DE MÉS de 3.300 ANYS D'ANTIGUITAT

La barba de Tutankamon, enganxada amb adhesiu després de trencar-se en una restauració

Tres empleats del Museu Egipci del Caire denuncien l'ús de material inapropiat per reparar la històrica peça

Un restaurador enganxa la barba de la màscara de Tutankamon, el 12 d’agost del 2014.

Un restaurador enganxa la barba de la màscara de Tutankamon, el 12 d’agost del 2014. / AP / JACQUELINE RODRIGUEZ

1
Es llegeix en minuts

La coneguda barba daurada i blava de la màscara funerària del faraó Tutankamon, una de les atraccions turístiques més visitades d'Egipte, es va trencar durant una restauració i els conservadors del Museu Egipci del Caire la van enganxar amb un adhesiu anomenat epoxi. Així ho han denunciat, amb la condició d'anonimat per por de represàlies, tres tècnics del museu, que consideren inapropiat aquest material.

Encara que els tres restauradors difereixen a l'hora d'explicar com es va trencar la famosa barba --si es va trencar per accident durant les feines de neteja de la màscara, o si ja estava despresa i la van reparar--, sí que coincideixen a dir que els van ordenar arreglar-la ràpidament i que es va utilitzar una cola inapropiada.

"Desafortunadament es va utilitzar un material irreversible; l'epoxi té una alta capacitat adhesiva i s'usa en pedra o metalls, però no és adequat per a un objecte com la màscara de Tutankamon", ha dit un dels conservadors. "La màscara s'hauria d'haver portat al laboratori però tenien pressa per tornar a exhibir-la i van utilitzar aquesta pega ràpida i irreversible", ha afegit el tècnic.

ESQUERDA ENTRE CARA I BARBA

Arran de l'ús d'aquest material, expliquen els denunciants, ara la màscara té una esquerda entre la cara i la barba. "Ara s'hi pot veure una línia groga transparent", han assenyalat de forma gràfica.

Un altre dels conservadors, que estava present en el moment de la reparació, ha detallat que l'epoxi es va assecar a la cara de l'emperador i que un altre col·lega va fer servir una espàtula per retirar la pega i, al fer-ho, va deixar marques a la màscara.

Notícies relacionades

L'egiptòleg Tom Hardwick ha advertit que "tot objecte d'aquesta època necessita una mica més d'atenció, així que una reparació com aquesta ha d'estar molt supervisada".

El Museu Egipci del Caire és un dels principals destins turístics del país i la màscara de Tutankamon, de més de 3.300 anys d'antiguitat, i els continguts de la seva tomba estan entre les atraccions més visitades. Malgrat això, les autoritats no han fet millores significatives en aquest equipament des de la seva construcció, el 1902, i els projectes per traslladar Tutankamon a la nova seu del museu, en construcció i que es preveu obrir el 2018, encara no han estat detallats.