Henning Mankell revela que pateix càncer

L'escriptor suec revela a un diari que el seu diagnòstic és "greu"

Henning Mankell, durant una visita a Barcelona.

Henning Mankell, durant una visita a Barcelona. / SERGIO LAINZ

1
Es llegeix en minuts

L'escriptor suec Henning Mankell, creador de la popular saga de novel·la policíaca del detectiu Kurt Wallander, ha revelat avui al diari 'Göteborgs-Posten' que pateix un càncer i que el seu diagnòstic és "greu". El novel·lista també ha penjat al seu blog el relat sobre la seva reacció davant la notícia traduït a l'anglès.

Mankell va explicar que fa un parell de setmanes va viatjar a Estocolm per ser tractat per un ortopeda, creient que tenia una hèrnia discal al coll, però que, quan va tornar l'endemà a Göteborg (Suècia), on resideix, ho va fer amb el diagnòstic de càncer.

"Dies més tard, en el centre de tractament pulmonar de la Universitat Sahlgrenska m'ho van dir calrament: era seriós. Tenia un tumor a la part posterior del coll i un altre al pulmó esquerre. El càncer podria haver-se estès també a altres parts del meu cos", va relatar Mankell.

El cèlebre escriptor suec, que d'aquí pocs dies complirà 66 anys, s'està fent les últimes proves, abans que els metges determinin el tractament que haurà de seguir contra la malaltia.

Ansietat profunda

"La meva ansietat és molt profunda, encara que a grans trets puc mantenir-la sota control", ha assenyalat en un article titulat 'Una lluita des de la perspectiva de la vida'.

Mankell ha assegurat que des de molt aviat va decidir que volia escriure sobre la seva malaltia i que ho farà a les pàgines d'aquest diari suec, però "des de la perspectiva de la vida, no de la mort".

Mankell va llançar la seva primera novel·la, 'Bergsprängaren' (El trencador de roques), el 1973, i gairebé dues dècades després va publicar la primera de l'exitosa sèrie protagonitzada per l'inspector Wallander, que també ha estat portada a la televisió, i que a Espanya publica l'editorial Tusquets.

Extensa obra

Notícies relacionades

Casat amb Eva Bergman, filla del cineasta suec Ingmar Bergman, Mankell ha escrit, a part de la sèrie de Wallander, una vintena de novel·les, una dotzena de llibres infantils, i és un respectat dramaturg al seu país, a més d'activista d'esquerres.

Des que va fer el seu primer viatge a l'Àfrica fa quatre dècades, Mankell resideix entre Suècia i aquest continent, especialment Moçambic, on exerceix com a director artístic del Teatre Avinguda de Maputo.