Maria Rovira fa les Amèriques

La coreògrafa de mataró debuta a Medellín (Colòmbia) com a directora artística del Ballet Folklórico de Antioquía

La companyia necessita modernitzar-se, i la creadora, un nou repte que l'animi a seguir endavant

Maria Rovira, a Mataró, dies abans de marxar a Colòmbia

Maria Rovira, a Mataró, dies abans de marxar a Colòmbia / ANNA MAS

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA
BARCELONA

La veterana coreògrafa i directora de la companyia Trànsit, Maria Rovira, necessitava un canvi d'aires. Davant d'un panorama gris marcat per les retallades, la crisi i la impossibilitat de tirar endavant el seu ambiciós projecte de l'Aula de Dansa a Can Gasol, al seu Mataró natal, s'ha exiliat a Medellín (Colòmbia), on aquest estiu ha assumit la direcció artística del Ballet Folklórico de Antioquía. «Estic muntant un projecte que en algunes coses és molt similar al que no he pogut portar a terme a Can Gasol», afirma Rovira. «L'Ajuntament de Mataró em va deixar penjada. Ho he passat molt malament i ara necessito respirar. Aquest projecte a Colòmbia és una glopada d'aire fresc. He patit molt a causa de la mala praxi d'uns responsables polítics que no entenen com funciona la cultura perquè no s'han posat mai a la pell d'un artista, ni han suat la samarreta».

Canvi «il·lusionant»

Zuleima Asprilla, gerent general del Ballet de Antioquía, la va convèncer perquè es quedés a treballar amb ells després d'observar la bona connexió que Rovira va aconseguir amb els ballarins durant el Seminari Nacional de Dansa a Medellín l'any passat. «Pilotar el canvi d'aquesta companyia és il·lusionant. És un projecte que em dóna força», destaca la coreògrafa. La seva missió serà donar un enfocament més contemporani a la companyia i més visibilitat internacional.

Rovira alaba el vibrant ambient d'una ciutat on fa setmanes que resideix. Medellín ha apostat fort per la cultura per deixar enrere la mala imatge que tenia la ciutat a causa de la violència i la droga. Aquests dies està embrancada en els assajos de la seva primera peça contemporània, que el conjunt alterna amb la recuperació de l'espectacle Vive Medellín, centrat en l'evolució de l'art i la cultura a la ciutat. «Medellín està en un moment que em recorda molt el dels anys 80 a Barcelona quan tot estava per fer, la ciutat bullia en dansa, hi havia molta il·lusió i la cultura no estava teledirigida com la d'ara».

Notícies relacionades

El Ballet Folklórico de Antioquía té un quart de segle d'existència i dóna feina a 50 persones. Compta amb 20 ballarins, uns 10 músics i tres tècnics, a més d'escenògrafs, cosidores... La seva seu històrica està al centre de Medellín, la part més antiga de la ciutat, i aviat disposarà d'un nou local al barri de Poblado.

Rovira vol ser un pont entre cultures i, «aprofitant l'agermanament entre Medellín i Barcelona», destaca, somia de poder presentar una coreografia amb intèrprets de les dues ciutats.«Aquest primer any tindré un peu a Colòmbia i un altre a Catalunya. Trànsit compleix el seu 30è aniversari l'any 2015 i s'ha de celebrar»,  afirma amb ànim optimista després de deixar la companyia en mans de dos dels seus ballarins, Edmundo Pezzopane i Aina Gargallo.