Les restes de García Márquez es repartiran entre Colòmbia i Mèxic

Amics, personalitats de la cultura i admiradors homenatgen Gabo que ha estat incinerat en una cerimònia privada

Colòmbia i Mèxic homenatjaran el nobel amb una lectura ininterrompuda de les seves obres a les biblioteques. / REUTERS: JOHN VIZCAINO / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
TONI CANO / Mèxic

Les restes de Gabriel García Márquez han estat incinerades en privat aquest dissabte a la tarda, segons ha comunicat el Consell Nacional per a la Cultura i les Arts (Conaculta) a petició de la família de l'escriptor colombià, mort dijous passat a casa seva de la capital de Mèxic. L'organisme no ha donat detalls de quan ni on ha tingut lloc la cerimònia.

El Conaculta sí que ha confirmat que Mèxic retrà homenatge al Nobel de Literatura durant la tarda (mitjanit a Espanya) de dilluns al palau de Belles Arts. Segons mitjans colombians, el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, acompanyarà el de Mèxic, Enrique Peña, en la "primera guàrdia d'honor" al voltant de les cendres de 'Gabo'. 

Juan Manuel Santos, que dijous va decretar tres dies de dol nacional, tornarà aquella mateixa nit a la capital colombiana, Bogotà, on dimarts encapçalarà una solemne cerimònia a la catedral. Durant l'acte, que es podrà veure en pantalles gegants a la plaça Bolívar, al centre colonial de Bogotà, l'Orquestra Simfònica de Colòmbia interpretarà el Rèquiem de Mozart.

Entre Mèxic i Colòmbia

Les cendres de Gabriel García Márquez es repartiran entre la seva Colòmbia natal i Mèxic, el país que el va acollir fa mig segle, segons ha confirmat l'ambaixador de Colòmbia a Mèxic, José Gabriel Ortiz, a la porta de la que ha estat l'última vivenda del premi Nobel i on va morir, als 87 anys, dijous a la tarda.

"A Mèxic es queda per descomptat una part (de les cendres), almenys, i pensaria que se'n poden portar d'altres després a Colòmbia", ha afirmat l'ambaixador colombià, que ha afegit que com que els colombians volen fer el seu propi homenatge a l'escriptor, la idea és que "reposessin part de les seves cendres allà".

García Márquez vivia a Mèxic des de començaments de la dècada dels 60, però mai va perdre la seva nacionalitat colombiana. Va explicar que havia arribat a Mèxic per estar-s'hi una setmana i visitar el seu compatriota i escriptor Álvaro Mutis però que s'hi va quedar per sempre.

Homenatge davant de casa seva

La casa que va habitar a Mèxic s'ha convertit en les últimes hores en l'epicentre d'un homenatge pòstum a l'autor de 'Cien años de soledad' que li estan tributant amics i personalitats de la cultura que volen acomiadar-se'n i donar el condol a la seva família. També arriben admiradors amb rams de flors que dipositen a la porta de la residència, tancada i barrada per als periodistes que fan guàrdia davant de la vivenda.

Un dels que han arribat avui a la casa és el director de l'Institut Mexicà de Cinematografia (Imcine), Jorge Sánchez, amic de l'autor des de fa 40 anys i que l'havia visitat en les últimes setmanes. "S'estava apagant i ja, així, tal qual, somrient sempre, amb l'ànim amunt", ha dit Sánchez, que ha arribat a la vivenda no amb flors, com altres, sinó amb plàtans de fregir i 'tortillas' de blat de moro fetes a mà, dos dels aliments favorits de l'autor d''El coronel no tiene quien le escriba'.

La viuda del Nobel, Mercedes Barcha, estava "tranquil·la" o "serena", segons alguns amics, però també "plena de tristesa", ha dit Jacobo Zabludovsky, un reconegut periodista mexicà que va tenir una estreta relació amb la família de l'autor. "Està bé, contesta constantment al telèfon, plena de tristesa, però tranquil·la", ha afirmat Zabludovsky.

Missatge dels Reis

Des d'aquest matí arriben altres personalitats de la cultura mexicana i compatriotes de García Márquez que s'acosten a la vivenda per deixar les seves flors i retre tribut a un dels principals autors en llengua castellana.

Dos representants diplomàtics d'Espanya van entregar a la família dues cartes dels Reis d'Espanya i dels Prínceps d'Astúries donant el condol als familiars del Premi Nobel del 1982.

La cantant colombiana Shakira va enviar un centre de margarides i roses blanques amb una targeta que deia: "El meu més sentit condol. Shakira". Altres colombians o mexicans van arribar també per deixar les seves roses o gira-sols.

Dilluns, homenatge de Mèxic

L'atenció està enfocada ara en l'homenatge que se celebrarà dilluns a la tarda al Palacio de Bellas Arts de la capital mexicana, encara que s'espera que hi hagi altres per acomiadar a l'autor.

Notícies relacionades

L'ambaixador colombià va confirmar que ell mateix i el director del Consell Nacional per a la Cultura i les Arts (Conaculta), Rafael Tovar, rebran aquell dia les cendres de García Márquez que li entregaran la família, i faran la primera guàrdia d'honor.

Està previst que l'última guàrdia sigui feta pels presidents de Colòmbia i de Mèxic, Juan Manuel Santos i Enrique Peña Nieto, ha afegit Ortiz. Al governant colombià se l'espera dues hores abans que comenci l'acte, a les 16.00 hora local (21.00 GMT), ha confirmat l'ambaixador.