Els sioux no eren sioux

Sis llibres ens expliquen la història dels natius nord-americans

Una fotografia clàssica d’Edward S. Curtis d’uns sioux a cavall.

Una fotografia clàssica d’Edward S. Curtis d’uns sioux a cavall. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
RAMÓN VENTURA / Barcelona

Els "indis" americans no existeixen; no existeixen els apatxe, ni els sioux. Mentre Cristòfor Colom buscava un pas cap a Àsia, cap a les Índies, Amèrica es va entravessar en el seu camí: i després de Colom, els natius d'aquell continent van ser els indis, i el seu destí va canviar. En el seu diari, Colom els explica als reis el 14 d'octubre de 1492 que "amb cinquanta homes els tindran a tots subjugats i els faran fer tot el que vulguin...".

Però anem al 1599: explica Juan de Oñate que els seus exploradors zuñi (o yuma)  van topar amb homes d'un altre poble, i mentre els seus guies cridaven "apachú" (enemics) el nom els va quedar, els apatxe, i mai més van ser els 'din-hé', les persones. Els escortes ojibwa que guiaven Jean Nicolet el 1640 menyspreaven una nació veïna, els 'lakhótá' (aliats), i els designaven amb un exònim, 'nadouesioú', serps petites, éssers sense importància, i abreujat en 'siú', sioux se'ls va quedar.

Notícies relacionades

També els mal anomenats comanxe prefereixen ser numunu, la gent. Repudiats o glorificats, presentem sis llibres per descobrir l'altra història, la història dels altres.

>> Llegiu la informació completa  sobre els sis llibres que ens expliquen la història dels indis americans a e-Periódico.