HUMOR FEMENÍ

La pallassa Pepa Plana, Premi Nacional de cultura 2014 de Catalunya

L'artista ha estat distingida per la seva singularitat i la seva trajectòria nacional i internacional, que l'ha portat a treballar al Cirque du Soleil

Pepa Plana.

Pepa Plana. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts

La pallassa Pepa Plana ha estat distingida amb el Premi Nacional de Cultura de Catalunya per la seva singularitat i la seva trajectòria nacional i internacional, que l'ha portat a treballar al cèlebre Cirque du Soleil.

Segons el jurat del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), que ha atorgat el premi, Plana encarna la dona pallassa i l'univers de les dones en clau d'humor femení, en un circ sovint del tot masculí, i posant de manifest que el riure també té gènere.

Fonts del CoNCA han informat que, després de saber que se li havien concedit aquest premi, Pepa Plana ha recordat que, quan va començar a fer de pallassa per a adults, això era molt estrany en una dona, treballava sola i que, d'alguna manera, se sent responsable d'haver fet visible l'ofici de pallassa.

També ha destacat que una pallassa es diferencia d'un pallasso en la facilitat que tenen les dones per connectar amb la part més fràgil de les nostres emocions, perquè se'ls ha permès plorar més.

Optimista nata

Per aquesta pallassa, el 'clown' és un optimista nat, viu al país del "sí", tot és possible i no es desanima mai.

Per això, considera que si aquest ofici no existís s'hauria d'inventar, però que existeix i ha existit a tot el món durant tota la història, i en totes les cultures existeix la figura del pallasso.

Nascuda a Valls (Alt Camp) el 1965, es va llicenciar a l'Institut del Teatre de Barcelona el 1989, encara que no va ser fins al 1998 que va fer el pas definitiu al crear la seva pròpia companyia amb una clara intenció de fer teatre de pallassos pensats per a un públic adult.

A partir d'aleshores presenta successivament en diferents sales i festivals els espectacles 'De Pe a Pa', 'Giulietta', 'Hatzàrdia', 'L'Atzar' i 'Penélope'.

Amb 'Èxode' (2011), per primera vegada comparteix escena amb dos altres reconeguts pallassos, Joan Montanyès 'Monti' i Joan Valentí 'Nan', per explicar la duresa de les grans migracions per motius polítics i econòmics.

Notícies relacionades

El 2012, inicia una nova etapa de la mà del Cirque du Soleil, amb la creació del nou espectacle "Amaluna" de la prestigiosa companyia quebequesa.

Tot això ha fet que Pepa Plana sigui la pallassa catalana més reconeguda i que cada nou projecte seu s'esperi amb expectació.