actual subdirector de l'Orfeó, i a la dels directors convidats.

Fundador del cor de la Simfònica de Birmingham, Halsey ha sigut director principal de Cor de la Ràdio de Berlín. Totes aquestes experiències i la seva bona química amb els cors de l'Orfeó durant la preparació del Rèquiem de Fauré, que van interpretar juntament amb Simon Rattle i la Filharmònica berlinesa, han influït en la decisió de contractar el britànic.

Vila, que seguirà col·laborant com a director convidat, ha acceptat el que Joan Oller, director general del Palau, ha qualificat com un canvi «tranquil, positiu i ordenat». Halsey ha assumit l'objectiu de fer un pas més cap a l'excel·lència que permeti donar continuïtat al creixement de les corals cap a la internacionalitat.

El 2014, amb 565.652 espectadors, el Palau ha registrat un increment del 16% de públic. Dels 548 concerts programats, 322 corresponen als diferents cicles de la fundació. La xifra de visitants al recinte modernista va arribar als 183.533, un 8% més que el 2013. L'afluència de turistes als concerts va ser del 15% del total d'espectadors.

El pressupost de 2015 puja fins a 12.544.950 euros, amb una previsió d'ingressos per entrades del 23 %, visites guiades (21%), lloguer de sales (18%), mecenatge (18%) i subvencions (13%). Un total d'1.302.000 euros es destinen al manteniment del patrimoni arquitectònic, i es dedica especial atenció a la seguretat, la restauració de vidrieres i millora de les condicions acústiques.

Notícies relacionades

'CAS MILLET' / El Fons Especial Voluntari, amb 6 milions d'euros aconseguits de la recuperació per via judicial de quantitats reclamades als antics gestors, serveix per finançar els costos d'advocats, auditories i retorn de subvencions derivades del procés pel cas Millet. Els actuals gestors reclamen 35 milions d'euros defraudats.

La temporada 2015-2016 s'obrirà aquest mes de juliol amb dos concerts de la Staatskapelle de Berlín, dirigida per Daniel Barenboim, el 6 i el 7. Anna Netrebko, el 13 de juliol, i el contratenor Xavier Sabata, el 17, seran altres estrelles d'aquest inici de curs.