ADÉU A UN MITE DE LES LLETRES

El món aclama García Márquez, el Nobel més màgic

"Amb la seva mort neix una nova religió: el gabisme", manifesta la seva agent literària Carmen Balcells

Desenes de persones, davant un mural que repassa la vida de García Márquez en una biblioteca de Bogotà.

Desenes de persones, davant un mural que repassa la vida de García Márquez en una biblioteca de Bogotà. / Diana Sanchez (AP)

6
Es llegeix en minuts

Nombroses personalitats del món de la cultura de tot el planeta han lamentat la mort de Gabriel García Márquez, autor universal que el 1982 va veure reconeguda la seva obra amb el Nobel de literatura.

El seu realisme màgic va viatjar per les mans de lectors de tot el món gràcies a la seva obra magna, 'Cien años de soledad' (1967), una de les obres cabdals de la literatura mundial, traduïda a 35 idiomes i de la qual s'han venut més de 30 milions d'exemplars.

Aquestes són algunes de les reaccions més rellevants que la seva mort ha suscitat entre personalitats del món de les lletres, el periodisme i la creació del panorama internacional:

-Isabel Allende (escriptora xilena): "Va ser un autor reconegut, estimat per la crítica i popular. Va ser la veu que va narrar Llatinoamèrica al món i ens va explicar a nosaltres que veiéssim i es van sumar a aquesta veu moltes altres veus del món. Crec que va ser el gran mestre del segle".    

-Héctor Abad Faciolince (escriptor colombià): "Tenia un do sublim per explicar històries amb gràcia, humor, poesia i profunditat al mateix temps. La genialitat és rara en tots els camps; ell la tenia en literatura".    

-Leonardo Padura Fuentes (narrador, assagista i periodista cubà): "Sempre dic que per aprendre a escriure en una llengua s'ha de llegir els que escriuen bé aquesta llengua, i García Márquez sempre va ser un escriptor esplèndid, tant que és perillós llegir-lo amb molta freqüència".    

-Jaime Abelló (director general de la Fundació per al Nou Periodisme Iberoamericà, FNPI): "El nostre estimat Gabriel García Márquez se n'ha anat físicament, però continuarà viu entre nosaltres a través de les seves idees, els seus textos, la seva memòria en milions de persones que el vam estimar a tot el món i el llegat representat en la feina de les seves fundacions i escoles de periodisme i cine".    

-Mario Vargas Llosa (escriptor peruà i premi Nobel de literatura): "Ha mort un gran escriptor les obres del qual van donar gran difusió i prestigi a la literatura de la nostra llengua".    

-Álvaro Vargas Llosa (periodista i escriptor peruà, fill de Mario Vargas Llosa): "García Márquez és una de les poquíssimes figures llatinoamericanes del segle XX que va arribar a la immortalitat d'alguna forma, aquest és un clixé important, però en el seu cas era cert".    

-Shakira (cantant colombiana): "La teva vida, estimat Gabo, la recordarem com un regal únic i irrepetible, i com el més original dels relats. ¡És difícil acomiadar-se de tu, perquè ens has donat tant! Et quedaràs per sempre amb mi i amb tots els que et vam estimar i admirar".    

-S. P.Gangily (hispanista indi): "García Márquez ha tingut a l'Índia una repercussió molt àmplia i les seves obres són d'obligada lectura en cursos de literatura hispanoamericana i en programes més generals".

Espanya com a referència

García Márquez se li omplia la boca al parlar d'Espanya, especialment de Barcelona, on va transcórrer part de la seva vida. La seva mort també ha motivat una allau de reaccions en aquest país.

El rei Joan Carles, qui admirava profundament aquesta figura insigne de la literatura en llengua espanyola, la reina Sofia i els prínceps d'Astúries han enviat missatges de condol a la viuda de García Márquez, Mercedes Barcha, en què expressen el seu dolor i solidaritat per la mort. També el president del Govern ha remès un telegrama a l'ambaixador de Colòmbia a Espanya.

El món de la cultura ha estat especialment pròdig en el reconeixement a Gabo, amb la seva agent literària al capdavant:

-Carmen Balcells (agent literària de García Márquez): "Amb la mort de García Márquez neix una nova religió: el gabisme".        

-Víctor García de la Concha (director de l'Instituto Cervantes d'Espanya): "Va aconseguir reviure i transmetre l'enorme riquesa de la parla popular d'Amèrica. Va ser un gran enriquidor de la llengua espanyola".        

-Soledad Puértolas (acadèmica i escriptora): "Era un superdotat que tenia un talent natural per escriure, que va cultivar a més amb obstinació i perseverança".        

-César Antonio Molina (escriptor, exministre de Cultura i director de la Casa del Lector): "Ha estat un dels escriptors més grans de la llengua espanyola de tots els temps. És un autor cabdal juntament amb Octavio Paz, Carlos Fuentes o Mario Vargas Llosa".        

-Luis Goytisolo (novel·lista): "Va ser el verdader representant del realisme màgic, per no dir l'únic. És sens dubte una de les figures més destacades de la literatura en llengua espanyola".        

-Luis Mateo Díez (escriptor i acadèmic): "No necessita epígons perquè la seva obra comença i acaba en si mateixa. Ha estat un dels grans creadors de la llengua espanyola i un rehabilitador de la imaginació des de l'altra riba de l'Atlàntic".        

-Enrique Vila-Matas (escriptor): "El coronel no tiene quien les escriba', allunyada encara del realisme màgic, és literalment una obra mestra".        

-Dasso Saldívar (biògraf de García Márquez): "Era un home senzill, descomplicat. La seva complexitat està en la seva obra, no en la seva vida. És el millor narrador de la llengua espanyola. Ens ha marxat l'altre Cervantes de la llengua, això sense hipèrboles. No és una veritat subjectiva, personal. És una veritat universal".

A les xarxes socials, les etiquetes #GabrielGarciaMarquez, #Macondo, #DescansaEnPazGabo, #AdiosGabo o #Gabo han estat durant tot el matí tema del moment a la xarxa social Twitter a Espanya, on els usuaris han lamentat la pèrdua de l'escriptor i l'han recordat repetint algunes de les seves frases cèlebres.

Elogis de dirigents de tot el planeta

A més de per la seva reconeguda obra literària i el premi Nobel, la trajectòria de García Márquez va estar marcada per la seva intensa relació amb Fidel Castro, el seu compromís amb la pau, amb la realitat social del seu país natal, Colòmbia, i amb la ideologia d'esquerra.

La notícia de la seva mort també ha generat una onada de missatges de condol per part de presidents, governs i personalitats de diferent signe del panorama internacional:

-Barack Obama (president dels EUA): "Amb la mort de l'autor Gabriel García Márquez, el món ha perdut un dels més grans i visionaris escriptors; un dels meus favorits des que era jove". "Com a colombià orgullós i representant i veu del poble de les Amèriques, i com a mestre del gènere del realisme màgic, ha motivat moltes persones, fins i tot a agafar la ploma i a escriure també".        

-François Hollande (president de França): "Mestre del realisme màgic, va recrear en les seves novel·les barroques i poètiques una Amèrica Llatina somiada i va donar a la literatura hispànica un de les seves obres mestres més destacades, 'Cien años de soledad".        

-José Manuel Durao Barroso (president de la Comissió Europea): "He rebut amb gran tristesa la notícia de la mort de Gabriel García Márquez". "Va ser una veu de Llatinoamèrica que es va convertir en una veu del nostre món".        

-Dilma Roussef (presidenta del Brasil): "Va ser amb tristesa que vaig saber la mort de l'escriptor colombià. Mestre d'un text encantador, Gabo conduïa el lector pels seus Macondos imaginaris com qui presenta un món nou a un nen".        

-Nicolás Maduro (president de Veneçuela): "Va ser amic sincer i lleial dels líders revolucionaris que van aixecar la dignitat de l'Amèrica de Bolívar i Martí". "Va pertànyer a la generació fundadora del periodisme creador i compromès amb el dret del poble a la seva felicitat".        

Notícies relacionades

-José Mujica (president uruguaià): "L'Amèrica Llatina va perdre un company d'utopies" que, no obstant, seguirà viu com a "mestre" i "en l'esperança de la gent".        

-Govern de la Xina: "Lamentem la seva mort i enviem el nostre condol a tots els membres de la seva família". "Té constància de les seves obres i del gran tresor que ha deixat a la humanitat, amb gran seguiment a la Xina".