FIRMA DE L'ACORD

Arriba a Jaén el llegat del poeta Miguel Hernández

Entre els 5.000 documents que la família ha retirat d'Elx figuren unes 300 cartes no conegudes de Vicente Aleixandre

Miguel Hernández, a Cartagena.

Miguel Hernández, a Cartagena. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts

Uns 5.000 manuscrits deMiguel Hernández han arribat aquest dimarts aJaén, on seran analitzats, catalogats i exposats. Es tracta de la primera part del llegat del poeta alacantí de la qual es fa càrrec la Diputació de Jaén gràcies a un protocol, del qual no s'han ofert xifres econòmiques, perquè siguin estudiats per l'Instituto de Estudios Giennenses (IEG) i exhibits posteriorment alMuseu Zabaleta de Quesada (Jaén), lloc de naixement de la dona de l'escriptor, Josefina Manresa.

Per a això es constituirà unafundació, en uns sis mesos, que estarà formada per la diputació de Jaén, l'Ajuntament de Quesada i la família de l'autor de'El rayo que no cesa'. L'Administració provincial té previst "un ampli i ambiciós projecte cultural" al voltant d'aquest llegat, que inclou nou caixes de material sense catalogar i que segons la família han estat tancades durant els 26 anys que han romàs aElx. Entre els 5.000 documents figuren poemes del mateix Miguel Hernández i unes 300 cartes no conegudes de Vicente Aleixandre.

Promoció i difusió

Durant l'acte, el president de la Diputació de Jaén, Felipe López, ha destacat que és "un orgull" custodiar el llegat i ha assenyalat que l'objectiu final és la la seva promoció i difusió. La nora de l'escriptor, Lucía Izquierdo, ha explicat que Josefina Manresa li va explicar que els moments més feliços els va viure a la ciutat de Jaén, on va estar de "viatge de nuvis", ja que el poeta era corresponsal de guerra allà.

Notícies relacionades

"Hi hem portat lacreació literària, perquè creiem que era el primer a què devien tenir accés els especialistes. També hi ha correspondència inèdita, dibuixos i objectes, com ara joguines que va fer al seu fill, la seva maleta, la màquina d'escriure i les lleteres en què Josefina treia els poemes de la presó", ha datallat.

Izquierdo també s'ha queixat del "menyspreu més absolut" que han rebut les pertinences del literat per part tant de l'Ajuntament d'Elx, on es trobaven i "on van passar coses terribles", com de laComunitat Valenciana, i tot per raons polítiques. "No es tractava de diners, ha estat un tema polític i ideològic. Miguel Hernández ha d'estar on l'estimen", ha afegit. La família reclama 1,5 milions d'euros al consistori il·licitàper trencar l'acordque comportava el pagament de 3 milions durant 20 anys, 1,6 per als hereus i la resta per al desenvolupament d'una fundació.