renovació de la junta directiva de l'auditori modernista

Carulla guanya les eleccions al Palau amb el 93% de vots

La candidata s'imposa sense oposició arran de la retirada definitiva de Duran

Mariona Carulla, ahir, en el moment de dipositar el seu vot durant l’Assemblea del Palau de la Música.

Mariona Carulla, ahir, en el moment de dipositar el seu vot durant l’Assemblea del Palau de la Música. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ
BARCELONA

Una única candidatura, l'encapçalada per Mariona Carulla. 482 vots a favor. 21 en blanc. I 17 de nuls, 14 d'ells dirigits a la proposta encapçalada per Pau Duran, retirada dimarts després que s'hagués posat en marxa el  vot per correu (443 van ser els emesos). Amb aquest suport, el  93% dels votants, Mariona Carulla es va proclamar ahir presidenta de l'Orfeó Català per als pròxims quatre anys. Amb la victòria

-sabuda abans que s'iniciés la votació-, Carulla repeteix mandat, perquè la ja presidenta va guanyar també el 2010 les primeres eleccions celebrades després de la marxa de Fèlix Millet, a qui, a més, va substituir interinament el juliol del 2009 a l'esclatar l'escàndol del cas Palau. Serà el seu últim mandat, ja que ahir, abans de començar la votació, va confirmar que no s'hi tornarà presentar: «Buscaré algú que em substitueixi. Presentar-m'hi una tercera vegada em sembla massa», va afirmar.

L'Assemblea General, que tenia com a únic punt del dia la votació, va començar a les 19.00 hores amb la confirmació de la reti-

rada definitiva de la candidatu-

ra encapçalada per Pau Duran -la mesa li havia donat de termini fins a l'inici de l'acte per repensar-s'ho- i el discurs de la ja llavors única candidata. Un parlament que va començar amb una forta crítica a qui fins dimarts havia estat el seu adversari per les seves formes: «Les contínues mentides abocades durant la campanya», i la seva actitud: «Retirant-se i intentant fins i tot impedir l'acte d'avui». Una conducta que Carulla va considerar «covarda i irresponsable». Covarda perquè sabia que «no obtindria el suport majoritari», d'aquí la seva renúncia, i irresponsable «pel mal fet a la institució». La reprovació va venir a tomb per les formes gastades per Duran durant la campanya, basada en la desqualificació de l'adversari, i la manera de retirar-se: després de requerir l'anul·lació del procés electoral.

MOMENT ESPLÈNDID / Aquestes van ser les úniques notes discordants de la jornada, que a part d'això va transcórrer amb la placidesa i la parsimònia pròpies d'una institució centenària com el Palau. El recompte dels 597 vots (els emesos per correu més els 154 presencials) va ser més que lent pel fet d'haver de comprovar una per una la identitat dels remitents del vot per correu i que aquests no haguessin votat per duplicat. Per això al final només es van comptabilitzar 520 paperetes vàlides.

Notícies relacionades

Però abans que moltes cares conegudes de la burgesia catalana -allà hi havia Leopoldo Rodés, Miquel Roca, Josep Caminal i Dolors Mitjans, entre altres- es decidissin per l'aposta continuista de Carulla, la candidata va recordar «el cop dur sofert» fa cinc anys en la «imatge i orgull» de la institució, i va apel·lar al moment que viu actualment l'Orfeó, «un dels més esplèndids de la història recent en tots els àmbits», per demanar el vot del centenar i mig d'assistents, a qui va prometre  seguir les mateixes línies de l'últim mandat per  «consolidar el que s'ha fet i millorar tot allò que sigui millorable».

La promesa va tenir el seu efecte perquè la majoria va apostar per Carulla, que va ser investida presidenta al final de l'acte i de l'Assemblea. De Duran no se'n va saber res durant la jornada, ni es va presentar ni va votar. Ara falta veure si impugnarà el procés, com va amenaçar dimarts.