Mor Tony Urbano, exbaixista de Leño

El músic tarragoní ha traspassat aquest dimecres a Reus als 58 anys després d'una llarga malaltia

Foto del 13-6-06 en la presentació d’un disc de Leño a Madrid. D’esquerra a dreta, Ramiro Peñas, Tony Urbano i Rosendo.

Foto del 13-6-06 en la presentació d’un disc de Leño a Madrid. D’esquerra a dreta, Ramiro Peñas, Tony Urbano i Rosendo. / JOSE RAMON LADRA

1
Es llegeix en minuts

EFE / Barcelona

El músic tarragoní Tony Urbano, exbaixista de Leño i exacompanyant d'artistes com Miguel Ríos o Luz Casal, ha mort aquest dimecres a Reus (Tarragona) d'una llarga malaltia, segons informa la SGAE.

José Antonio Urbano Gornals (Tarragona, 1956), popularment conegut com a Tony Urbano, ha mort als 58 anys d'edat. A més de ser un dels baixistes més prolífics de les dècades dels 80 i 90 i precursor del 'rock callejero' a Espanya, Tony Urbano va ser company de batalles de grans músics del panorama del rock espanyol com Rosendo, Miguel Ríos o Luz Casal.

Els seus inicis, sempre amb el bateria també tarragoní Ramiro Penas, van ser acompanyant el cantant americà Paul Sebastian i, una vegada a Madrid, Jaume Montcusí es va convertir en un dels mestres d'Urbano. Més tard, el baixista es va trobar amb els germans Armando i Carlos de Castro i aleshores va sorgir l'embrió de la futura carrera musical de Tony Urbano, que només alguns anys després ja estaria gravant amb Luis Eduardo Aute i Rosa León sota la producció de Teddy Bautista i es convertiria en baixista del grup Coz, amb Ramiro i els germans De Castro.

Tony Urbano va ser, amb Ramiro Penas i Rosendo Mercado, membre de la mítica banda Leño, des que es va formar el 1977. El grup va revolucionar el rock en només sis anys i es va convertir en un fenomen per a la història de la música espanyola: tres discos d'estudi i un directe han derivat en gairebé una desena de recopilatoris posteriors i una legió de fans que en l'actualitat segueix recordant la qualitat de la seva música i la intensitat de les seves lletres.

Notícies relacionades

De fet, alguns tarragonins van iniciar fa un parell d'anys una campanya de recollida de signatures perquè el consistori de Tarragona dediqués un carrer a Leño.

La seu de la SGAE a Madrid va acollir el 2006 la presentació de l'últim disc de Leño, 'Vivo 83', que recollia 12 temes d'un concert del 1983 a les fonts de Montjuïc de Barcelona, en què la banda i Luz Casal van ser teloners de Miguel Ríos davant d'unes 150.000 persones.