MÀSCARA DE 3.300 ANYS D'ANTIGUITAT

La matussera restauració de la barba de Tutankamon causa la seva primera víctima

La restauradora en cap del Museu Egipci ha estat destituïda i traslladada al Museu de Carruatges Reials

Un turista contempla la màscara de Tutankamon, el novembre passat, al Museu Egipci.

Un turista contempla la màscara de Tutankamon, el novembre passat, al Museu Egipci. / EFE / KHALED ELFIQI

1
Es llegeix en minuts

La matussera restauració de la barba de la màscara de Tutankamon, icona del Museu Egipci del Caire, ja ha causat la seva primera víctima, la de la màxima responsable dels treballs de restauració de l'emblemàtic museu, Ilham abdul-Rahman, que ha estat traslladada al Museu de Carruatges Reials.

La decisió l'ha donat a conèixer el ministre d'Antiguitats, Mamduh al-Damati, després que les autoritats reconeguessin la "restauració defectuosa" de la joia de la corona del principal museu d'art faraònic del món. Segons ha explicat el director del departament de Museus, Ahmad Xaraf, totes la persones relacionades amb aquests fets estan sent investigades per prendre les decisions oportunes.

Després de la fulminant destitució de la directora de restauració, el seu càrrec serà ocupat de forma interina pel principal especialista en treballs de restauració del Museu Copte, Saïd abdul-Hamid, mentre continua el vendaval desfermat per aquest criticat treball.

ESPECULACIONS SOBRE LA MÀSCARA

Notícies relacionades

El nyap, que es va conèixer per una filtració d'uns treballadors de la institució descontents amb el resultat de la intervenció, ha fet anar a la deriva el vaixell insígnia dels museus egipcis, sobre el qual han caigut noves onades de crítica. L'última ha estat la d'un responsable que ha arribat a assegurar que la màscara de Tutankamon que s'exposa al museu és una mera imitació de l'original, que hauria estat robada durant els disturbis que van seguir a la revolució del 25 de gener del 2011.

Xaraf s'ha apressat a negar aquestes denúncies i ha remarcat que només hi ha una màscara i que és l'original. Així mateix, ha avançat que es prendran mesures contra l'autor d'aquestes polèmiques declaracions, a qui el responsable de museus acusa d'intentar perjudicar "la imatge del país" i el flux de turistes, per als quals la visita al tresor de Tutankamon és parada obligatòria.