CANVIS A LA PRINCIPAL EMPRESA TEATRAL CATALANA

Julio Manrique abandona la direcció del Romea

Borja Sitjà, responsable de La Villarroel, ocuparà el càrrec a partir del gener

Daniel Martínez, president de Focus, i Julio Manrique, el setembre passat a l’entrada del Romea.

Daniel Martínez, president de Focus, i Julio Manrique, el setembre passat a l’entrada del Romea. / PACO AMATE

3
Es llegeix en minuts
JOSÉ CARLOS SORRIBES
BARCELONA

L'empresa Focus ha complert 15 anys com a gestora del Teatre Romea i en aquest termini de temps només ha comptat amb dos directors artístics per a l'històric escenari de Ciutat Vella. Si el primer (Calixto Bieito) va estar 12 anys en el càrrec, el segon (Julio Manrique) únicament en complirà tres. Daniel Martínez, president del grup Focus, i l'implicat van anunciar ahir el canvi a partir del mes de gener -«de mutu acord», va dir Martínez- en la direcció artística del Romea.

Borja Sitjà serà el substitut de Manrique en una decisió que suposa un moviment de peces en la principal empresa teatral catalana. Sitjà, que va substituir Carol López, estarà només un any a La Villarroel, on Tania Brenlle ocuparà la direcció.

Amb 20 anys d'antiguitat a la casa, era la principal col·laboradora de Jordi González (vicepresident de continguts) en el grup. «Hem considerat que era lògic i just pel seu coneixement de la nova autoria catalana i com a promoció interna», va dir Martínez.

NOU PERFIL / La remodelació suposa també una reorientació en la figura del director artístic dels teatres del grup. Romea, Villarroel i Goya (el Condal no està en aquesta línia amb una programació més comercial i variada) han comptat en els últims anys amb directors escènics per definir la línia de les seves programacions. A part de Bieito i Carol López, l'argentí Javier Daulte va exercir  aquesta funció a La Villarroel. Ara amb dos gestors, com Sitjà i Brenlle, Pou es queda com a únic director artista i renovarà el seu contracte que també s'acaba ara, va avançar Martínez.

«Són programadors i ens poden ajudar a cuidar més l'estil que vol Focus per als seus teatres. Tots els directors tenen la mirada concentrada en el seu entorn i així, com a empresa, podrem obrir-nos a més gent. Vivim una situació preocupant», va recordar Martínez. Abans havia apuntat la seva satisfacció «per una convivència còmoda, tranquil·la, amb Manrique». A més ha aportat, va dir, un aire diferent del Romea, «sense variar l'objectiu final d'un teatre de qualitat i compromès, amb visió de servei públic».

COL·LABORACIÓ FUTURA / Martínez va subratllar, en tot moment, que ha estat Manrique qui ha pres la decisió. «No hem provocat el canvi i m'hauria sorprès que hagués volgut seguir. Ja ens va costar convèncer-lo perquè acceptés i sempre ens ha dit que hi estaria tres anys». Va afegir a més la seva intenció de seguir comptant amb ell com a artista. «Li hem demanat una obra per a la temporada que ve».

Manrique, per la seva part, va explicar el seu comiat per la seva intenció de tornar a la plena activitat artística. «He de dedicar espai a ser actor i director. És la meva feina», va sentenciar. Va elogiar «l'aposta valenta» de Focus quan va confiar en ell després de la llarga etapa de Bieito, una aposta que s'ha mantingut en aquests tres anys. «He fet coses arriscades i temeràries», va declarar.

Notícies relacionades

EL CONTEXT DE LA CRISI / Juntament amb aquesta satisfacció, va puntualitzar que la seva arribada al Romea va coincidir amb «un moment molt difícil». «Estar enmig d'aquell context és delicat i la crisi ens va esclatar a la cara». Manrique es referia a la seva segona temporada, «de la qual estic molt orgullós a nivell de programació però la més dura pel que fa al públic». Dues apostes personals com Roberto Zucco, que ell mateix va dirigir, i Litoral, de la tetralogia de Wadji Mouawad, van obtenir unes xifres decebedores del 34% i el 30%, respectivament, d'ocupació.

Aquestes notes amargues han conviscut en l'etapa de Manrique amb l'«emoció» viscuda amb Incendis. Serà el seu comiat, per ara, com a actor del Romea; com a director ho farà amb una obra enquadrada dins de la programació del Grec.