Josep Maria Benet i Jornet, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

L'autor teatral va tenir una gran popularitat amb sèries de TV com 'Poble Nou', 'Laberint d'ombres' i 'Ventdelplà'

Josep Maria Benet i Jornet, després de conèixer-se el premi.

Josep Maria Benet i Jornet, després de conèixer-se el premi. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

El dramaturg, escriptor i creador de serials televisius Josep Maria Benet i Jornet ha estat guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2013, dotat amb 15.000 euros. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, s'ha felicitat pel fet que el premiat sigui un "home de teatre", ja que "el teatre, i també el teatre que arriba a la gent a través de la televisió, és especialment important en la conformació de les nostres idees".

Benet i Jornet, present a la roda de premsa en què s'ha anunciat el guardó, ha dedicat el guardó al teatre català, que malgrat que ara "està en el millor moment de la seva història", al seu parer abans d'arribar a aquest nivell de prestigi públic "ha hagut de lluitar molt per sobreviure, i ha patit menyspreu a Catalunya mateix". "Sento passió pel teatre, és el que ha donat sentit a la meva vida, si és que la vida té sentit", ha afegit.

La televisió

Ha estat Josep Maria Puyal, en representació del jurat, qui més ha destacat el paper de Benet i Jornet en el desenvolupament de l'escola de ficció televisiva a Catalunya: "Sent culturalment digne, ha estat capaç de captar enormes territoris d'audiència massiva". Benet i Jornet s'ha limitat a parlar d'aquesta faceta de la seva obra com d'una forma d'arribar al gran públic en català i ha relativitzat el seu paper com a autor televisiu. "No es pot dir que res del que he escrit per a televisió sigui meu. Sovint s'oblida que aquestes coses són col·lectives". 

L'entrega del premi tindrà lloc al Palau de la Música l'11 de juny, en un acte d'homenatge dissenyat al voltant de la seva figura i precedit de diverses activitats en les setmanes prèvies amb el fi de divulgar la seva obra. Muriel Casals ha definit al dramaturg com "un referent per al nostre país", i com "una persona que ens dóna moral i força en uns moments en què les necessitem moltíssim".

Davant els elogis de Casals i Puyal, el guardonat ha respost: "Em sento molt més Papitu [el malnom amb què el coneixen els seus amics i col·legues des de la joventut] que Josep Maria Benet i Jornet". En referència a la seva relació amb les noves generacions del teatre català, Benet i Jornet ha assegurat que no és el seu mestre, sinó que és ell qui aprèn d'autors com Sergi Belbel.

Les obres

El conegut dramaturg Benet i Jornet, amb una vintena d'obres traduïdes a llengües com l'alemany, l'anglès, el francès i el grec, entre altres, va néixer a Barcelona el 1940. Va rebre el Premi Max d'Honor l'any 2010 i la Creu de Sant Jordi el 1997.

El seu primer contacte amb el teatre va ser amb el muntatge de la 'Primera història d'Esther' de Salvador Espriu a l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual, on va entrar en contacte per primera vegada amb Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig. Es va donar a conèixer amb l'obra 'Una vella, coneguda olor' (1964), amb què l'any anterior, fa exactament 50 anys, va guanyar el premi Josep Maria de Sagarra.

Entre les seves obres destaquen 'Berenàveu a les fosques' (1972), 'El manuscrit d'Alí Bei' (1988), 'Desig' (1991), 'E. R.' (Premio Nacional de Teatro, 1995), 'Testament' (1997), 'Olors' (2000) i 'Salamandra' (2005).

Notícies relacionades

Entre els serials televisius en què ha intervingut com a creador o guionista figuren 'Poble Nou', 'Nissaga de poder', 'Laberint d'ombres', 'El cor de la ciutat', 'Ventdelplà', 'Amar en tiempos revueltos' i 'La señora'. 

El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes s'atorga a les persones que "per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva obra intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans".