L'ACLAMACIÓ D'UN GRUP CONVERTIT EN REFERENT DE LeS celebracions POPULARS

Strombers són pura festa

La banda de Cardona edita un compacte i DVD pel seu 10è aniversari

El grup Strombers interpreta la cançó ’Calle caramelo’. / MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

Els sempre festius Strombers estan de merescuda celebració. La banda de Cardona va debutar fa una dècada amb l'àlbum Festa il·legal i per commemorar l'aniversari llança un generós compacte i DVD de dues hores amb temes inèdits, alguna regravació i un concert en directe. «Som animals d'escenari i teníem moltes ganes de mostrar què fem sobre les taules i plasmar l'extraordinària resposta del públic. Amb cinc discos a les espatlles, crèiem que potser havia arribat el moment de gravar un directe i divertir-nos una estona. ¡I i tant si ens hem divertit!», exclama el baixista Alexis Cabrillana. El grup segueix de gira i divendres recalarà a la Sala Pasternack de Vic.

Aquest serà el cinquè recital a Catalunya de la gira de 10 anys de Festa il·legal. El punt de partida va ser a Apolo, «un dels concerts més emocionants de Strombers -recorda Cabrillana-. Amb moments intensíssims quan les colles castelleres van construir quatre pilars de quatre mentre interpretàvem Tocant el cel amb la mà. Hi va haver un èxtasi col·lectiu a la sala quan van coronar els quatre enxanetes»A més, i per a l'ocasió, van comptar amb amics convidats com Els Catarres, Txarango i Miquel del Roig, «que van dignificar l'estrena».

LA IMPLANTACIÓ

Castellers, Patum

i Carnestoltes

Strombers s'ha convertit en un referent de les festes de Catalunya. «I ben orgullosos que ens en sentim, però és gràcies a l'energia que ens trasllada la gent quan actuem. Tenint en compte la nostra escassa presència en els mitjans, això representa moltíssim. Des de la modèstia, podem dir que, si realment som un referent, ja tenim un objectiu aconseguit. Per a nosaltres, gent de poble que ha participat infinitat de vegades en les festes populars de la comarca i de la resta del país, és un honor».

Molts agraeixen a la banda que reivindiquin en les lletres i en els concerts els castellers en el hit Tocant el cel amb la mà (el videoclip va ser un èxit viral). I que es marquin cançons com La nit de Sant JoanPatum, Rei Carnestoltes, Pessebre ideal... «Les nostres cançons parlen de festes, però també d'amors i desamors, amics, llocs, causes perdudes... Les mencions a les festes són normalment experiències que hem tingut i els hem posat música. Per exemple, La nit de Sant Joan es va escriure un 24 de juny després d'una llarga revetlla a Artés, Patum és una festa viscuda des de dins per alguns de nosaltres... I si amb això contribuïm a defensar la nostra cultura, ens en alegrem doblement».

EL PASSAT

Ex de Gatos Locos,

Olé Olé i Loquillo

En aquesta banda de Cardona hi conflueixen integrants que van passar abans per altres formacions com Gatos Locos, Olé Olé i músics de Loquillo. I la sintonia que hi ha entre ells és, diu, «¡boníssima!». «Hi ha molta admiració mútua. Sens dubte, els grans et fan progressar al seu costat. I, a més, tenim l'honor de ser tots amics».

LA NOVETAT

Clip de 'Borracha', amb lletra de Berto

En els orígens de Strombers va aparèixer l'humorista Berto amb una lletra, Borracha, que la banda es va animar a incorporar al seu repertori. Però no ha estat fins ara que l'han convertit en un videoclip en què apareixen el mateix Berto i l'actor Miquel Company. «Les ganes de tornar a treballar plegats es van citar en el firmament per gravar el clip. A més, era la lletra de la seva cançó... ¡És clar que l'havia de fer!», exclama.

«Acumulem anys d'amistat i estic orgullós d'haver pogut treballar amb ell i amb Miquel Company, i formar part de la companyia El Cansancio [que lidera Berto Romero] durant anys. Així que els records i les anècdotes compartits són molts. El cap de setmana que va néixer la cançó Borracha -relata- ens vam trobar alguns dels Strombers amb Berto a Cardona i ens vam proposar com a repte portar el màxim nombre de cançons compostes per a l'endemà. D'aquella trobada en van sortir uns quants grans temes, dels quals dos estan al nostre primer disc: Dices i el seu Borracha. I un altre, Eclipse, forma part del primer disc de la Beth».

L'ESTIL

Notícies relacionades

'Flopsy style', un acte de llibertat musical

A la coctelera rítmica del conjunt hi ha des de ska fins a ritmes llatins, rock, reggae, country i, sobretot, un segell propi. «Practiquem flopsy style: un acte de llibertat musical, una barreja eclèctica i deliberadament accidentada d'estils expressada amb optimisme i sense prejudicis. Amb aquesta definició potser s'hi podrien incloure altres grups, però la diferència és que els Strombers no tenim cap pressió perquè no hi ha cap discogràfica ni ningú que ens imposi directrius».