Angélica Liddell aconsegueix el Premio Nacional de Literatura Dramática

La dramaturga i actriu de Figueres aconsegueix el guardó per 'La casa de la fuerza'

2
Es llegeix en minuts

La dramaturga i actriu catalanaAngélica Liddell (Figueres, 1966) ha rebut elPremio Nacional de Literatura Dramática per la seva denúncia de la violència a'La casa de la força', de l'editorial La Uña Roja. Aquest guardó que atorga el Ministeri de Cultura i Esport, dotat amb 20.000 euros, distingeix una obra d'autor espanyol escrita en qualsevol de les llengües oficials de l'Estat i editada a Espanya durant 2011.

El jurat que ha atorgat aquest premi ha estat presidit per la directora general de Política i Indústries Culturals i del Llibre, María Teresa Lizaranzu, i n'han format part intel·lectuals com Soledad Puértolas i Luis María Ansón.

A 'La casa de la fuerza' la polifacètica autora, actriu i directora ha donat la paraula a dones soles, tristes, humiliades i mortes. Hi parla de les diferents formes de la força: La força física i la força espiritual, la força criminal i la força innocent. "No puc evitar posar-me de part dels febles, dels humiliats", va declarar Liddell, que en realitat es diu González de cognom, quan va presentar l'obra.La casa de la fuerzaconcluye amb una acusació oficial a l'Estat de Mèxic per part de la Cort Interamericana de Drets Humans per no protegir el dret de les seves dones a viure lliures de violència. 

El Premio Nacional de Literatura Dramática reconeix una carrera que es va iniciar el 1988 i que ha convertit Liddell en un nom destacat del teatre contemporani espanyol. La mort i la bogeria han marcat moltes de les seves obres com 'Greta quiere suicidarse', 'La falsa suicida' o 'Suicidio de amor por un difundo desconocido'.

La seva obra està composta de narrativa, poesia i 'performances', a més de textos teatrals, molts d'ells estrenats a Espanya, el Brasil, Colòmbia, Bolívia, Portugal, Alemanya, Xile, República Txeca i França, i traduïts al portuguès, l'alemany i el francès. És autora, entre altres, d''El matrimonio Palavrakis' (2001), 'Once upon a time in west Asphixia' (2002), 'Hysteria Passió' (2003), 'Y los peces salieron a combatir contra los hombres' (2003), 'El año de Ricardo' (2005, 'Boxeo para células y planetas' (2006),  'Perro muerto en tintorería: los fuertes' (2007), 'La desobediencia' (2008), 'Anfaegtelse' (2008) i 'La casa de la fuerza' (2009).

Notícies relacionades

I ha publicat els títols de narrativa 'En el suspiro', 'El lucernario embozado' y 'Camisones para morir', y en poesía 'Los deseos en Amherst'.

El 2003 va rebre el Premio de Dramatúrgia Innovadora Casa d'Amèrica per 'Nubila Wahlheim'; l'SGAE de Teatre del 2004 per 'Mi relación con la comida'; premi Notodo del Públic al Millor Espectacle 2007 per 'Perro muerto en tintorería: los fuertes', accèssit del premi Lope de Vega 2007 per 'Belgrado' i premi Valle-Inclán 2008 per 'El año de Ricardo'.